Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Ден на ашурето" пред Джумая джамия

| обновено на 08.08.22 в 14:10
4
Снимка: Кремена Данева, БНР

„Денят на Ашурето“ , носещ посланието за толерантност, по традиция събра пред пловдивската Джумая джамия представители на всички етнически общности в града. Домакини на празника бяха Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство. 
Много пловдивчани и гости на Пловдив опитаха вкусно ашуре, а младежи в традиционни турски носии черпеха присъстващите с турски шербет.  

Според традицията на този ден мюсюлманите варят ашуре и го раздават на съседите си, независимо дали са християни или мюсюлмани. Ашуре означава 10, а празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем, който е първият месец по мюсюлманското летоброене, каза зам. главният мюфтия Бейхан Мехмед  "

"Подходящо е именно от Пловдив, където всички етноси живеят в хармония от векове, да се отправя и посланието на днешния ден, а то е за толерантност и подпомагане“, изтъкна от своя страна генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. 

От майсторите на ашурето жителите на Пловдив научиха, че то става бавно. Всяка една от множеството съставки, сред които жито, фасул, нахут, сушени плодове се приготвя отделно, а после всичко се смесва , но за да е вкусно. 

Освен раздаването на ашуре, пред Джумая джамия беше изпълнен от единствения дервиш в България –  пловдивчанинът Васил Тосев, ритуалът СЕМА.

"Денятн на ашурето" се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Този ден е белязан в историята с много важни за човешкия род събития. Такова събитие е краят на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег. 

В този ден Адам (или Адем) е изведен от Рая, тогава среща отново Ева. „Денят Ашуре“ се свързва още и със спасяването на евреите от Египет. 


Галерия

Още от категорията

Отбелязваме Европейски ден на езиците

От 2001г. до днес, 26 септември в календара е ден посветен на честването на европейските езици.  Началото на инициативата поставят от Съвета на Европа, като ц елта на празника е да се насърчи изучаването на чужди езици в Европа, както и  да се осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици изобщо.  Този важен ден от календара..

публикувано на 26.09.22 в 16:34

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново в Пловдив

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще бъде факт от 27 септември до 1 октомври 2022 г. в Пловдив като част от Културния календар на града. Входът за всички събития е свободен. За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022. По думите на организатора Момчил Цонев, изданието е тематично насочено към..

публикувано на 26.09.22 в 14:39

Преге - предаване за света на книгите, 24 - 30 септември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 24. 09. 2021г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 24.09 до 30.09.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Хенри Джеймс. Изящното изкуство на критика. 336 стр., ок. 6А, Колибри, 2022. Леонид Андреев. Червен смях. Истинското лице..

публикувано на 26.09.22 в 10:35

Уникална изложба в Епископската базилика

От 26 септември до 9 октомври в Епископската базилика на Филипопол Медицинският университет в Пловдив представя изложбата " Средновековният храм – лечебница на душата и тялото “. При откриването, публиката ще се наслади на интерактивна компилация от изложба, образователни лекции, музикални изпълнения и дегустация на средновековна кухня.  В..

публикувано на 26.09.22 в 07:01

Художествена колекция в „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“

В „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив ще бъдат представени изложбата и двуезичния албум – резултат от реализиране на проекта „Изкуство и обществено пространство: Проекти за монументално-декоративна живопис на пловдивски художници от колекцията на Пловдивската народна библиотека“. През 2020 г. НБ „Иван Вазов“ – Пловдив спечели проект..

публикувано на 26.09.22 в 06:40