Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газ ще има, но въпросът е на каква цена

"Не бих казал, че през следващите месеци е възможно да останем без газ. При всички положения газ ще има, но на много висока цена". Това заяви енергийният експерт и бивш заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.

Като аргумент той посочи динамичната ситуация в света и в Европа, в която над 40% от потреблението се осигурява от Русия.

 "На Балканския полуостров в момента няма много големи източници на газ, освен т.н. Трансанадолска тръба, по която върви азерски газ и терминалът в Ревитуса, като от тези два източника могат да влизат определени максимални количества газ. Разбира се, Балканският полуостров има връзка и с т.н. Трансбалкански газопровод, по който идваше газ от Русия и Украйна, както и т.н. Турски поток, но по тях друг газ, освен руски, няма откъде да дойде."

Куюмджиев бе категоричен, че докато руски газ тече през Турски поток на  територията на България към Гърция, няма как по единствената тръба да тече обратно американски или азерски газ.

 "Да, на границата между Кулата и Сирокастро има раздвояване на тръбата с два различни компресора, като единият тласка  газа в посока Север - Юг, а другият - посока Юг - Север, но от двете страни газът  влиза отново в една тръба. И ако за Гърция тече руски газ през територията на България, физически не е възможно да тече обратно. Същото важи и за турско-българската граница, когато по Турски поток, който влиза директно в България, тече руски газ и обратно - към Турция се завърта и влиза руският газ в Турция, няма как от Турция да влиза друг газ. А законодателството в Турция налага на Турската газова компания да си закупува  газа и да го препродава, т.е. ние не можем да си разтоварим нашите танкери в Турция."

Куюмджиев обаче подчерта, че трябва да се прави разграничение между физическия транспорт на газа и договорните отношения, които сочат, че теоретично можем да купуваме  газ и от Австралия, но въпросът е на каква цена.

Договорите са търговска тайна и трудно може да се каже с колко прекупуването на руския газ от други държави оскъпява цената му. "Нашият договор с "Газпром" например, е с около 20% по-евтин от този - на гърците. А теорията, че американският газ бил по-евтин, не работи."

По думите на Куюмджиев, поисканото от КЕВР увеличение на газа  е дори занижено. "Винаги, когато цените на пазарите на енергията в последните десетина години станат по-високи, през КЕВР се оказва политически натиск цените да бъдат задържани, за да се изпълняват социални функции и да не станат големи вълнения. Това обаче се случва за сметка на енергийните дружества - "Булгаргаз" и НЕК и се е стигало до намаление на цените. В тази ситуация обаче това е невъзможно Това означава, че ситуацията на "Булгаргаз"  ще продължава да се влошава и че тя е пред фалит." 

Решението на проблема трябва да се търси в национално отговорното отношение към него, защото газът има цена. "Предложената схема от "Газпром" бе одобрена в някаква степен от ЕК и  всички страни, освен България, Полша, Холандия и Дания, я изпълняват. Дори и да се плаща в рубли, какво от това?!"

Диверсификация не означава отказ от едно от трасетата и от един източник, а означава много трасета и много източници. 

"Да с пускането на интерконектора в Гърция България сложи край на руския монопол, само че този интерконектор има смисъл, само когато заработи терминалът в Александруполис и тогавав ще могат да пристигат и други количества природен втечнен газ.  Остава въпросът обаче какви са тези източници, откъде ще дойдат, на каква цена и т.н.  В момента има достатъчно газ по света за потреблението, което съществува. Ако трябва ние  като европейци, да се откажем от най-големия си близък източник, този газ ще отиде в далечния Изток, а при нас ще дойде австралийски, африкански и т.н. А това, за да се случи,  трябва да се построят стотици нови кораби, десетки нови терминали за втечняване на газ, за да се пренасочат потоците с огромни инвестиции за 5, 10, 15 години и тогава може да не вземем и една молекула руски газ. Всичко е въпрос на цени". 


Цялото интервю - звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46