Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Газ ще има, но въпросът е на каква цена

"Не бих казал, че през следващите месеци е възможно да останем без газ. При всички положения газ ще има, но на много висока цена". Това заяви енергийният експерт и бивш заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.

Като аргумент той посочи динамичната ситуация в света и в Европа, в която над 40% от потреблението се осигурява от Русия.

 "На Балканския полуостров в момента няма много големи източници на газ, освен т.н. Трансанадолска тръба, по която върви азерски газ и терминалът в Ревитуса, като от тези два източника могат да влизат определени максимални количества газ. Разбира се, Балканският полуостров има връзка и с т.н. Трансбалкански газопровод, по който идваше газ от Русия и Украйна, както и т.н. Турски поток, но по тях друг газ, освен руски, няма откъде да дойде."

Куюмджиев бе категоричен, че докато руски газ тече през Турски поток на  територията на България към Гърция, няма как по единствената тръба да тече обратно американски или азерски газ.

 "Да, на границата между Кулата и Сирокастро има раздвояване на тръбата с два различни компресора, като единият тласка  газа в посока Север - Юг, а другият - посока Юг - Север, но от двете страни газът  влиза отново в една тръба. И ако за Гърция тече руски газ през територията на България, физически не е възможно да тече обратно. Същото важи и за турско-българската граница, когато по Турски поток, който влиза директно в България, тече руски газ и обратно - към Турция се завърта и влиза руският газ в Турция, няма как от Турция да влиза друг газ. А законодателството в Турция налага на Турската газова компания да си закупува  газа и да го препродава, т.е. ние не можем да си разтоварим нашите танкери в Турция."

Куюмджиев обаче подчерта, че трябва да се прави разграничение между физическия транспорт на газа и договорните отношения, които сочат, че теоретично можем да купуваме  газ и от Австралия, но въпросът е на каква цена.

Договорите са търговска тайна и трудно може да се каже с колко прекупуването на руския газ от други държави оскъпява цената му. "Нашият договор с "Газпром" например, е с около 20% по-евтин от този - на гърците. А теорията, че американският газ бил по-евтин, не работи."

По думите на Куюмджиев, поисканото от КЕВР увеличение на газа  е дори занижено. "Винаги, когато цените на пазарите на енергията в последните десетина години станат по-високи, през КЕВР се оказва политически натиск цените да бъдат задържани, за да се изпълняват социални функции и да не станат големи вълнения. Това обаче се случва за сметка на енергийните дружества - "Булгаргаз" и НЕК и се е стигало до намаление на цените. В тази ситуация обаче това е невъзможно Това означава, че ситуацията на "Булгаргаз"  ще продължава да се влошава и че тя е пред фалит." 

Решението на проблема трябва да се търси в национално отговорното отношение към него, защото газът има цена. "Предложената схема от "Газпром" бе одобрена в някаква степен от ЕК и  всички страни, освен България, Полша, Холандия и Дания, я изпълняват. Дори и да се плаща в рубли, какво от това?!"

Диверсификация не означава отказ от едно от трасетата и от един източник, а означава много трасета и много източници. 

"Да с пускането на интерконектора в Гърция България сложи край на руския монопол, само че този интерконектор има смисъл, само когато заработи терминалът в Александруполис и тогавав ще могат да пристигат и други количества природен втечнен газ.  Остава въпросът обаче какви са тези източници, откъде ще дойдат, на каква цена и т.н.  В момента има достатъчно газ по света за потреблението, което съществува. Ако трябва ние  като европейци, да се откажем от най-големия си близък източник, този газ ще отиде в далечния Изток, а при нас ще дойде австралийски, африкански и т.н. А това, за да се случи,  трябва да се построят стотици нови кораби, десетки нови терминали за втечняване на газ, за да се пренасочат потоците с огромни инвестиции за 5, 10, 15 години и тогава може да не вземем и една молекула руски газ. Всичко е въпрос на цени". 


Цялото интервю - звуковия файл:

Още от категорията

Вносни ябълки подбиват цената на родното производство

Известният агроексперт Красимир Кумчев, който е един от най-големите производители на ябълки, се отказва да гледа този плод и изкоренява градините си. Причината е, че ябълки от Италия и Полша подбиват цената на родното производство. Това обясни Кумчев в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив, който в стопанството си в Рогош е..

публикувано на 27.09.22 в 16:04

Импулсивна реакция води до трагедията с битото дете

И на 27-ми септември лекарите се борят за живота на 2- годишно дете, жертва на жестоко насилие. След разказа на институциите за поредния случай на насилие, научаваме експертното мнение на психиатъра д-р Веселин Герев,  за причините за агресията на осиновителката на детето. Д-р Герев каза: "Впечатление прави, че всичко до един момент в..

публикувано на 27.09.22 в 14:55

"Кентавър" е по-заразен, но не е твърде смъртоносен

Подвариантът " Кентавър" на Ковид-19 беше регистриран с вчерашна дата на територията на България. Какъв е той, колко сме засщитени и как протича заболяването са въпросите, които разискваха в предаването "Точно днес" Паолина Комсалова и епидемиологът д-р Христиана Бацелова.  " Този нов подвариант на варианта Омикрон е BA.2.75 на линията BA.2 . Тази..

публикувано на 27.09.22 в 11:16

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22

Политиците не знаят да общуват, избирателите - да слушат

Партиите не са намерили нито един канал - нито думи и средства, с които да достигнат до избирателите. Очевидно е, че повечето партии - основните играчи, повече говорят за себе си и на твърдите си избиратели, отколкото се опитват да разширят подкрепата си...

публикувано на 26.09.22 в 15:16