Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава акцията за спасяване на "Забравеният парк"

| обновено на 04.08.22 в 16:58
Снимка: Личен архив

Всичко започва преди 5 седмици с едно видео, на Стоян Стоянов, публикувано във Фейсбук. Много неща са свършени, към днешна дата и още много очакват вниманието на доброволците, будни пловдивчани, които се организират чрез фейсбук групата „Да спасим Младежкия хълм в Пловдив“. Чрез тази фейсбук група освен, че може да се свържете с тях, може да изпращате и сигнали за нередности.

„Много е важно хората да подават сигнали, за да може не само ние като доброволци да помогнем, но и за да можем да сезираме Общината и нейните структури, и да предотвратим инциденти. Освен това, още преди да стартираме масовата акция по почистване, направихме една кръгла маса, събрахме мнения от граждани, какво да се направи и какво да се възстанови. Много е важно, първо да се чуе гледната точка на гражданите и след това да влезем, и да възстановим“, казва Любомир Чакъров, част от доброволческата инициатива.

Общинско предприятие „Паркове и градини“ подпомага доброволците. Тази събота и неделя, на 6-ти и 7-ми август, точно в 8 сутринта, стартира поредният етап от доброволната акция. Сборният пункт е на бариерата на входа на основната, централна, алея. Става дума за бариерата откъм жп линията, до квартал „Христо Смирненски“.

"Забравеният парк" на Младежкия хълм е наше много старо историческо и културно наследство. Той е строен през 1949-та година, от бившата комунистическа система, изцяло с бригадирски труд. Тогава се е провеждало и бригадирското движение в България, и нещата са се случили изцяло с младежки труд. След това, част от парка е останала недовършена. Има алеи, които са останали недовършени, нямат настилка, нямат паваж, но са очертани с бордюри. По-голямат част от него е прекрасен каменен монумент, който е не по-различен от това, което имаме като строеж на Бунарджика. Много години наред, това нещо е оставено абсолютно безстопанствено, превзето от природата. Ровейки в тръните, листата, почвата, под почвата, с много разкопаване се оказа, че намираме парка в идеално състояние. Той е каменен, зидовете са здрави, стълбищата са прекрасни. Само трябва да се извади на повърхността и ние се заехме с тази задача“, разказва Стоян Стоянов.

За някои от доброволците, тен сe хваща най-добре на Младежки хълм. Любомир Чакъров споделя този ентусиазъм. Всъщност, според него, най-важното нещо, което е било свършено е да се покаже, че когато гражданите искат на променят средата, в която живеят не трябва да чакат някой друг да го направи. Те трябва сами да се заемат с това и да дадат добър, личен, пример. 

Затова и моето участие в тази акция беше, че видяхме Стоян, който има огромното желание да направи нещо и го подкрепихме. Той казва тежък физически труд, ние му казваме почивка, защото като ни видят и ни питат откъде имате този прекрасен тен, на кое море сте били, ние казваме на Младежки хълм. Това, което се случи до момента е, че почистихме две незаконни сметища с пластмасови бутилки на самия Младежки хълм, възстановени бяха спирките, които бяха надраскани с графити, неприлични знаци и други подобни. Единият кантон беше възстановен, изцяло с доброволчески труд и изцяло за сметка на доброволците. Вече получихме и първата идея как би изглеждала спирка „Снежанка“. Тя ще бъде изрисувана от по-големите, след което дечица ще оцветят по контурите, които са изрисувани. Близо два километна и нещо алеи, вече, са почистени“, допълва Любомир Чакъров.

Още за инициативата и предстоящите дейности, Стоян Стоянов и Любомир Чакъров разказват в предаването „Вход свободен“. 

Чуйте, в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38