Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози проучват "Голямата могила"

Находки от Средновековието, до гробното съоръжение от I-III век

| обновено на 13.07.22 в 11:40
7
Снимка: Румен Куртев

Археолози започнаха проучванията на единствената могила, която е разположена в рамките на съвременния град Пловдив. "Голямата могила" се намира до Отоплителна централа "Юг" и за втора година там работи екип от Регионалния археологически музей. 

Ръководител на разкопките е археологът Любомир Мерджанов, негов заместник е Мария Драганова. На обекта са също студенти, помощник - археолози и работници, които разчистват пръстта от върха на могилата.

Финансирането на проучванията е за 160 000 лева, сума гласувана за археология от бюджета на община Пловдив. Археолозите ще слязат до гробното съоръжение в центъра на могилата до края на август, с възможност да се продължат работата си и през септември.

Учените смятат, че на това място е бил разположен римски могилен некропол, наречен "Гъстите могили", където те са били около 100. Оцелялата могилата е най-голямата, с височина 15 метра. Предполага се, че некрополът в центъра, от I-III век е свързан с тракийската аристокрация във Филипопол.

 „Първият етап на проучванията беше през 2021 г., като на върха бяха разкрити останки от средновековен комплекс, от XII-XIII век. Останки от малка църква с полихромна стенопис и некропол от 17 гроба. Тази година ще бъде последна и проучванията целят да навлязат в дълбочина към централната част на могилата, където очакваме да е разположено тракийско погребение. Надяваме се иманярския тунел (правен през 90-те години на XX век), който засякохме миналата година да не е стигнал до гробното съоръжение, датирано от I до края на III век.”, каза Любомир Мерджанов.

През 2021 година са открити два оловни печата от Средновековието, голямо количество керамика, бронзови монети и дори закопчалки за книги, всички средновековни структури на върха на могилата се отнесат към периода XI-XIII вeк.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична..

обновено на 29.03.24 в 09:02

"Докато смъртта ни събере" е новата книга на Мира Папо

Новата книга на Мира Папо е озаглавена "Докато смъртта ни събере". В нея авторът издига своя глас като истински защитник на онеправданите и закрилник на различните и малцинствата.  Като изкусен притчов разказвач обаче тя фино преплита човешки съдби, разказва истории, прави аналогии , като преплита минало, настояще и бъдеще. Мира Папо представя..

публикувано на 29.03.24 в 05:54

Пловдив почита с концерт големия хоров диригент Крикор Четинян

80-годишнината на големия български хоров диригент Крикор Четинян ще бъде отбелязана с тържествен концерт в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той ще бъде в Концертната зала на академията на 30 март,  началото е от 18 часа. Публиката ще чуе „Малка тържествена меса“ от Джоакино Росини в изпълнение на..

публикувано на 29.03.24 в 05:43

"Жени композитори" в музикално матине

Музикално матине "Жени композитори" с програма включваща произведения на жени композитори, ще дадат трио класически музиканти. Събитието ще се случи в петък, от 11ч, в пространството на Изкуствотека, в НБ "Иван Вазов".  В програмата творби от Мара Петрова, Мария-Терезия фон Парадис, Мелани Бони. Участват: Нина Сталева – флейта Павел Генов –..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30