Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грегъри Портър с концерт на Античния театър тази вечер

В Пловдив пристига един от най-гениалните джаз и соул музиканти Грегъри Портър. Концертът му е тази вечер в Античния театър. 

Портър е двукратен носител на награда Грами, обявен е за най-успешен мъжки джаз вокал в света. 

На концерта си в Пловдив звездният музикант ще изпълни и парчета от последния си, шести албум All Rise, издаден през 2020 година. В тях по вълнуващ начин са смесени джаз, блус, соул и госпъл.

Грегъри Портър е безспорно един от най-великите гласове на нашето поколение. Получава международно признание с двете награди Грами за албумите си Liquid Spirit през 2014 г. за най-добър вокален джаз албум и за Take Me To The Alley през 2016. Изнася концерти в разпродадени зали в света - Royal Albert Hall, Olympia и си колаборира с музиканти като Стиви Уондър, Moby, Disclosure, Сам Смит и Джеф Глоудблум.

Грегъри Портър е и един от най-продаваните звукозаписни артисти в света, отличен с три платинени и девет златни албума. Има близо 340 000 последователи в Spotify и над 193 млн. гледания във видео платформите. „Гласът ми е дар от Бога и искам да го споделя с хората”, казва Грегъри.

Роден е в Сакраменто, щата Калифорния. Израства заедно с осем братя и сестри, с албумите на Нат Кинг Кол от домашната колекция плочи и пее в църковния хор. Негови вдъхновители са изпълнители като Джо Уилямс, Дони Хатъуей, които дават отражение върху стила му, който с лекота прелива между джаз, соул, ритъм енд блус и госпел. Печели футболна стипендия, която го отвежда в Университета в Сан Диего, но тежка травма го лишава от спортна кариера и дава на света един от най-добрите джаз музиканти.

В Ню Йорк през деня работи в ресторант, а нощем пее в джаз клубове. По-късно участва в бродуейския мюзикъл “It Ain't Nothin' But The Blues”, а през 2004г. поставя собствен мюзикъл Nat King Col&Me, посветен на неговия вдъховител, където изиграва своето alter ego. Още първите му два самостоятелни албума Water от 2010 и Be Good от 2012 получават Грами номинации за албум и за най-добро R&B парче, за да достигне до днешното признание на най-успешен мъжки джаз вокал в света.

През 2020 Грегъри Портър издава шестия си албум All Rise – завръщане към текстовете с ежедневна философия и настроени към вълнуващата смесица от джаз, блус, соул и госпъл. В All Rise Портър си колаборира с дългогодишите си колеги от неговия бенд, специално избран 10-членен хор и секция валдхорни и струнни от Лондонския симфоничен оркестър. Като част от турнето си Грегъри Портър изпълнява и парчета от последния си албум, които ще чуем на концерта в Пловдив.

По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Цинга Манга Фънк гостуват в Пловдив

Барабанистът Кирил Добрев е една от емблематичните фигури в етно-група Булгара. От 20 години се занимава с композиране и саунд дизайн за различни филмови, театрални и музикални проекти. През 2003 печели Аскеер за авторска музика към театралния спектакъл “Дивите”. Съавтор е с Влади Михайлов на музиката към българското предложение за Оскар “Кецове”,..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25