Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Омагьосана душа" на Мартин Джачков превзема Пловдив


Образи на чувството, които разкриват цял един живот – колкото личен, толкова и всеобщ, директно ще говорят с душите на зрителите от 8 до 31 август на ул. "Райко Даскалов" в Пловдив. Там, на открито, Мартин Джачков ще изложи своята "Омагьосана душа", като осем нови портрета се представят за първи път пред публика.

Артистът от десет години твори в Париж в един от най-трудните жанрове на изящното изкуство - портретурата. Той е признат майстор на поетичния колаж. Чрез поетичните имена на картините си и символиката в тяхната материя, артистът рисува магията на човешката душа.

Мартин Джачков е роден в Ловеч, където завършва езиковата гимназия. след което го приемат в клас за пластични изкуства в град Монпелие. В цяла Франция има само 4 подобни класа, за всеки от които ежегодно кандидатстват по 25 000 души. Той е един от 20-имата, които приемат. Първото поприще на българския артист е модният дизайн.

В Монпелие създава своя марка - "Джачков", просъществувала активно 4 години, през които изгражда своя клиентела с редица известни имена. Мартин работи само с кожа и създава облекла уникат. Марката "Джачков" достига до дефилета в Лондон и Париж, а сред клиентите му е Летисия Холидей - бившата съпруга на покойната френска легенда в рокендрола Джони Холидей.

Всичко е тук, събрано в милиарди парченца хартиени образи. Българските рози, в които потъва автопортрета "Има един Мартин", Айфеловата кула и магията на нощта в портрета "Черен пипер", плът oт мраморни образи на Пиета и рисунки на Пикасо, заключени в кожения корсет на тялото на портрета "Увиснал в невъзможен траур", красотата на безсмъртие в портрета "Туритопсис", белези, глад и невинност в картината "Гладен и свят" и много други. Ако други художествени творби изискват време, за да бъдат усетени и разбрани, то картините на Мартин Джачков не дават покой на окото щом те попаднат в него.

Мартин Джачков разказва:

Искам моите картини да дишат, а публиката да остане без дъх. Пред бялото платно съм на война, сякаш жив човек стои под водата на река и трябва да го видя. Но водата ту блести, ту залива го на по-дълбоко и после пак го виждам ясно. Когато не мога да го видя физически, виждам най-добре душата му с моята душа.

И тогава имам чувството, че хартията вали по платното като вода.

Капка по капка и образ по образ. В процеса на работа се стремя да стигна до момент на такъв разгар, в който мога да загубя представа за всички техничности и да подчиня очите си на това, което виждам с душата ми.


Експозицията може да бъде видяна от 8 до 31 август пред бившата сграда на БНБ на ул. "Райко Даскалов", а след това 19 септември до 2 октомври на алеята до фонтан "Деметра" в Цар Симеоновата градина.

Интервю с твореца може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова
Още от категорията

Отбелязваме Европейски ден на езиците

От 2001г. до днес, 26 септември в календара е ден посветен на честването на европейските езици.  Началото на инициативата поставят от Съвета на Европа, като ц елта на празника е да се насърчи изучаването на чужди езици в Европа, както и  да се осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици изобщо.  Този важен ден от календара..

публикувано на 26.09.22 в 16:34

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново в Пловдив

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще бъде факт от 27 септември до 1 октомври 2022 г. в Пловдив като част от Културния календар на града. Входът за всички събития е свободен. За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022. По думите на организатора Момчил Цонев, изданието е тематично насочено към..

публикувано на 26.09.22 в 14:39

Преге - предаване за света на книгите, 24 - 30 септември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 24. 09. 2021г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 24.09 до 30.09.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Хенри Джеймс. Изящното изкуство на критика. 336 стр., ок. 6А, Колибри, 2022. Леонид Андреев. Червен смях. Истинското лице..

публикувано на 26.09.22 в 10:35

Уникална изложба в Епископската базилика

От 26 септември до 9 октомври в Епископската базилика на Филипопол Медицинският университет в Пловдив представя изложбата " Средновековният храм – лечебница на душата и тялото “. При откриването, публиката ще се наслади на интерактивна компилация от изложба, образователни лекции, музикални изпълнения и дегустация на средновековна кухня.  В..

публикувано на 26.09.22 в 07:01

Художествена колекция в „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“

В „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив ще бъдат представени изложбата и двуезичния албум – резултат от реализиране на проекта „Изкуство и обществено пространство: Проекти за монументално-декоративна живопис на пловдивски художници от колекцията на Пловдивската народна библиотека“. През 2020 г. НБ „Иван Вазов“ – Пловдив спечели проект..

публикувано на 26.09.22 в 06:40