Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Има скрита заболеваемост и се изкривява статистиката за ковид


Поредната ковид вълна, скритата заболеваемост и мерките коментира в програма "Точно днес"  д-р Георги Цигаровски, общопрактикуващ лекар и председател на Районната лекарска колегия в Пловдив. По думите му болните от коронавирус се увеличават всеки ден, като голяма част от тях не попадат в официалната статистика, а когато тя е неточна, то са недостатъчни и мерките.

Той подчерта, че има много хора, които не си правят тест, защото някои от тях дори нямат възможност. В момента личните лекари  не могат да издават направления за безплатен тест, каквато възможност имаше преди месеци. Лекарят е категоричен, че направлението за пулмолог, който може да назначи безплатен ПСР, на практика не работи, защото първо няма достатъчно специалисти и второ това крие допълнителен риск за разпространяване на заразата сред останалите пациенти и сред лекарите.

Семейният лекар призова отново болните или тези със симптоми да не бързат веднага да  ходят при лекаря си, а първо да се консултират по телефона. По този начин ще предпазят останалите пациенти в чакалните и няма да се смесят потоците болни.

" Минаха две години от началото на епидемията, но хората все още не разбират, че когато имат кашлица, хрема и температура не трябва да идват при лекаря си или да ходят, където има много други болни. Трябва първо да се обадят по телефона, за да им бъде обяснено какво да направят и къде и как да бъдат прегледани", каза  д-р Цигаровски и призова в ефир при съмнение за инфекцията първо да потърсят консултация по телефона.

Според него сериозен проблем е и фактът, че масово не се спазват мерките и не се носят маски дори в болниците и коридорите на поликлиниките. 

Д-р Цигаровски предполага ,че скоро може да се наложи да се върнат ковид зоните и зелените коридори, но трябва да има точна статистика за заболелите.

Категоричен е, че е необходимо е да се вземат съответните правилни решения от страна на здравните власти.

Общопрактикуващият лекар сподели, че в момента дори не знаем кой вариант на вируса доминира, защото няма достатъчно изследвания. По думите му има хора, които се разболяват по няколко пъти, но го прекарват по-леко.

" След като минат три, четири, шест месеца имунитета спада.  Имал съм случаи през месец и половина хора да боледуват, но ставаше въпрос за изкарали Делта през декември и Омикрон ги повтори в началото на година. Ако Омикрон е доминиращият вариант, чак такива повтаряния през месец и половина са малко възможни да се случат. Но всичко е възможно, затова обърнете се към лекар", категоричен е д-р Цигаровски.

Цялото интервю и още съвети може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22

Политиците не знаят да общуват, избирателите - да слушат

Партиите не са намерили нито един канал - нито думи и средства, с които да достигнат до избирателите. Очевидно е, че повечето партии - основните играчи, повече говорят за себе си и на твърдите си избиратели, отколкото се опитват да разширят подкрепата си...

публикувано на 26.09.22 в 15:16

Дипломацията е по-ефективна от армията

Войната в Украйна и разширяване на мащабите на военните действия, обявената частична мобилизация от руския президент Владимир Путин и какъв е риска за България, ЕС и света коментира в програма "Точно днес"  геополитическият анализатор проф. Марин Русев.  Според него, на пръв поглед, от декларативна гледна точка нещата се влошават, от една друга..

публикувано на 26.09.22 в 11:29

Трябва незабавно свикване на КСНС към президента

Указът на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация не е изненада за експертната общност . Това бе очаквано предвид пораженията, които започнаха да търпят руските окупационни  войски в Украйна. Същевременно, успешното настъпление на украинските сили продължават и това именно принуди Путин, под настойчивите искания на..

обновено на 23.09.22 в 13:32

Очаква ни рецесия и висока инфлация догодина

Рецесия, рекорден дефицит и изключително висока инфлация очакват България в началото на следващата година. Това прогнозира икономистът Красен Станчев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. По думите му рецесията ще е по-ниска от тази през 2009 г., когато тя беше 5% от БВП. През 2023 г. се очаква тя да бъде около 2% от БВП. Инфлацията на..

публикувано на 23.09.22 в 10:38