Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Свършеното от управлението е нула, а народът страда отстрани

"Ние не сме променили последователната си позиция от миналата година - да сме на страната на истината. Това, което се случи в последно време, мога дори да го нарека оздравително и за нашата политическа формация, и за обществото. Не можехме да допускаме хора, които се стремят към еднолична  власт, да съсипят доверието на това общество, което поиска промяна".Това подчерта депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

По думите му, това, че е трябвало да избират между лошото и по-малкото лошо в политиката, е довело до събирането на партиите в толкова разнородната четворна коалиция в опит да погледнат в една посока. А грешката, която ИТН са допуснали, е че са повярвали на "лъскаво опаковани двама души" с основание, че са завършили престижен университет и са различни, но само няколко месеца по-късно  лицето на Бойко Борисов се е трансформирало в Кирил Петков.

Той бе категоричен, че партията не може да допусне тези двама души да се подиграват с българското общество по начина, по който са го правели - и по отношение на финансовата стабилност на държавата, и по отношение на българската история, и по отношение на националната сигурност. "Няколко седмици преди изобщо ГЕРБ да решат да поискат вот на недоверие, ние изразихме нашия вот и напуснахме коалицията".

Балабанов подчерта още, че президентът сега има избор да реши на кого да връчи третия мандат и ще избира между БСП, ДБ и ИТН и ако ИТН получат мандата, те ще бъдат  готови да седнат на масата на преговорите и да разговарят с партньорите от БСП, ДБ и включително и с ПП, въпреки поведението на двамата партийни лидери.

"За нас е важно държавата да не се тласка към пореден хаос, защото хората не искат избори. ПП го правят, защото от това, което наблюдаваме, става ясно, че те правят точно това. Ето защо ние ще помислим кое е практичното, за да се състави ясна програма с конкретни параметри и за конкретно време. Ако не дадат  обаче мандата на нас и той отиде към колегите от ДБ или БСП, отново ще разговаряме, за да видим дали ще се състави правителството. И с двете формации имаме добра комуникация. Другото е хаос. Но ако нищо не се случи, отиваме на избори, от нищо не се притесняваме".

Балабанов определи като "поръчкова социология" последното проучване на "Алфа рисърч", според което ИТН ще изпаднат под 4%-ната бариера. "Тази агенция никога не е познавала  изборните резултати и затова имам доверие на нобществото, а не на "Алфа рисърч".

Напусналите ИТН са станали популярни в публичното пространство с предателството си и тяхната  петминутна слава е приключила. А тези, които са ги купили, знаят, че са предатели и предателят един път остава цял живот предател, самите те ще се отрекат от тях, коментира Балабанов. 

"Хубаво е, че успяхме да се очистим от тези хора навреме. И когато в началото на политическия проект с тези хора сме гледали в една посока, никога не сме предполагали, че изправени пред трите воделила - слава, пари и  власт, те ще се променят. Те изглеждат по-скоро като бутони, които да осигурят един кворум".

Балабанов  бе категоричен, че единствената  "червена линия" за ИТН се свежда до това, лица като Кирил Петков и Асен Василев никога повече да не бъдат кандидати за премиер. Преговори ще се водят с официални покани и ИТН ще вървят по официалния ред, за да постигнат "нещо смислено".

"Тезата за новосформирана коалиция вече рухва. Въпросът е да бъде изготвена добра програма и тя да бъде подкрепена от депутатите. Среден вариант няма - или правим нещо за конкретен срок от време и се опитваме да извадим държавата от кризите, или влизаме в спирала от избори с изключително фрагментиран Парламент с много ниска избирателна активност и  някакъв нов играч на сцената. Ако ударим чертата за това, има ли реформи и какво се свърши - отговорът е нула. А обществото стои и страда отстрани". 

По публикацията работи: Веселина Пеева
Още от категорията

Между 16 и 17 % ще се увеличат пенсиите от 1-ви октомври

От първи октомври предстои да бъдат преизчислени пенсиите у нас . Средствата бяха предвидени в актуализацията на бюджета, направена през лятото. Основната цел е да компенсира изоставането на най-отдавна отпуснатите пенсии у нас. Ще бъдат преизчислени всички трудови пенсии, отпуснати до 31-ви декември 2021 година включително.  На какво могат..

публикувано на 27.09.22 в 18:02

Вносни ябълки подбиват цената на родното производство

Известният агроексперт Красимир Кумчев, който е един от най-големите производители на ябълки, се отказва да гледа този плод и изкоренява градините си. Причината е, че ябълки от Италия и Полша подбиват цената на родното производство. Това обясни Кумчев в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив, който в стопанството си в Рогош е..

публикувано на 27.09.22 в 16:04

Импулсивна реакция води до трагедията с битото дете

И на 27-ми септември лекарите се борят за живота на 2- годишно дете, жертва на жестоко насилие. След разказа на институциите за поредния случай на насилие, научаваме експертното мнение на психиатъра д-р Веселин Герев,  за причините за агресията на осиновителката на детето. Д-р Герев каза: "Впечатление прави, че всичко до един момент в..

публикувано на 27.09.22 в 14:55

"Кентавър" е по-заразен, но не е твърде смъртоносен

Подвариантът " Кентавър" на Ковид-19 беше регистриран с вчерашна дата на територията на България. Какъв е той, колко сме засщитени и как протича заболяването са въпросите, които разискваха в предаването "Точно днес" Паолина Комсалова и епидемиологът д-р Христиана Бацелова.  " Този нов подвариант на варианта Омикрон е BA.2.75 на линията BA.2 . Тази..

публикувано на 27.09.22 в 11:16

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22