Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът на Радев - аватари на социалистите и протестърите

На пръв прочит познати лица, премиер, за който всички коментират, че е диалогичен и очаквания да се продължи акцентът към социалната политика. Така ли е коментира политологът Цветанка Андреева в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив. 

"Поне такъв е знакът. Има тревога за икономическото състояние, за тежката зима, която предстои, поне по внушение на всички политици, така че изборът на човек, който е ангажиран със социално дело и дейности е определено знак, който президентът търси, за да успокои обществото. Дали това ще се случи като конкретика на служебната власт, предстои да видим, но поне заявката в сферата на социалноикономическата проблематика е такава" - каза в разговор с Елена Крушкова политологът.

"Фактът, че президентът прави четвърти служебен кабинет и още повече, че анализаторите се опитваме да разчетем политическата заявка, която Румен Радев дава чрез състава на кабинета си, е достатъчно показателен, че самият президент отдавна е надхвърлил правомощията, които конституцията му надписва и самият той е политически стратег, политически играч. Така че наистина със състава си на кабинета и с речта, която произнесе вчера, определено Румен Радев атакува първо БСП И второ- "Продължаваме промяната" . Той ни показа един кабинет от клонинги, даже аватари , както на социалистите , така и на "протестърите" . В неговия кабинет има човек, който е уволнен от самата Корнелия Нинова. Сега е посочен да я наследи в нейното ведомство. Ставаме свидетели на битка между Радев и Нинива и от друга страна- между президента и "Продължаваме промяната" за сърцата на центристко-либералния вот. Докато Корнелия Нинова реагира много бързо, много остро на тези атаки, Кирил Петков остана странно безмълвен пред критиките. Според мен той загуби, защото доста неадекватно нападна ГЕРБ, а проблемната фигура за него е Румен Радев" - анализира Андреева.

"Неслучайно акцентите бяха поставени върхи енергетиката и отбраната. Неслучайно Румен Радев произведе двата основни лозунга - сигурност и неутралитет. Това са думи, които при състояние на война, която имаме съвсем близо до нас, са подкрепа за Путин. Нетралитетът означава подкрепа за режима на Кремъл. А сигурност при доставките- това означава обвързване отново с "Газпром". Това са двете послания на президента. Виждаме промяна на курса на антируската политика на Кирил Петков и нещо повече- смяна на курса на евро-атлантическото мнозинство, което в парламента се задейства и по тежкия казус с Украйна, и по казуса с Македония. Виждаме чисто идеологически сблъсък"- добави още тя.

Онтосно предстоящата предизборна кампания политологът коментира, че умните лидери ще направят така, че да говорят не само на избирателите си, а да говорят по между си.

Цялото интервю с Цветанка Андреева от предаването "Точно днес" може да чуете в прикачения звуков файл.    



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52