Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момче без книжка обърна кола по таван на Брезовско шосе

| обновено на 27.07.22 в 14:25
Снимката е илюстративна
Снимка: Радио Пловдив

15-годишно момче катастрофира на Брезовско шосе тази нощ с управлявания от него автомобил Мерцедес. При удара колата съборила  около 50 метра от разделителните платна, след което се преобърнала по таван. 

След катастрофата момчето и 13-годишният му спътник избягали от мястото на инцидента, но по- късно са открити от полицията. Оказана им е медицинска помощ заради получените леки контузии при удара. 

Неправоспособният непълнолетен шофьор е тестван за употреба на алкохол, като резултатът е отрицателен. Пред полицаите той обяснил, че взел ключовете за „Мерцедес“-а на брат си, без негово знание. 

Случаят е отработен по административен ред – съставен акт по Закона за движение по пътищата.

Това е втори случай за пет дни в Пловдив, при който непълнолетен катастрофира с лек автомобил. На 22-ри юли в Раковски 13- годишен и пиян тийнейджър взе колата на майка си, губи контрол на пътя и се преобърна в канавка. 

Заместник-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев пред Радио Пловдив:

Прокуратурата не е ангажирана с този случай, тъй като няма наказателно производство, това не е дело. Случаят е отработен по административен ред и с него се занимава полицията, заяви заместник-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев. 

Той посочи, че е съвсем различен случаят с катастрофиралия и пиян 13-годишен младеж от Раковски, който взе колата на майка си и след изгубен контрол се преобърна в крайпътната канавка.

„Това е малолетно лице, той е 13-годишен. Може да прави каквото си иска и не носи никаква отговорност", обясни Илиев.

След като приключи проверката по този случай, прокуратурата ще изпрати материалите на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Тази комисия трябва да прецени и наложи възпитателна мярка на 13-годишното момче, допълни заместник-районният прокурор на Пловдив. 

14 години е възрастовата граница между малолетни и непълнолетни.

Малолетни са децата до14 години. Навършилите 14 години са непълнолетни. Навършилите 18 години стават пълнолетни и вече могат да отговарят с пълна отговорност за всичко през закона, обясни Атанас Илиев. 


Говорителят на пловдивската полиция Анелия Влахкинова пред Радио Пловдив:

Двете момчета - 15-годишният седнал зад волана и 13-годишният му спътник, не са пострадали при преобръщането на колата по таван. Нищо им няма, а това е много голям късмет, заяви гововителят на ОДМВР в Пловдив Анелия Влахкинова. 

На 15-годишното момче е съставен административен акт по Закона за движение по пътищата за допуснатата катастрофа. 

От този акт не следва никакво наказание за момчето, тъй като то е непълнолетно и не носи наказателна отговорност. 

Едва когато навърши 18 години момчето може да си понесе последствията и ако има повторни такива случаи, те ще са утежняващи. 

Сега, преди да навърши 18 години, то има административно нарушение, което ще бъде бъде взето под внимание когато евентуално получи досие на водач на МПС.

Родителите да осъществяват повече контрол над децата си, призова говорителят на МВР в Пловдив. 

Разговорите на Антоанета Петричанска с Атанас Илиев и с Анелия Влахкинова са в двата звукови файла. 

Още от категорията

Нова улица в "Източен" разтоварва трафика около хипермаркетите

Първа копка на новата улица „Георги Странски“ направиха кметовете на Пловдив и район „Източен“ Костадин Димитров и Емил Русинов. Първият етап на отсечката, която ще свързва ул.  "Генерал Радко Димитриев" и бул. "Санкт Петербург" е дълъг 200 метра и ще бъде с широчина 7 метра.  Ще бъдат изградени общо 51 паркоместа. Очаква се след като стане..

публикувано на 26.02.24 в 13:09

Издирват шофьор, блъснал пешеходец и избягал

Пловдивската полиция издирва шофьор, блъснал пешеходец и избягал от мястото на катастрофата на бул. "Свобода". Управляваният от него лек  автомобил "Хонда" изхвърча на тротоара, блъска 62- годишния пешеходец, удря се в електрически стълб, но успява да избяга от инцидента.  Пострадалият мъж е транспортиран в болница от екип на спешна медицинска помощ. 

публикувано на 26.02.24 в 12:50

Според кмета, оградата на Небет тепе няма да пречи на гледката, ще пази от вандали

Ажурната ограда на Небет тепе с височина 2 метра е сложена, за да пази обекта от вандализъм. Това каза кметът Костадин Димитров, който заяви, че се ангажира с идеята да се откриват панорамните гледки към Пловдив. "Оградата е ниско поставена и не пречи, изпълняваме предписанията на проекта, подписан от НИНКН", уточни Димитров. "В града, за..

обновено на 26.02.24 в 11:27

Няма пари за изцяло ново Рогошко шосе

Краят на ремонта на Рогошко шосе ще бъде на 26 април, това обеща кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той допълни, че ще се ремонтира най-лошият участък от пътя и има осигурено финансиране. В началото на април се очаква археолозите да се върнат на обекта си на "Брезовско шосе". "Трябва да има планираност в уличните ремонти" коментира още..

публикувано на 26.02.24 в 11:26

Скандирания "Искаме Рангел!" и "Мафия!" огласят сградата на прокуратурата

Скандирания „Искаме Рангел!“ и „Мафия“ огласиха сградата на прокуратурата, пред която на пореден протест се събраха близки и роднини на убития Димитър Малинов от Цалапица . Майката на жертвата – Атанаска Бакалова, не беше приета от представители на прокуратурата с обяснението, че прокурорите са заети служебно, което повиши..

публикувано на 26.02.24 в 11:21