Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП са в сценария мандат на инат

С даване възможността на БСП да сформира правителство президентът Румен Радев цели да бламира  мандата и да състави служебен кабинет. Левицата, от своя страна, пък е в сценария мандат на инат.

Тази теза изложи политологът Любомир Стефанов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

„Румен Радев има един много особен манталитет за правене на политика, който му се услади още повече с оглед на миналата година и служебните правителства. Като че ли пак му се ще да излезе от това кюшенце, в което го поставя конституцията и да заеме централна роля.

БСП полагат всякакви усилия, за да си гарантират поне още малко присъствие в ръководните структури на държавата. Искат да се покажат, че са централна партия, която е умерена.

С ИТН изведнъж рязко забравиха какво са си говорили през последните два месеца. Те ако вземат така рязко да забравят какво са си говорили и за ГЕРБ, за Борисов и с тях могат да продължат по тази логика“, коментира Стефанов.

Той обаче подчерта, че при предсрочни избори е невъзможно да видим коалиция, която вече познаваме, ГЕРБ, БСП, ДПС.

Според него при изпълнение на мандата на левицата в възможно да станем свидетели на подновяване преговорите с Газпром за осигуряване на доставки.

Любомир Стефанов отбеляза, че отказа на БСП да излъчи премиер и предоставяне възможността за това на Продължаваме промяната е вид форма на прагматизъм. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42

При повече внимание изборите 2 в 1 не са проблем

Голямото предизвикателство се пада за секционните избирателни комисии , които ще трябва да проведат два отделни избора и то при наличие на два отделни избирателни списъка . Това е така, тъй като е налице едно особено изискване за уседналост при гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това заяви пред..

публикувано на 22.04.24 в 15:56

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна..

публикувано на 22.04.24 в 12:06

Започва Европейската имунизационна седмица

Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации и Катедрата по инфекциозни болести при МУ-Пловдив организират семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица, която започва от днес. Гост-лектор ще бъде доц. Стефка Крумова. Тя е завеждащ националната референтна лаборатория „Морбили, паротит, рубеола“ към Националния център по..

обновено на 22.04.24 в 11:36
Кольо Парамов

Контролът на олигарсите върху политиците пречи за еврозоната

Контролът на олигарсите върху българските политици е фатален за влизането на страната ни в еврозоната. Това коментира икономическият експерт Кольо Парамов след изказването на управителя на БНБ, че България може да не приеме еврото от началото на следващата година. Той обясни, че именно те моделират и правят, така че да се стига до всички..

публикувано на 22.04.24 в 09:50