Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Международният конкурс “Орфееви таланти”

| обновено на 15.07.22 в 11:26

Откриването на Международния конкурс “Орфееви таланти” е от 9 часа на Римския стадион в Пловдив.  

Организатори са Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев“, и сдружение “Български национален младежки фолклорен съюз”.  

Закриването на форума ще се състои с гала концерт на лауреатите в конкурса на 16 юли, отново на Римския стадион, от 19 часа. 

За международния конкурс "Орфееви таланти", говорим с Евгений Шевкенов, професор в Консерватория "Рихард Вагнер" - Виена и преподавател в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив.  Тази година световноизвестният цигулар е член на журито, което ще оцени изпълнителското изкуство на младите щрайхисти. В програма "Точно днес" той разказа за конкурса за музикално, танцово и изобразително изкуство, в който се включват над 1000 участници от България и чужбина. 

Проф. Шевкенов подчерта, че конкурсът е мултижанров, и в петък акцент е музикалното изкуство. 

"Сезонът не иска да свършва, както у нас така и в Европа, преди няколко дни се върнах от Италия, бях член на журито за цигулари.  Хората зажадняха за култура, въпреки че имаше опити тя да бъде сложена под похлупак, но няма да стане, вярвам в това!", каза проф. Шевкенов. По думите му изкуството е най-висшата проява на свободния човешки дух. 

"Свободата на мисълта винаги ще се изявява в активно творчество", смята проф. Евгений Шевкенов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Жени композитори" в музикално матине

Музикално матине "Жени композитори" с програма включваща произведения на жени композитори, ще дадат трио класически музиканти. Събитието ще се случи в петък, от 11ч, в пространството на Изкуствотека, в НБ "Иван Вазов".  В програмата творби от Мара Петрова, Мария-Терезия фон Парадис, Мелани Бони. Участват: Нина Сталева – флейта Павел Генов –..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична..

публикувано на 28.03.24 в 13:49

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29

Откриват новия площад "Театрален" в Пловдив

Новият площад "Театрален" в Пловдив ще бъде официално открит днес, на Международния ден на театъра.  Тържеството ще започне в 12.00 часа в двора на Драматичния театър, където ще се съберат представители от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по Главната улица.  Финалната точка е площадът между улиците „Лейди..

обновено на 27.03.24 в 10:35