Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Карабунар арестуваха четирима тийнейджъри за кражба на кола

| обновено на 27.07.22 в 14:17

Полицията в град Септември установи четирима тийнейджъри, откраднали лека кола в село Карабунар. Сигналът за отнетия автомобил „Фолксваген“ бил подаден от собственичката – 59-годишна жена.

Полицейски екипи бързо заградили периметъра около селото и не след дълго намерили колата изоставена на една от улиците. 

В хода на разследването било установено, че автори на посегателството са четирима тийнейджъри на възраст между 13 и 16 години, всичките от същото село. С тях работят криминалисти и инспектор „Детска педагогическа стая“. 

Образувано е досъдебно производство.   


Говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов пред Радио Пловдив:

Автомобилът е бил отключен и ключовете са били вътре на арматурното табло. Четирите момчета, минавайки покрай него, водени от желанието за по - екстремни емоции, са решили да се повозят. 

Те са го покарали известно време, а след това са го изоставили насред улицата в селото, разказа Стоянов. 

Той отрече да има личен мотив в постъпката на четиримата младежи. Възможно е те да са се познавали със собственичката на колата, но не са водени от конкретен мотив за отмъщение или нещо друго подобно. По - скоро става дума за тръпка, за преживавяне да се повозят малко на автомобил. 

От четиримата младежи двама са малолетни, другите двама са непълнолетни, съобщи Мирослав Стоянов.
Той обясни, че те се ползват с особена защита на закона. 

Малолетните не подлежат на наказателна отговорност, тъй като не са в обхвата на Наказателния кодекс. Спрямо тях могат да бъдат прилагани само възпитателни мерки. 

Непълнолетните носят частична отговорност, която ще прецени разследващият полицай под ръководството на наблюдаващия прокурор, обясни Стоянов.

След като досъдебното производство приключи, то ще бъде докладвано на прокуратурата, допълни говорителят на пазарджишката полиция. 

МВР към собствениците на МПС-та:

Самите собственици и водачи на моторни превозни средства създават условия те да им бъдат откраднати или противозаконно отнети. Те често забравят ключовете вътре в тях, дори направо на арматурното табло, а понякога дори оставят вратите отворени, подчерта Мирослав Стоянов. 
Той предупреди, че това изключително улеснява извършителите на подобни кражби.

Имали сме преди време подобни случаи, при които автомобили са били крадени и с тях са правени пътно-транспортни произшествия, за радост без загинали и пострадали. Впоследствие колите пак са били изоставяни. 
Затова собствениците и водачите на автомобили трябва сериозно да помислят за това и да не ги оставят отключени, призова говорителят на полицията в Пазарджик.

Интервюто на Антоанета Петричанска с Мирослав Стоянов е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 23.04.24 в 15:56

Наесен започва строежът на Югоизточния обход на Пловдив

През есента се очаква да стартира строежът на Югоизточния обход, който е част от Околовръстното шосе на Пловдив. Това съобщи пред Радио Пловдив областният управител инж. Илия Зюмбилев, който се срещна днес с представители на АПИ заедно с кметовете на общините Пловдив и „Родопи“ Костадин Димитров и Павел Михайлов. Югоизточният обход обхваща..

публикувано на 23.04.24 в 15:48

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35