Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздават църковни титли срещу пари

Пловдивската митрополия раздава църковни титли срещу финансиране. Тази теза защити журналистът Любомир Минчев, който е главен редактор на сайта „За Пловдив“, в предаването „Точно днес“ по повод титлата архонт, с която се сдоби Георги Гергов.

Припомняме, че митрополит Николай го обяви за архонт в знак на благодарност за заслугите му към православието. Многократно Гергов е дарявал средства за нуждите на църквата.

„Раздаването на титли по този начин е доста спорно. Когато пловдивската епархия прие правилата за присъждане на титлата архонт през 2021г.,  имаше спор дали тя е светска или църковна.

Спорно беше и в случай, че е църковна дали трябва да се дава срещу заплащане, защото архонт означава човек, който е направил някаква услуга на църковната администрация, има заслуги за вярата, но не и чрез заплащане.

Нещата са достатъчно изкривени и показват донякъде лицемерието на църквата. За църквата никога не са били интересни хората, които отиват да запалят свещ. Грозно и отвратително е това, което се случи“, обясни Любомир Минчев.

Той припомни и още един такъв случай – на освещаване на храм в Тракия, при който оръжейния търговец Петър Манджуков получи църковна титла срещу даряване на средства.

„Църквата обича парадни, показни акции, като тази в събота, за да засвидетелства почитта си към хора, които плащат. Аз бих се радвал ако на такова събитие църквата се похвали, че е построила едно сиропиталище, помогнала е на бежанци или на хора в нужда. Такова нещо не се случва. Тя винаги демонстрира отношенията си към хора, които плащат“, коментира Минчев.

Според него обявяването на Гергов за архонт е неуместно и поради още една причина. Той е представител на левицата и е симпатизант на Русия - страна, която е агресор, която целият свят осъжда и в същото време получава титла за укрепване на християнската вяра.

По повод предсрочните избори, които чукат на вратата на НС, Минчев коментира: "Изборите не са нещо лошо – те са нещо, което кара политиците да преосмислят приоритетите си и да ги преподредят, да научат урока си"

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29