Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Действията ще покажат дали кабинетът "Донев" търси реванш

Дали ще бъде реваншистко служебното правителство на Гълъб Донев, ще съдим по действията му, коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова

Според нея знакът, който дава президентът Румен Радев на служебното правителство и с първите му действия, показва много ясни разграничителни линии с кабинета "Петков", който "все още се пише на сметката на Радев".

"Това може да се види още по първите действия на служебното правителство със сформирането на извънреден щаб за енергетиката и първите анонси са изцяло в противовес на действията на кабинета "Петков". Вторият акцент е ясната конфронтация с досегашното ръководство на БСП заради назначените за министри опозиционери от партията и уволнения от Корнелия Нинова бивш директор на ВМЗ - Сопот", подчерта социологът. 

"Президентът води доста устойчива политика на конфронтация с партиите", смята още Боряна Димитрова, като изброи конфликтите с ГЕРБ, с "Продължаваме промяната" и сега с БСП, което буди недоумение. 

Социологът припомни, че колкото повече ерозира доверието към партиите, толкова повече се увеличават очакванията за авторитарна фигура, която да прекрати боричканията и да съсредоточи властта в едни ръце. "Последствията от такава политика стават ясни доста по-късно", подчерта тя. 

Димитрова припомни, че четвърто служебно правителство назначава Румен Радев в 2-та си мандата. "Това показва увеличаване на правомощията му и вървенето в тази посока не е безопасно за българския политически живот. Не е полезна замяната на парламентарния живот и определянето на политики с еднолични решения, които стъпка по стъпка могат да ни водят към еднолична власт", допълни тя.

По отношение на БСП Димитрова не се нае да прогнозира възможните сценарии, но подчерта, че става дума за дългосрочна стратегия не само за лидерска битка в партията, а за "валидиране", за обединяване на ляворусофилските настроения. 

В ситуация на кризи обществените нагласи са изключително динамични и това, което наблюдавахме с края на Народното събрание, предстои да видим как ще се отрази на останалите партии, добави социологът.

Тя оцени като добро, но малко вероятно предложението на "Демократична България" за предизборна коалиция с "Продължаваме промяната". 

Цялото интервю на Яница Марова с Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" е в прикачения файл. 

По публикацията работи: Иванка Петкова
Още от категорията

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22

Политиците не знаят да общуват, избирателите - да слушат

Партиите не са намерили нито един канал - нито думи и средства, с които да достигнат до избирателите. Очевидно е, че повечето партии - основните играчи, повече говорят за себе си и на твърдите си избиратели, отколкото се опитват да разширят подкрепата си...

публикувано на 26.09.22 в 15:16

Дипломацията е по-ефективна от армията

Войната в Украйна и разширяване на мащабите на военните действия, обявената частична мобилизация от руския президент Владимир Путин и какъв е риска за България, ЕС и света коментира в програма "Точно днес"  геополитическият анализатор проф. Марин Русев.  Според него, на пръв поглед, от декларативна гледна точка нещата се влошават, от една друга..

публикувано на 26.09.22 в 11:29

Трябва незабавно свикване на КСНС към президента

Указът на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация не е изненада за експертната общност . Това бе очаквано предвид пораженията, които започнаха да търпят руските окупационни  войски в Украйна. Същевременно, успешното настъпление на украинските сили продължават и това именно принуди Путин, под настойчивите искания на..

обновено на 23.09.22 в 13:32

Очаква ни рецесия и висока инфлация догодина

Рецесия, рекорден дефицит и изключително висока инфлация очакват България в началото на следващата година. Това прогнозира икономистът Красен Станчев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. По думите му рецесията ще е по-ниска от тази през 2009 г., когато тя беше 5% от БВП. През 2023 г. се очаква тя да бъде около 2% от БВП. Инфлацията на..

публикувано на 23.09.22 в 10:38