Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Здравко Димитров поиска над 10 милиона лева повече за 10 проекта

Кметът иска повече пари не за пет, а за десет проекта на Пловдив

След като общинските съветници отказаха да подкрепят индексацията на пет инфраструктурни проекта

Оскъпяването на 10, а не на пет проекта, както беше досега, внася за гласуване от общинския съвет на 2-ри август кметът на Пловдив Здравко Димитров. На последната сесия, включително и ГЕРБ, не подкрепиха предложението на кмета 5 големи инфраструктурни проекта да бъдат индексирани със 7,4 милиона лева заради инфлацията.

Заради липсата на достатъчно финансова информация на последното заседание съветниците отказаха оскъпяване с 20% на пробива Модър – Царевец, улиците "Царевец" и "Хаджи Димитър", на Водния проект "Брезовско шосе – бул. Дунав" и на реконструкцията на Кукленско шосе.

Новите обекти, чието строителство трябва да се индексира са рехабилитацията на улиците "Богомил" и "Радко Димитриев", озеленяване и изграждане на детски и спортни площадки в междублокови пространства, ремонти на улици и тротоари, както и подмяна на осветлението им. За тях кметът иска допълнително 3 милиона лева. Така общо с  предишните пет проекта  необходимите средства стават 10 милиона 450 хиляди лева. Кметът предлага половината от сумата да бъде отпусната от бюджета за тази година, а втората половина да се финансира през 2023-та година.

Парите за тази година ще бъдат от планирания ремонт на Голямоконарско и Рогошко шосе, като средствата се намаляват с 3 200 000 лева. Още близо 2 милиона лева ще бъдат взети от планирани други текущи ремонти. В писмото си до съветниците кметът заявява, че ако не бъдат отпуснати допълнителните средства фирмите отказват да строят обектите.


Още от категорията

ОУП на Пловдив е приет законно, Ангел Стоев няма да го връща на ОбС

Общият устройствен план на Пловдив е приет в съответствие със закона, включително и по отношение на изискуемото мнозинство за вземане на решение с ¾ от всички общински съветници, гласи заключението на Областната администрация. В този смисъл няма основание да се очаква, че областният управител Ангел Стоев ще го върне за ново разглеждане,..

обновено на 09.12.22 в 14:05
Снимката е илюстративна

Апартамент в Пловдив беше опожарен от електрическо одеяло

Електрическо одеяло причини пожар в апартамент на бул. „Александър Стамболийски“ в пловдивския район „Южен“. Пострадали при инцидента няма.  Обитателката на дома – младо момиче, успяло да се събуди и да напусне навреме жилището. Реакция само минути по-късно е могла да бъде фатална за живота й – съобщават от противопожарната служба в града. При..

публикувано на 09.12.22 в 12:51

Община Пловдив и УНСС подписаха меморандум за сътрудничество

Кариерното развитие, професионалната реализация на студенти и разработването на общи проекти в сферата на публичната администрация са част от областите, в които ще си партнират в бъдеще Университетът за национално и световно стопанство и Община Пловдив.  Документът за сътрудничество беше подписан от ректора на вуза проф. д-р Димитър Димитров и и.д...

публикувано на 09.12.22 в 12:10

Катастрофа със загинал блокира пътя Пловдив - Карлово за четири часа

Един човек е загинал и един е ранен при катастрофа на главния път Пловдив - Карлово . Челният сблъсък между кола и товарен автомобил е станал около 10.40 ч. в участъка между селата Граф Игнатиево и Труд, съобщават от пловдивската полиция.  По първоначални данни БМВ с хърватска регистрация навлязло в насрещната лента и се блъснало челно в камион..

обновено на 09.12.22 в 11:34

Пак строшиха с камъни стъклата на градски автобус в Пловдив

Поредно нападение върху автобус от градския транспорт на Пловдив. Снощи в Шекер махала с камъни е обстрелвана  колата, движеща се по автобусна линия №11. Инцидентът е станал, когато автобусът е минавал край училище „Панайот Волов“. Пострадали няма. Счупено е едно средно странично стъкло на превозното средство – съобщи Костадин Тотков от..

публикувано на 09.12.22 в 11:16