Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свършеното от управлението е нула, а народът страда отстрани

"Ние не сме променили последователната си позиция от миналата година - да сме на страната на истината. Това, което се случи в последно време, мога дори да го нарека оздравително и за нашата политическа формация, и за обществото. Не можехме да допускаме хора, които се стремят към еднолична  власт, да съсипят доверието на това общество, което поиска промяна".Това подчерта депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

По думите му, това, че е трябвало да избират между лошото и по-малкото лошо в политиката, е довело до събирането на партиите в толкова разнородната четворна коалиция в опит да погледнат в една посока. А грешката, която ИТН са допуснали, е че са повярвали на "лъскаво опаковани двама души" с основание, че са завършили престижен университет и са различни, но само няколко месеца по-късно  лицето на Бойко Борисов се е трансформирало в Кирил Петков.

Той бе категоричен, че партията не може да допусне тези двама души да се подиграват с българското общество по начина, по който са го правели - и по отношение на финансовата стабилност на държавата, и по отношение на българската история, и по отношение на националната сигурност. "Няколко седмици преди изобщо ГЕРБ да решат да поискат вот на недоверие, ние изразихме нашия вот и напуснахме коалицията".

Балабанов подчерта още, че президентът сега има избор да реши на кого да връчи третия мандат и ще избира между БСП, ДБ и ИТН и ако ИТН получат мандата, те ще бъдат  готови да седнат на масата на преговорите и да разговарят с партньорите от БСП, ДБ и включително и с ПП, въпреки поведението на двамата партийни лидери.

"За нас е важно държавата да не се тласка към пореден хаос, защото хората не искат избори. ПП го правят, защото от това, което наблюдаваме, става ясно, че те правят точно това. Ето защо ние ще помислим кое е практичното, за да се състави ясна програма с конкретни параметри и за конкретно време. Ако не дадат  обаче мандата на нас и той отиде към колегите от ДБ или БСП, отново ще разговаряме, за да видим дали ще се състави правителството. И с двете формации имаме добра комуникация. Другото е хаос. Но ако нищо не се случи, отиваме на избори, от нищо не се притесняваме".

Балабанов определи като "поръчкова социология" последното проучване на "Алфа рисърч", според което ИТН ще изпаднат под 4%-ната бариера. "Тази агенция никога не е познавала  изборните резултати и затова имам доверие на нобществото, а не на "Алфа рисърч".

Напусналите ИТН са станали популярни в публичното пространство с предателството си и тяхната  петминутна слава е приключила. А тези, които са ги купили, знаят, че са предатели и предателят един път остава цял живот предател, самите те ще се отрекат от тях, коментира Балабанов. 

"Хубаво е, че успяхме да се очистим от тези хора навреме. И когато в началото на политическия проект с тези хора сме гледали в една посока, никога не сме предполагали, че изправени пред трите воделила - слава, пари и  власт, те ще се променят. Те изглеждат по-скоро като бутони, които да осигурят един кворум".

Балабанов  бе категоричен, че единствената  "червена линия" за ИТН се свежда до това, лица като Кирил Петков и Асен Василев никога повече да не бъдат кандидати за премиер. Преговори ще се водят с официални покани и ИТН ще вървят по официалния ред, за да постигнат "нещо смислено".

"Тезата за новосформирана коалиция вече рухва. Въпросът е да бъде изготвена добра програма и тя да бъде подкрепена от депутатите. Среден вариант няма - или правим нещо за конкретен срок от време и се опитваме да извадим държавата от кризите, или влизаме в спирала от избори с изключително фрагментиран Парламент с много ниска избирателна активност и  някакъв нов играч на сцената. Ако ударим чертата за това, има ли реформи и какво се свърши - отговорът е нула. А обществото стои и страда отстрани". 

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00