Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба "Изкуство за мир" се открива в НБ "Иван Вазов"

„Изкуство за мир“ е надсловът на изложба с участието на графици от Израел, свързани с Украйна, която ще бъде открита в Изкуствотеката на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. 

Инициативата е съвместно дело на Галерия „Димитър Георгиев“ и Народната библиотека. Творбите са дарени от авторите с благотворителна цел. Сред тях има експонирани и детски рисунки.

Картини на авторите, представени в изложбата, са притежание  на музейни и частни колекции по света. Изложбата може да бъде видяна до 25 юли, а ден по-късно с картините ще бъде организиран благотворителен търг.

Събраните средства ще отидат за оборудването и ремонта на Детски център за украинските деца, избягали от войната. Освен графиките в търга ще има и рисунки на украински и български малчугани. 

"Рисунките са много различни и показват какво изпитва детската душа, която е изпитала войната, но в същото време е волна душа, която копнее за мир", коментира куратора проф. Емилия Константинова. 


Още от категорията

„Шарен свят“ в галерия „Възраждане“

Художникът Ивайло Димитров представя своя „Шарен свят“ в галерия „Възраждане“. И в новата си изложба авторът предлага  преживявания, породени от усмивката, приказката, илюзията, хумора и шаржа. „За художника, когато рисува, всичко е позволено и достъпно, няма табута пред мисълта, философията и фантазията му, а за злителя остава насладата..

публикувано на 27.09.22 в 06:37

Юбилеен концерт на ансамбъл „Филип Кутев“ на Античния театър

Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“  отбелязва  70-годишния си юбилей с двучасов концерт на Античния театър в Пловдив. Събитието е част от националното турне на ансамбъла, което се осъществява от март досега в различни градове на страната. ДФА „Филип Кутев“  е основан в София през 1951 г. и е сред първите големи професионални ансабли..

обновено на 27.09.22 в 06:33

Фестивал за улични изкуства от днес до неделя в Пловдив

В Пловдив се открива 12-тото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest, който ще продължи до неделя - 1 октомври. Входът за всички прояви е свободен, а те  ще бъдат на емблематични за града места – Главната пешеходна улица, Виенския павилион в Цар Симеоновата градина, Капана, Дановия хълм, Бунарджика.  Тази година фестивалът е тематично..

публикувано на 27.09.22 в 06:32

Отбелязваме Европейски ден на езиците

От 2001г. до днес, 26 септември в календара е ден посветен на честването на европейските езици.  Началото на инициативата поставят от Съвета на Европа, като ц елта на празника е да се насърчи изучаването на чужди езици в Европа, както и  да се осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици изобщо.  Този важен ден от календара..

публикувано на 26.09.22 в 16:34

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново в Пловдив

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще бъде факт от 27 септември до 1 октомври 2022 г. в Пловдив като част от Културния календар на града. Входът за всички събития е свободен. За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022. По думите на организатора Момчил Цонев, изданието е тематично насочено към..

публикувано на 26.09.22 в 14:39