Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Момче без книжка обърна кола по таван на Брезовско шосе

| обновено на 27.07.22 в 14:25
Снимката е илюстративна
Снимка: Радио Пловдив

15-годишно момче катастрофира на Брезовско шосе тази нощ с управлявания от него автомобил Мерцедес. При удара колата съборила  около 50 метра от разделителните платна, след което се преобърнала по таван. 

След катастрофата момчето и 13-годишният му спътник избягали от мястото на инцидента, но по- късно са открити от полицията. Оказана им е медицинска помощ заради получените леки контузии при удара. 

Неправоспособният непълнолетен шофьор е тестван за употреба на алкохол, като резултатът е отрицателен. Пред полицаите той обяснил, че взел ключовете за „Мерцедес“-а на брат си, без негово знание. 

Случаят е отработен по административен ред – съставен акт по Закона за движение по пътищата.

Това е втори случай за пет дни в Пловдив, при който непълнолетен катастрофира с лек автомобил. На 22-ри юли в Раковски 13- годишен и пиян тийнейджър взе колата на майка си, губи контрол на пътя и се преобърна в канавка. 

Заместник-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев пред Радио Пловдив:

Прокуратурата не е ангажирана с този случай, тъй като няма наказателно производство, това не е дело. Случаят е отработен по административен ред и с него се занимава полицията, заяви заместник-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев. 

Той посочи, че е съвсем различен случаят с катастрофиралия и пиян 13-годишен младеж от Раковски, който взе колата на майка си и след изгубен контрол се преобърна в крайпътната канавка.

„Това е малолетно лице, той е 13-годишен. Може да прави каквото си иска и не носи никаква отговорност", обясни Илиев.

След като приключи проверката по този случай, прокуратурата ще изпрати материалите на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Тази комисия трябва да прецени и наложи възпитателна мярка на 13-годишното момче, допълни заместник-районният прокурор на Пловдив. 

14 години е възрастовата граница между малолетни и непълнолетни.

Малолетни са децата до14 години. Навършилите 14 години са непълнолетни. Навършилите 18 години стават пълнолетни и вече могат да отговарят с пълна отговорност за всичко през закона, обясни Атанас Илиев. 


Говорителят на пловдивската полиция Анелия Влахкинова пред Радио Пловдив:

Двете момчета - 15-годишният седнал зад волана и 13-годишният му спътник, не са пострадали при преобръщането на колата по таван. Нищо им няма, а това е много голям късмет, заяви гововителят на ОДМВР в Пловдив Анелия Влахкинова. 

На 15-годишното момче е съставен административен акт по Закона за движение по пътищата за допуснатата катастрофа. 

От този акт не следва никакво наказание за момчето, тъй като то е непълнолетно и не носи наказателна отговорност. 

Едва когато навърши 18 години момчето може да си понесе последствията и ако има повторни такива случаи, те ще са утежняващи. 

Сега, преди да навърши 18 години, то има административно нарушение, което ще бъде бъде взето под внимание когато евентуално получи досие на водач на МПС.

Родителите да осъществяват повече контрол над децата си, призова говорителят на МВР в Пловдив. 

Разговорите на Антоанета Петричанска с Атанас Илиев и с Анелия Влахкинова са в двата звукови файла. 

Още от категорията

ОУП на Пловдив е приет законно, Ангел Стоев няма да го връща на ОбС

Общият устройствен план на Пловдив е приет в съответствие със закона, включително и по отношение на изискуемото мнозинство за вземане на решение с ¾ от всички общински съветници, гласи заключението на Областната администрация. В този смисъл няма основание да се очаква, че областният управител Ангел Стоев ще го върне за ново разглеждане,..

обновено на 09.12.22 в 14:05
Снимката е илюстративна

Апартамент в Пловдив беше опожарен от електрическо одеяло

Електрическо одеяло причини пожар в апартамент на бул. „Александър Стамболийски“ в пловдивския район „Южен“. Пострадали при инцидента няма.  Обитателката на дома – младо момиче, успяло да се събуди и да напусне навреме жилището. Реакция само минути по-късно е могла да бъде фатална за живота й – съобщават от противопожарната служба в града. При..

публикувано на 09.12.22 в 12:51

Община Пловдив и УНСС подписаха меморандум за сътрудничество

Кариерното развитие, професионалната реализация на студенти и разработването на общи проекти в сферата на публичната администрация са част от областите, в които ще си партнират в бъдеще Университетът за национално и световно стопанство и Община Пловдив.  Документът за сътрудничество беше подписан от ректора на вуза проф. д-р Димитър Димитров и и.д...

публикувано на 09.12.22 в 12:10

Катастрофа със загинал блокира пътя Пловдив - Карлово за четири часа

Един човек е загинал и един е ранен при катастрофа на главния път Пловдив - Карлово . Челният сблъсък между кола и товарен автомобил е станал около 10.40 ч. в участъка между селата Граф Игнатиево и Труд, съобщават от пловдивската полиция.  По първоначални данни БМВ с хърватска регистрация навлязло в насрещната лента и се блъснало челно в камион..

обновено на 09.12.22 в 11:34

Пак строшиха с камъни стъклата на градски автобус в Пловдив

Поредно нападение върху автобус от градския транспорт на Пловдив. Снощи в Шекер махала с камъни е обстрелвана  колата, движеща се по автобусна линия №11. Инцидентът е станал, когато автобусът е минавал край училище „Панайот Волов“. Пострадали няма. Счупено е едно средно странично стъкло на превозното средство – съобщи Костадин Тотков от..

публикувано на 09.12.22 в 11:16