Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саймън Ван Парис представя „Градски портрет на Пловдив“


В двора на Градска художествена галерия Пловдив - ул. Съборна 14 А (Старият град, Пловдив) е откриването на скулптурната инсталация на Саймън Ван Парис „Градски портрет на Пловдив“.

Саймън Ван Парис е участник от резидентната програма за артисти на Община Пловдив CONTEXT AiR през 2022 г.

За отправна точка в своето изкуство той използва материали, намерени на улицата, и превръща наблюденията си от града в геометрични форми, посредством тези намерени предмети и материали. Авторът предлага собствена интерпретация на града през погледа на новодошлия.

Инсталацията ще бъде експонирана и достъпна за посетители в следващите няколко месеца. В допълнение на инсталацията има саундтрак от записани в града звуци, записани от автора в различни части на Пловдив.

Саймън Ван Парис  е от  Белгия, завършва през 2010 г. Училището по изкуства (KASK) в Гент. Скоро след това той се настанява в своето студио в NUCLEO. Оттогава работи в посока да разшири артистичния си хоризонт с международни сътрудничества от Лондон  през Буенос Айрес , Хонг Конг , Шанхай , Техеран и Антофагаста . Последни реализирани негови проекти са в Трир (Германия, 2022 г.), Кноке (Белгия, 2021 г.) и Брюксел (Белгия, 2021 г.). 

Всяка нова среда оказва влияние върху неговите произведения, за които е определящо важно взаимодействието между гостуващия артист и местните общности. През 2018 г. Симон получава грант за развитие от фламандското правителство за своя интердисциплинарен подход. Освен това той използва опита си за взаимодействие извън полето на визуалните изкуства, като прави звуков дизайн, разказа за Радио Пловдив  Светлана Куюмджиева, куратор на програмата.

Интервю с нея може да чуете от  прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Студентска изложба "Графичен дизайн" в НХГ „Цанко Лавренов“

В Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ ще се открие представителна изложба на студентите от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ и „Интерактивен дизайн и компютърни игри“ във Факултет по Изобразително изкуство, Вeликотърновския университет ,,Св. св. Кирил и Методий“.  В експозицията са представени учебни проекти на..

публикувано на 24.04.24 в 06:32

Генчо Накев с нова изложба в галерия "Аспект"

В навечерието на светлите великденски празници своята осма самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ представя Генчо Накев.   Настоящата експозиция се състои от 17 платна, обединени от афинитета на художника към абстрактното, изработени в специфична живописна колажна техника. Те са рисувани през последните две години и са разнообразни по формат,..

публикувано на 24.04.24 в 06:27

"Яйцето" - в митологията на различните култури по света

Беседа с презентация на тема „Яйцето“ ще проведе психологът д-р Ваня Велкова в читалище „Възраждане“ от 18 ч. тази вечер. Лекторът ще говори за символиката на яйцето, отразена в митологията на различни култури по 5-те континента. Д-р Велкова ще покаже албум със снимки на повече от 250 яйца от 60 страни от различни континенти. Ваня Велкова е доктор по..

обновено на 24.04.24 в 06:22

"Пророчеството на Звездата" ще има премиера в Пловдив

В Световния ден на книгата и авторското право говорим за ново издание, с автор от Пловдив: „ Пророчеството за Звездата “ -  на  Силвия Павлова . Тази книга разказва за най-новите археологически  и исторически доказателства за Исус Христос, за последната седмица от живота на Спасителя. Авторката ще представи премиерно книгата тази сряда, на 24 април,..

публикувано на 23.04.24 в 08:50

Скулптури и фотографии на Христо Генев в галерия „Капана“

Изложбата „РазЛИЧЕН. Опит за съвършенство“ на известния художник Христо Генев ще бъде представена в галерия „Капана“ в Пловдив (бившия Детмаг на ул. „Райко Даскалов“ №29). Експозицията включва 22 пластики от дърво и метал, както и над 40 авторски черно-бели фотографии, вдъхновени от скулптурите. Посетителите ще могат да видят и мултимедийно представяне..

публикувано на 23.04.24 в 07:17