Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кремена Станилова за духовността и кризите

| обновено на 18.07.22 в 17:44
Снимка: Личен архив

Кремена Станилова е психотелесен психотерапевт и наскоро издаде третата си книга „Духовността като шанс“. „Помагам на хората да намират верния изход в житейските лабиринти“, казва Кремена Станилова и признава, че вече е фокусирана върху следващата тема, която ще се превърне в книга номер четири.

„Истината е, че кризите са част от живота ни. Нито един човек не е избягал от кризата. Кризите са нашият начин да минаваме от един етап в живота си в друг. Те могат да бъдат универсални за всички хора, могат да бъдат и индивидуални. Всички минаваме едни такива универсални кризи, от етап в етап, но всъщност кризата се различава по това, че още се държим за някакво старо - стари навици, стари гледни точки. Новият период слага друга задача, да извадим други умения, да развием други навици. Кризата е точно на прага между старото и новото. И тя е по-дълга и по-дълбока, ако ние се противим да минем през този праг и да оставим зад прага нещо, което вече не работи. Имаме и такива индивидуални, когато се налага да се разделим с партньор или да сменим работа. Това, също, може да бъде някаква криза. Дори и чисто индивидуално да трябва да пораснем, да сменим някаква гледна точка. Истината е, че ние завършваме една криза и се запътваме към нова криза. Така, че кризите са неизбежни“, казва Кремена Станилова.

Оказва се, че голяма част от хората драматизират кризите. А, духовността се проверява в кризите. В книгата си „Духовността като шанс“ тя пише, че духовността се проверява, именно, във война, път или криза. Духовният подход предполата ние да оставим нещата назад, да приемем, че е необходима кризата и да бъдем достатъчно отворени, и смели да посегнем към новото или да поставим под съмнение собствената си правилност към настоящия момент. Да кажем „добре дошло, ново“.

Повечето хора драматизират, защото не осъзнават, че кризата е онази нула през, която трябва да минем за да превключим от една скорост на друга. Именно, минавайки от един етап в друг, ние не можем без криза. Кризата ни кара да променим нещо.

Духовността, от своя страна, е плод на две неща, на смелост и на човечност. Смелост да поставим под съмнение онова, в което вярваме, защото е възможно да не виждаме цялата картина. Смелост да признаем, че може би не можем да я видим и имаме нужда от помощ. Смелост да заявим, че сме уязвими и неразбиращи. Уязвимостта е нашата безпомощност – не знам, не мога, не разбирам. Точно на прага на новото, ние сме като онези новородени бебета, които с плача си казват – не знам, не мога, не разбирам. Но, егото на големия човек се противи не иска да потърси помощ, да признае уязвимостта си и да се отнесе мило към човешката си природа. Затова духовността ни е плод и на човечността. Най-човешкото нещо е да признаем, че сме уязвими, че не сме всемогъщи. Да имаме смелостта да отстъпим от гледната си точка, да дадем назад, да включим колата на задна скорост, за да влезем в нов коловоз и да огледаме отзад ситуацията.

Духовността е дете на човечността, когато ни е трудно и на смелостта да поставяме под съмнение гледните си точки, и да влизаме в новото и неизвестното.

Още за духовността, смелостта, кризите, пробивите, уязвимостта и агресията, като живителна сила, чуйте в интервюто на Кремена Станилова за неделния „Шейкър“.

Информацията е в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова
Още от категорията

„Алтер его” - гостува ни радиолегендата Любомил Лазаров

Тази събота в „Алтер его“ ще затворим цикъл от четири предавания, в който възкресяваме моменти от едно старо радио-шоу - „Петлю“. Преди повече от петнайсет години то звучеше в ефира на Пловдив, София и цяла Южна България с гласовото партньорство на Петър Краевски и Любомил Лазаров.  Очаквайте скечове с архивна стойност, които все още..

обновено на 25.03.23 в 10:20

България загуби от Черна гора с 0:1 на старта на евроквалификациите

България допусна загуба с 0:1 от Черна гора в първия си квалификационен мач от група "G" за Евро 2024. Победното попадение за гостите отбеляза Владимир Йовович в 70-та минута. Така "трикольорите" остават на последно място с нулев актив, докато балканската държава поне временно е на първа позиция с 3 пункта. "Лъвовете" започнаха притеснено двубоя и..

публикувано на 24.03.23 в 21:07

Георги Кабаков ще ръководи втората среща на Италия в квалификациите

Най-добрият български съдия  Георги Кабаков получи поредно престижно назначение. Сега Съдийската комисия на УЕФА му повери втората среща от започналите вчера квалификации на действащия европейски шампион Италия. Пловдивчанинът ще ръководи срещата от Група „С“ между Малта и Италия, която ще се играе на 26-и март (неделя) от 21.45 часа на стадион „Та’Али“..

публикувано на 24.03.23 в 18:00

Марица загуби с 1:3 като гост на Берое в контрола

 Марица (Пловдив) изигра контролна среща в шампионатната пауза. „Жълто-сините“ гостувана на Берое и загубиха с 1:3. Треньорският щаб на Марица даде почивка на капитана Валери Домовчийски, Мартин Газиев и вратаря Илия Николов. Йордан Пейчинов и Георги Иванов са с контузии и също не взеха участие, Милен Танчев също пропусна двубоя по медицински причини...

публикувано на 24.03.23 в 17:58

Йордан Йовчев открива велосезона в Пловдив

Легендата на българската спортна гимнастика  Йордан Йовчев за пореден път ще се включи в официалното откриване на новия велосезон в Пловдив, съобщи кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров. Събитието ще се състои в събота (25 март) от 10:00 часа. „В събота, в 10:00 часа, имаме двоен повод. Откриваме и новия велосезон, и новия спортен парк на..

публикувано на 23.03.23 в 18:02