Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Продължава акцията за спасяване на "Забравеният парк"

| обновено на 04.08.22 в 16:58
Снимка: Личен архив

Всичко започва преди 5 седмици с едно видео, на Стоян Стоянов, публикувано във Фейсбук. Много неща са свършени, към днешна дата и още много очакват вниманието на доброволците, будни пловдивчани, които се организират чрез фейсбук групата „Да спасим Младежкия хълм в Пловдив“. Чрез тази фейсбук група освен, че може да се свържете с тях, може да изпращате и сигнали за нередности.

„Много е важно хората да подават сигнали, за да може не само ние като доброволци да помогнем, но и за да можем да сезираме Общината и нейните структури, и да предотвратим инциденти. Освен това, още преди да стартираме масовата акция по почистване, направихме една кръгла маса, събрахме мнения от граждани, какво да се направи и какво да се възстанови. Много е важно, първо да се чуе гледната точка на гражданите и след това да влезем, и да възстановим“, казва Любомир Чакъров, част от доброволческата инициатива.

Общинско предприятие „Паркове и градини“ подпомага доброволците. Тази събота и неделя, на 6-ти и 7-ми август, точно в 8 сутринта, стартира поредният етап от доброволната акция. Сборният пункт е на бариерата на входа на основната, централна, алея. Става дума за бариерата откъм жп линията, до квартал „Христо Смирненски“.

"Забравеният парк" на Младежкия хълм е наше много старо историческо и културно наследство. Той е строен през 1949-та година, от бившата комунистическа система, изцяло с бригадирски труд. Тогава се е провеждало и бригадирското движение в България, и нещата са се случили изцяло с младежки труд. След това, част от парка е останала недовършена. Има алеи, които са останали недовършени, нямат настилка, нямат паваж, но са очертани с бордюри. По-голямат част от него е прекрасен каменен монумент, който е не по-различен от това, което имаме като строеж на Бунарджика. Много години наред, това нещо е оставено абсолютно безстопанствено, превзето от природата. Ровейки в тръните, листата, почвата, под почвата, с много разкопаване се оказа, че намираме парка в идеално състояние. Той е каменен, зидовете са здрави, стълбищата са прекрасни. Само трябва да се извади на повърхността и ние се заехме с тази задача“, разказва Стоян Стоянов.

За някои от доброволците, тен сe хваща най-добре на Младежки хълм. Любомир Чакъров споделя този ентусиазъм. Всъщност, според него, най-важното нещо, което е било свършено е да се покаже, че когато гражданите искат на променят средата, в която живеят не трябва да чакат някой друг да го направи. Те трябва сами да се заемат с това и да дадат добър, личен, пример. 

Затова и моето участие в тази акция беше, че видяхме Стоян, който има огромното желание да направи нещо и го подкрепихме. Той казва тежък физически труд, ние му казваме почивка, защото като ни видят и ни питат откъде имате този прекрасен тен, на кое море сте били, ние казваме на Младежки хълм. Това, което се случи до момента е, че почистихме две незаконни сметища с пластмасови бутилки на самия Младежки хълм, възстановени бяха спирките, които бяха надраскани с графити, неприлични знаци и други подобни. Единият кантон беше възстановен, изцяло с доброволчески труд и изцяло за сметка на доброволците. Вече получихме и първата идея как би изглеждала спирка „Снежанка“. Тя ще бъде изрисувана от по-големите, след което дечица ще оцветят по контурите, които са изрисувани. Близо два километна и нещо алеи, вече, са почистени“, допълва Любомир Чакъров.

Още за инициативата и предстоящите дейности, Стоян Стоянов и Любомир Чакъров разказват в предаването „Вход свободен“. 

Чуйте, в прикачения файл.
Още от категорията

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22

Политиците не знаят да общуват, избирателите - да слушат

Партиите не са намерили нито един канал - нито думи и средства, с които да достигнат до избирателите. Очевидно е, че повечето партии - основните играчи, повече говорят за себе си и на твърдите си избиратели, отколкото се опитват да разширят подкрепата си...

публикувано на 26.09.22 в 15:16

Дипломацията е по-ефективна от армията

Войната в Украйна и разширяване на мащабите на военните действия, обявената частична мобилизация от руския президент Владимир Путин и какъв е риска за България, ЕС и света коментира в програма "Точно днес"  геополитическият анализатор проф. Марин Русев.  Според него, на пръв поглед, от декларативна гледна точка нещата се влошават, от една друга..

публикувано на 26.09.22 в 11:29

Трябва незабавно свикване на КСНС към президента

Указът на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация не е изненада за експертната общност . Това бе очаквано предвид пораженията, които започнаха да търпят руските окупационни  войски в Украйна. Същевременно, успешното настъпление на украинските сили продължават и това именно принуди Путин, под настойчивите искания на..

обновено на 23.09.22 в 13:32

Очаква ни рецесия и висока инфлация догодина

Рецесия, рекорден дефицит и изключително висока инфлация очакват България в началото на следващата година. Това прогнозира икономистът Красен Станчев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. По думите му рецесията ще е по-ниска от тази през 2009 г., когато тя беше 5% от БВП. През 2023 г. се очаква тя да бъде около 2% от БВП. Инфлацията на..

публикувано на 23.09.22 в 10:38