Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пътните и ВиК ремонти трябва да вървят заедно

Пътните и ВиК ремонтите трябва да вървят заедно. Тази теза защити новият областен управител на Смолян Стефан Сабрутев в предаването „Точно днес“.

Поводът беше блокираният от протестиращи път за Рудозем, за който стана ясно, че след 12 години най-накрая има осигурени пари за ремонт и той ще започне през август.

„Средства за пътя има, но не и за подмяна на водопровода, който попада в обсега на ремонта. Ако така бъде изпълнен ще направим една българска работа – първо ще положим асфалт, а след това ще разкопаем за тръбите, когато се осигурят средства.  Затова ще настоявам правителството да осигури тези средства. Необходими са 3 млн. лв.“, коментира  Сабрутев.

Той подчерта още, че пътната инфраструктура в областта е едно голямо предизвикателство, защото тук има само автомобилни пътища и липсва какъвто и да е друг транспорт.

 По думите на Стефан Сабрутев през последните години е имало забавяне на ремонти в областта. Областният управител даде пример:

„Имаме едно свлачище на над 5 години, което още не е почнало да се строи. Има избран изпълнител, подизпълнител, преведени аванси и дотам.

Все пак не мога да отрека, че текат доста ремонти по републиканската пътна мрежа. Най-сериозният от тях, съответно с най-голяма стойност, е Соколовци – Баните. Има и други включени участъци, които тепърва предстоят да започнат.

Когато бях областен управител ние успяхме да включим обходния път на Чепеларе в ОП „Транспорт“ за 2022 – 2027. Трябваше АПИ да изберат изпълнител. Това е участъка, с който най-бързо можем да се справим“, каза Сабрутев.

Според него заради скока на енергоносителите и строителните материали е възможно част от обектите да бъдат отказани от строителите, ако държавата не анексира договорите им.

Основните приоритети на Стефан Сабрутев като областен управител ще са организирането на честни избори и осигуряване на зимно поддържане. 

Още от категорията

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22

Политиците не знаят да общуват, избирателите - да слушат

Партиите не са намерили нито един канал - нито думи и средства, с които да достигнат до избирателите. Очевидно е, че повечето партии - основните играчи, повече говорят за себе си и на твърдите си избиратели, отколкото се опитват да разширят подкрепата си...

публикувано на 26.09.22 в 15:16

Дипломацията е по-ефективна от армията

Войната в Украйна и разширяване на мащабите на военните действия, обявената частична мобилизация от руския президент Владимир Путин и какъв е риска за България, ЕС и света коментира в програма "Точно днес"  геополитическият анализатор проф. Марин Русев.  Според него, на пръв поглед, от декларативна гледна точка нещата се влошават, от една друга..

публикувано на 26.09.22 в 11:29

Трябва незабавно свикване на КСНС към президента

Указът на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация не е изненада за експертната общност . Това бе очаквано предвид пораженията, които започнаха да търпят руските окупационни  войски в Украйна. Същевременно, успешното настъпление на украинските сили продължават и това именно принуди Путин, под настойчивите искания на..

обновено на 23.09.22 в 13:32

Очаква ни рецесия и висока инфлация догодина

Рецесия, рекорден дефицит и изключително висока инфлация очакват България в началото на следващата година. Това прогнозира икономистът Красен Станчев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. По думите му рецесията ще е по-ниска от тази през 2009 г., когато тя беше 5% от БВП. През 2023 г. се очаква тя да бъде около 2% от БВП. Инфлацията на..

публикувано на 23.09.22 в 10:38