Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манастирът "Св. Кирик и Юлита" отбелязва храмовия си празник

Днес православната църква почита паметта на свети мъченици Кирик и Юлита. Манастирът в асеновградския квартал Горни Воден носи името им и на 15 юли там се отбелязва храмовия празник. 

Света Юлита произлиза от рода на римски царе. Живяла в град Икония и била предана на Христовата вяра. Овдовяла млада, когато единственият ѝ син Кирик бил на 3 години. Научила го на вяра и молитва.

Отец Йордан от Асеновград разказа за днешния ден, когато православната църква почита тяхното мъченичество и памет. 

"На 15-и юли честваме техния мъченически подвиг. Св. Кирик и Юлита са син и майка. В първите векове на християнството християните са  били гонени и измъчвани, ако не се откажат от вярата си. Така се случило и със Света Юлита. Когато била извикана от тогавашния управител на областта, където живеела , дошла със своя син. На въпроса християнка ли е тя отговорила положително. Тогава започнали увещания да се откаже, но тя не го направила. Започнали да я измъчват. В това време малкият Свети Кирик бил при управителя, той го блъснал и малкото дете паднало, ударило си главичката и  починало на място"- разказа за слушателите на Радио Пловдив отец Йордан.

Телата на свети Кирик и Юлита били хвърлени без погребение, за да бъдат изядени от зверове, но две слугини през нощта ги взели и погребали. Едната от тях доживяла възцаряването на Константин Велики. Тогава тя показала на вярващите мястото, където били погребани майката и детето и говорила за тяхното мъченичество. Мощите им били намерени нетленни. И до днес те са чудотворни.

"Всеки манастир и църква носят името на светии или на празници, свързани с Господа, като по този начин се измолва застъпничество на светците за определената енория или населено място, в случая- манастира с околността му. Да имаме подвига на Света Юлита, която като майка не пожалила и своята младост и своя син заради временни облаги и обещания. Именно този подвиг честваме днес"- разказа отецът.

Горноводенският манастир „Свети Кирик и Юлита“ се намира на 3 км. югозападно от Асеновград. Основан е по време на Втората българска държава, най-вероятно през 14-и век. В средата на двора се издига църква, която с масивния си градеж в архитектурно и художествено отношение, е паметник на българската култура. По време на помохамеданчването на чепинските българи  манстирът е разрушен, а към края на 17-и век е възобновен под името „Света Петка“.  По-късно бил реставриран и старият, а през 1810 година и двата храма били опожарени от кърджалиите. По време на османското владичество светата обител станала гръцка. Запазен е възпоменателен надпис, който е доказателство, че макар и под гръцко влияние, манастирът си оставал български. Официално е такъв от 1930 година.

Днес вярващите не е нужно да плащат с живота си, за да отстояват вярата. Попитахме отец Йордан какво е онова, което можем да правим всеки ден, за да сме благочестиви християни.

"В съвремието наистина, поне в България и по-мирните държави, нашият живот не е застрашен, но днешното време е свързано с много компромиси с вярата - било то на работа да се пранарушат някои принципи, някои морални устои. Например да се живее без брак е отстъпление от вярата. Та, ако ние в това отстояваме, то ние отстояваме и подвига на Свети Кирик и Юлита. Ние като хора винаги трябва да се стремим да бъдем полезни в обществото - на човека до нас, да не пренебрегваме човек в нужда, да му помогнем, да не го изоставим- съсед, роднина, близък, няма значение. За жалост виждаме често как роднински взаимоотношения се развалят заарди един апартамент, някакъв имот. Тук ние отстъпваме от Христа. Ако придобием всичко, но се изпокараме с нашите роднини и приятели, не сме направили нищо. Да кажем "добър ден", да се умсихнем на някого, добра дума- това е необходимо. И да не можем да помогнем - можем да кажем едно искрено "Господи, помилуй"- каза отец Йордан. 

По повод храмовия празник в горноводенския манастир бе отслужена света литургия. 

Целия репортаж може да чуете в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28