Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да поговорим спокойно за рака на кожата

Онкодиагнозата не е присъда

Медицината вече е твърде напред в диагностицирането, лечението и проследяването на онкозаболяванията.


Време е за слънце, плаж, планина или море. Но точно тези дни  крият  рискове за кожата, ако не подхождаме внимателно и отговорно към нейната защита и здраве. Повод отново да поговорим как да се предпазваме, но и как при проблем да намерим най-точното решение. 

На първо място е профилактиката –казват специалистите, после при констатиран проблем е точната диагностика и последващо лечение и терапия, защото дори и  най-сериозната диагноза не е присъда. В това е убедена д-р Гергана Шаламанова, началник на отделението по медицинска онкология и онкологични заболявания в кожните болести в Комплексния онкологичен център в Пловдив и председател на Българската асоциация по дермато-онкология

Срещата ни със специалиста има и информационен повод – първият по рода си Ден на пациентите с онкологични кожни заболявания, който ще се проведе тази събота в столицата и е организиран от Асоциацията.

В рамките на няколко часа пациенти с малигнен меланом и техни близки ще се срещнат и разговарят с водещи специалисти в областта на лечението и проследяването на заболяването, психолози, експерти по здравни грижи, представители на пациентски организации и други. Целта е всички да се запознаят с най-новите терапии и иновативни методи за лечение, с възможностите за диагностика и психосоциална подкрепа, както и с опита, страховете и как са се справили с тях други пациенти с онкологични заболявания, така че хората с меланом да водят пълноценен начин на живот след диагнозата.

 „Искаме хората да знаят, че диагнозата не е присъда. Срещата ще се превърне в място за споделен опит и дискусии, които да разсеят страховете от страничните действия от лечението и развитието на заболяването, ще даде перспектива за качеството на живот, благодарение на новите терапии и възможностите на науката“, каза д-р Гергана Шаламанова, .

По време на събитието тя ще представи иновативните възможности за системно лечение, както и последни данни от няколко клинични проучвания, оповестени преди месец на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология (ASCO) - най-реномирания международен форум в областта, които вероятно ще променят хода на заболяването меланом в бъдеще.

Още за кожния рак, за това как да се предпазим от вредното влияние на слънцето и друга полезна информация може да чуете в интервюто с д-р Шаламанова, което е в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59