Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управленски разпад няма, но чистките са проблем

"Нормален  кабинет, съставен от експерти, повечето от които вече са били част от предишни служебни правителства на Радев, хора, които са част от неговия екип, като секретари и съветници, виждаме и служебния министър-председател Гълъб Донев, който също е част от неговия екип и няколко пъти беше министър в служебните кабинети. Така че изненада няма, служебното правителство е с ограничен мандат като срок и с основна задача да подготви парламентарните избори." Това подчерта политологът доц. д-р Милен Любенов.

По думите му, фактът, че от 2013-та година досега, когато е бил назначен първият служебен кабинет от двата служебни на президента Росен Плевнелиев, това е шестият служебен кабинет в рамките на девет години, което показва изключителната политическа нестабилност в страната.

Времето на сформирането на четвъртия служебен кабинет е доста по-различно от преди години.  Много по-сложно и трудно, с оглед на инфлационната криза и войната в Украйна, променила коренно дневния ред на света, хвърляйки го в силно турболентен процес от кризи, което е усложнило и задачата на президента за кратко време да намери служебни министри за толкова кратък срок от време.

"Вероятно е в някои министерства да очакваме и прояви на реваншизъм, тъй като видяхме определени назначения, свързани с опозицията в БСП и това провокира остра реакция от нейна страна. Вероятно там има някаква линия на отношение между Радев и ръководството на БСП. Вероятно в партията предстоят тепърва  промени след изборите и Радев се опитва да играе роля  в този процес, с което излиза от конституционните си правомощия".

От страна на бизнеса, е налице силен натиск за възобновяване на диалога с "Газпром". Медийното пространство е наситено с подобни призиви, но трябва да си даваме сметка, че "Газпром" не е надежден доставчик. Доц. Любенов бе категоричен, че Путин използва газа като политическо оръжие с цел основният удар, който ще бъде нанесен през зимата, да бъде понесен от Германия, потребяваща най-голямото количество газ в Европа. 

"Управленски разпад няма. Има администрация, която работи, съставът на Правителството  показва, че хората имат рутина, знаят ситуацията в държавата и познават ведомствата, в които са работили и няма да навлизат в материята тепърва. Най-големият проблем обаче са постоянните "чистки", които стават винаги. Сега служебното правителство ще уволни някои лица и това създава ситуация на непредсказуемост".

По думите на доц. Любенов, политическата ситуация е много динамична и след изборите никакви възможни коалиции не трябва да бъдат изключени. Може да се наложи да бъдат взети и непопулярни решения. 

"Миналата седмица ГЕРБ отправиха дори едно предложение, което ми се  струва тварде ранно и е проява на слабост. Но ние не видяхме някакви други стъпки - да покажеш някакво ново лице, да направиш преоценка на някои действия в рамките на  тези повече от 10 години управление и едва тогава можеш да станеш приемлив партньор... Но ние не видяхме през тези 6 месеца някакви стъпки за промяна като поведение или като състав и ръководство на партията. По този начин те трудно ще излязат от изолация."

Интервюто - звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55