Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтираха водохранилището, захранващо центъра на Пловдив

Ремонтираха водохранилището на Бунарджика, което  захранва центъра на Пловдив. Главният инженер на дружеството Тончо Иванов обясни, че са обновени сухата и мократа камера, които не са реконструирани от съответно 20 години и седем години.

Водохранилището е построено през 70-те години и е с капацитет осем хиляди кубика, каза Иванов. То захранва Стария град и централната част на Пловдив. Належащо бе да се почисти от отлагания, да се възстанови компрометираната мазилка и да се направи хидроизолация, тъй като обектът е със стратегическо значение.

Ремонтът е продължил две седмици. 

При пускането на водата днес са тръгнали и отлагания по тръбите, поради което на места от чешмите е потекла мътна вода, каза Иванов. По думите му, за да се прочисти системата, тази сутрин е пусната водата от противопожарните кранове на бул. "Руски". Водата по мрежата е годна за пиене и не е замърсена, категоричен е Иванов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик няма разрешително за почистване на Марица

Община Пазарджик не разполага с комплексно разрешително за почистване на коритото на река Марица. Това затруднява отстраняването на гъстата растителност, която крие риск при евентуално покачване на нивото на водите през пролетния сезон. Общинското ръководство е стартирало процедурата за получаването на разрешително.  В момента коритото на..

публикувано на 12.05.24 в 12:42

Леко поскъпват някои основни храни, плодове и зеленчуци

Минимално повишение на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци на борсите в страната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците от внос поскъпват с 3,5 на сто до 2,38 лева за килограм, а оранжерийните - с 6,7 на сто до 3,02 лева за килограм. Цената на..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Ути Бъчваров готви на фестивала на ягодата в Кричим

Втори ден продължава фестивалът на ягодата в Кричим , който се провежда на площад „Обединение“.  Местни производители представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, има фолклорна програма и кулинарна изложба с дегустация.  Ути Бъчваров ще организира кулинарно шоу с рецепти на база ягоди. Една от тях ще бъде домашен сладолед. 

публикувано на 12.05.24 в 08:28

Фестивал на баницата се провежда за 3-ти път в Марково

Майстори ще мерят сили днес в традиционния фестивал на баницата, който се организира за трета поредна година от кметството на село Марково заедно с читалище “Алеко Константинов-1907“.  Всеки любител на традиционното тестено печиво може да си избере за участие една от трите категории – солена баница, сладка или нетрадиционна баница.  „Надяваме се..

публикувано на 12.05.24 в 07:51

Президентът Радев гост на тържествата за Априлската епопея в Брацигово

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад..

обновено на 11.05.24 в 14:09