Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флаконите с райски газ - достъпни и опасни за тийнейджърите

| обновено на 20.07.22 в 09:53

Все по-често край пейките, по тепетата и на други обществени места в Пловдив се забелязват едни малки флакони като тези, които навремето се използваха за газирана вода. Те са с т.нар. райски газ или диазотен оксид.  Един лек и напълно свободен "наркотик", който младежите ползват чрез специални машинки и балони. 

Ефектът е краткотраен, но опасностите - доста. Употребата и продажбата не е забранена, тъй като се ползва в хранително-вкусовата промишленост – за украса със сметана и за медицински цели – като упойка.   Може да се закупи в супермаркети, магазини за обществено хранене, онлайн или дори в различни места за развлечения като клубове, дискотеки и басейни. Контрол липсва, както и сигнали за продажбата и вдишването му. Проверки не се извършват - нито от полицията, нито от здравната инспекция. А има и данни, че се увеличават дори пътните инциденти, свързани с диазотен оксид. Доказването на  използването му е трудно, защото ефектът е много кратък и не оставя следи, които могат да отчетат тестове за наркотици. 

Общинският съвет по наркотични вещества в Пловдив провежда обучения за родители по Националната програма за превенция, в които разяснява симптоматиката, особеностите и вредите от употребата на наркотични и психоактивни вещества, в това число и райският газ. От Превантивно–информационния център, по време на учебната година изнасят лекции на ученици за вредите от употребата на наркотични и психоактивни вещества, към които спада и райският газ. Тази година кампанията ни е под мотото „Всеки избор, направен днес, определя бъдещето утре!”, каза в интервю за Радио Пловдив психологът Даниела Димитрова

Вдишването на диазотен оксид може да доведе до интоксикация, дихателни, сърдечно-съдови, неврологични и психиатрични последствия. Много по-токсичен е, ако се комбинира с алкохол или други наркотични и психоактивни вещества, или ако газът се вдиша директно от капсулата или флакона, вместо да се инхалира от балон. Освен това малките капсули често са евтин и нерегламентиран внос от Китай и е установено, че съдържат прахови частици и маслени остатъци.

В повечето държави членки на Европейския съюз, в това число и в България, диазотният оксид все още не е контролирано вещество. Въпреки това някои страни прилагат разпоредби, които ограничават продажбата му.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02