Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи случай на маймунска шарка в Пловдив

| обновено на 22.07.22 в 18:51


Още един случай на маймунска шарка е потвърден в България, като болният е в Пловдив, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести. 

Заболелият е на 23 г.,  с температура и обрив, но в добро общо състояние.  ДНК на вируса на маймунската вариола е установен в пациента, предприети са и епидемиологични проучвания.

Пациентът, който се е завърнал наскоро от Италия, е настанен в УМБАЛ „Св. Георги“, съобщи за Радио Пловдив директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"Отново говорим за вносна инфекция. Пациентът е в добро общо състояние с вече преминаващи обривни единици. Можем да кажем, че всъщност убедително се потвърди вируса както в  назофарингеален секрет, така и съдържимо на обривните единици. Най-важното е, че леко протича заболяването, няколко дневно невисока температура след което се е развил обрива и вече е в етап на  обратно развитие", обясни проф. Христова. 

Предприети са нужните епидемиологични проучвания за контактни лица от страна  на РЗИ Пловдив.

Предишните три случая на маймунска шарка в страната бяха потвърдени на 23-ти и на 27 юни.

Интервю с проф. Христова може да чуете от прикачения звуков файл.

Маймунската вариола е вирусно заболяване, което се причинява от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae.

До тази година случаи на заболяването основно се срещаха в държави от Централна и Западна Африка, които са ендемични за заболяването, т.е. характерно е разпространението му за тези географски зони

Инкубационният период при маймунска вариола обикновено е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни. Заболяването обикновено започва с треска, мускулни болки, умора и главоболие. В рамките на три дни от появата на симптомите центробежен макулопапулозен обрив започва от мястото на първична инфекция и бързо се разпространява в други части на тялото. Могат да се засегнат и дланите, и стъпалата. Обривните единици прогресират едновременно, обикновено в рамките на 12 дни, като преминават през различни стадии - от макули до папули, везикули, пустули, корички и струпеи преди да отпаднат. 

По-голямата част от случаите на маймунска вариола, докладвани досега при това разпространение, са с леко протичане, с локализирано заболяване и самоограничаващи се симптоми. По данни на СЗО, клиничното протичане при заболелите, свързани с настоящата епидемия, се различава от типичната клинична картина при маймунска вариола, описано през предходните години. 

Деветдесет и пет процента от случаите на маймунска едра шарка са били предадени чрез сексуална активност, сочи най-мащабното досега проучване, което отбелязва и нови клинични признаци.

Изследването, публикувано в New England Journal of Medicine днес, се появи в момент, когато експертите на Световната здравна организация обсъждаха дали да класифицират епидемията като извънредна ситуация в областта на здравеопазването в световен мащаб - най-високата степен на тревога, която може да се обяви.

Ръководената от учени от Лондонския университет "Куин Мери" нова статия разглежда 528 потвърдени инфекции в 16 държави, в периода между 27 април и 24 юни 2022 г.

"Важно е да се подчертае, че маймунската едра шарка не е полово предавана инфекция в традиционния смисъл на думата; тя може да бъде придобита чрез всякакъв вид близък физически контакт", казва първият автор Джон Торнхил в изявление.

"Въпреки това нашата работа показва, че повечето предавания досега са свързани със сексуална активност - главно, но не само, сред мъжете, които правят секс с мъже", добави той.

"Това научно изследване повишава разбирането ни за начините на разпространение и групите, в които се разпространява, което ще подпомогне бързото идентифициране на нови случаи и ще ни позволи да предложим стратегии за превенция."

Като цяло 98% от заразените лица са гейове или бисексуални мъже, 41% са с ХИВ, а средната възраст е 38 години.

Въпреки че сексуалната активност стои в основата на повечето случаи, изследователите подчертават в изявление, че вирусът може да се разпространи чрез всеки близък физически контакт, например чрез дихателни капки и потенциално чрез дрехи и други повърхности.


По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35