Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Политиците имат нужда от ново човечество, то идва до 10 години

"Всички партии, които са на власт, опитват да направят "нещо добро" и тъкмо да им се получи, все не става и правят големи глупости, които стоят като паметник на наглостта не една година, а десетилетия. И затова говорим от много години насам за просташка култура, образование, бит и накрая - за прости гласоподаватели, на които партиите им били виновни за закопаването на народа. В същото време обаче самите политици във взаимоотношенията си с хората не поемат отговорността и ако на едно общество му е присъщо, да бъде малокултурно, то онези, които са излъчени от него, трябва, освен да бъдат същите, и да поемат отговорност. Ние сме такива, каквито сме и причината за това е в столетията назад". Това заяви психолингвистът Стела Богомилова.

По думите й, политиката е властта. Но има различни политици. Когато властта прекали с търпението на народа, се стига до политици от друг тип характер като Ботев и Левски. 

"При отварянето на някакви компроматни кореспонденции и чужди тефтерчета днес какво  наднича оттам?  А какво наднича  от тефтерчето на Левски?!  Спомнете си предсмъртното му писмо към "байовците". Слагат ти въжето, но той говори за Отечество, за идеали, за свобода, за опасности  и бунт. Словото му е просто, думите - ясни, семето пада в сърцата на хората, както е казал поетът и тогава се случват неща, каквито никога повече не се случват".

Политиците плашат хората, защото езикът и мисленето са свързани. Не може да се говори с иронични, скалъпени клевети и недоказани обвинения. 

"Въпреки цялата омраза към политиканстването обаче, въпреки това, което пише в тефтерчетата и компроматите, хората все още продължават да мислят, че политиката е престижна работа. Знаят, че когато си политик, ще получаваш много, много безплатни неща, които са скъпи за обикновените хора и още - скъпа заплата. Това е като история за  яйцето и кокошката. Не знаем откъде се завърта порочният кръг - дали хората са наивни  и омерзени и търсят огледален образ на себе си или са толкова уморени, че не искат да разсъждават."

Хората са привикнали с лъжи, наизустени думи и това води до необходимостта да префокусираме - не към политиците, а към обществото. 

"По-скоро политиците имат нужда от ново човечество. Сега идва хора от генерация с когнитивно нетърпение. Социалните мрежи правят хората напрегнати, говорът им е телеграфен, като че ли грешките им в едно 5-минутно слово са 500 пъти повече от едно 5-те грешки в 5-часово слово на Тодор Живков. 

Няма ги написаните доклади, нито ораторите, но когато има скъсана връзка между частните писачи на текстовете на политиците и произносителите им, а след това - и на ай ти специалистите, които ги обработват,  за да стигнат до таргет групите, няма как да не настане умора, досадяване и недоверие".

Богомилова обаче е категорична, че до 10-12 години ще станем свидетели на носителите на нов тип култура. "Идва едно поколение на най-малките - деца мълчаливи, по-вглъбени и много чисти. Следя  професионално от 40 години промяната в психиката, в говора,  в ценностната система  и това действивително е така".

Интервюто - звуковия файл: 


Още от категорията

Формула за правителство следва да се намери

Седмицата след вота донесе заключението на президента: "Тревожно е издигането на нови червени линии след изборите". Партиите привидно ще преговарят за правителство, но договорките са оплетени в неясноти и засега се питаме дали само един преговорен екип ще е достатъчен.  Разговор с политолога  Станислав Бачев  за формулата на новото правителство, за..

публикувано на 07.10.22 в 09:59
Георги Стоев

Инфлацията влиза във финалната си фаза на нарастване

В програма "Точно днес" говорим с икономиста  Георги Стоев  за европейската среща в Прага на евролидерите, насочена към преодоляване на инфлацията, енергийната криза и очакването да намаляват цените на газа и горивата.  Стоев отбеляза в интервюто за Радио Пловдив, че през последните седмици няма особена промяна в международен план и у нас, що се..

публикувано на 07.10.22 в 09:45

Пловдив от години е любим град на инвеститорите

В Пловдив тази вечер ще се проведе XII-то издание на годишните националните награди за луксозно строителство. Пловдив отново изпревари София в този сектор. Още повече, когато говорим за запазване и реновиране на сгради с историческа и културна стойност.  За инвестициите от чужбина, за новите проекти в развитие говори  Ангел Хронев , председател на..

публикувано на 07.10.22 в 09:41

Всяка инатливост днес ще бъде наказана на следващите избори

Не знам колко е подходящо днес точно президентът Румен Радев да призовава да се забравят червените линии, защото той е сред причините те да ги начертаят, но резултатите от последните избори явно са довели и до неговото отрезвяване към по- разумна позиция, коментира в предаването "Ден след ден" журналистът от "24 часа" Ваня Драганова. Според нея..

публикувано на 06.10.22 в 17:14

Партиите мислят стратегии и ходят по много тънък лед

Политическият анализатор Кристиян Шкварек  коментира за програма "Ден след ден"  възможните и невъзможни коалиции за управленско мнозинство и съставянето на кабинет. Според него до момента единствено Герб са показали готовност за диалог и компромиси в името на това да има управление зимата, но и от  другата страна не е имало много категорична..

публикувано на 06.10.22 в 16:40