Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Античният театър посреща Виенския симфоничен оркестър

На 9 и 10 септември представинелният оркестър на Виена гостува за първи път в България

3
Снимка: архив на Виенски симфоничен оркестър

Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България през септември. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен театър в Пловдив.

Интерпретации на световно ниво ще чуе публиката на 9 и 10 септември. Програмата включва Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини, Симфония № 9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак и Песен из „Българска сюита“ за цигулка и оркестър на Панчо Владигеров. Историческите концерти са под диригентството на маестро Найден Тодоров – виенски възпитаник и директор на Софийската филхармония. Солист е световно признатият интерпретатор и експерт на музиката на Паганини маестро Марио Хосен – и двамата родени в Пловдив.

Никога не сме идвали в България. Време е да променим това! Горди сме, че ще посетим Пловдив с два концерта, заедно с виртуозния Марио Хосен и Найден Тодоров, който ще дирижира този оркестър за първи път. Радостта сред музикантите е огромна, а голямата ни радост се допълва от факта, че това ще се случи на Античния театър. Изключително съм впечатлен от Пловдив – град  толкова древен, а в същото време млад, с невероятна атмосфера! Нещо, което музикантите също ще усетят. Благодаря на организаторите и на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, че направиха това възможно“, каза  изпълнителният мениждър на оркестъра Михаел Гюнтер, Той сподели, че в оркестъра има още един пловдивчанин - Иво Йорданов, контрабас.

Основан през 1900 г. днес Виенският симфоничен оркестър се нарежда сред водещите състави в света.

Не пропускайте музикалното събитие на годината на 9 и 10 септември в Античния театър на Пловдив! Станете свидетели на историческата среща между творци от Виена и Пловдив - два града, с многовековни традиции в културата!

Гостуването на Виенския симфоничен оркестър е организирано от Сдружение „Тракия“ и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. Партньор на събитието е Австрийското посолство.

Билети за изключителните концерти са налични в мрежата на Ивентим.


Галерия

Още от категорията

Отбелязваме Европейски ден на езиците

От 2001г. до днес, 26 септември в календара е ден посветен на честването на европейските езици.  Началото на инициативата поставят от Съвета на Европа, като ц елта на празника е да се насърчи изучаването на чужди езици в Европа, както и  да се осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици изобщо.  Този важен ден от календара..

публикувано на 26.09.22 в 16:34

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново в Пловдив

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще бъде факт от 27 септември до 1 октомври 2022 г. в Пловдив като част от Културния календар на града. Входът за всички събития е свободен. За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022. По думите на организатора Момчил Цонев, изданието е тематично насочено към..

публикувано на 26.09.22 в 14:39

Преге - предаване за света на книгите, 24 - 30 септември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 24. 09. 2021г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 24.09 до 30.09.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Хенри Джеймс. Изящното изкуство на критика. 336 стр., ок. 6А, Колибри, 2022. Леонид Андреев. Червен смях. Истинското лице..

публикувано на 26.09.22 в 10:35

Уникална изложба в Епископската базилика

От 26 септември до 9 октомври в Епископската базилика на Филипопол Медицинският университет в Пловдив представя изложбата " Средновековният храм – лечебница на душата и тялото “. При откриването, публиката ще се наслади на интерактивна компилация от изложба, образователни лекции, музикални изпълнения и дегустация на средновековна кухня.  В..

публикувано на 26.09.22 в 07:01

Художествена колекция в „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“

В „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив ще бъдат представени изложбата и двуезичния албум – резултат от реализиране на проекта „Изкуство и обществено пространство: Проекти за монументално-декоративна живопис на пловдивски художници от колекцията на Пловдивската народна библиотека“. През 2020 г. НБ „Иван Вазов“ – Пловдив спечели проект..

публикувано на 26.09.22 в 06:40