Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пловдив дигитализира експонати и артефакти от музеи, ГХГ и НБ

Започва реализирането на проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, обяви заместник-кметът на града Пламен Панов.

В проекта са включени 7 културни институции – Общинският институт „Старинен Пловдив“, Археологическият, Историческият, Етнографският и Природонаучният музеи, Градската художествена галерия и Народната библиотека „Иван Вазов“. Стойността на бюджета е 781 550 лв., като над 664 000 лв. от тях идват по Програма на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, а останалите са национално финансиране.

В част от културните институти ще се ремонтират някои пространства, а в представянето на експонатите ще се включват нови технологии.

По проекта ще бъде разработено единно мобилно прирожение тип куест (quest) игра, което ще функционира между всички музеи, галерии, експозиции и културни пространства. С помощта на добавена реалност туристът ще може с телефон или таблет да разглежда артефактите, а влизайки в един музей, ще бъде насочен да разгледа и други културни обекти.  

При 10 милиона движими артефакти в България, в културните институции на Пловдив те са над 2 милиона. Тенденцията по света е „да се бяга“ от витрините и да се търси дигитализация, обясни зам.-кметът Пламен Панов.

Проектът приключва в края на февруари 2024 г. Има идея към приложението на по-късен етап да се включи и недвижимото културно наследство на Пловдив, така че туристите, докато се разхождат по Главната, да разглеждат Античния форум, Римския стадион и др., добави заместник-кметът по културата. 


Още от категорията

Отбелязваме Европейски ден на езиците

От 2001г. до днес, 26 септември в календара е ден посветен на честването на европейските езици.  Началото на инициативата поставят от Съвета на Европа, като ц елта на празника е да се насърчи изучаването на чужди езици в Европа, както и  да се осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици изобщо.  Този важен ден от календара..

публикувано на 26.09.22 в 16:34

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново в Пловдив

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще бъде факт от 27 септември до 1 октомври 2022 г. в Пловдив като част от Културния календар на града. Входът за всички събития е свободен. За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022. По думите на организатора Момчил Цонев, изданието е тематично насочено към..

публикувано на 26.09.22 в 14:39

Преге - предаване за света на книгите, 24 - 30 септември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 24. 09. 2021г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 24.09 до 30.09.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Хенри Джеймс. Изящното изкуство на критика. 336 стр., ок. 6А, Колибри, 2022. Леонид Андреев. Червен смях. Истинското лице..

публикувано на 26.09.22 в 10:35

Уникална изложба в Епископската базилика

От 26 септември до 9 октомври в Епископската базилика на Филипопол Медицинският университет в Пловдив представя изложбата " Средновековният храм – лечебница на душата и тялото “. При откриването, публиката ще се наслади на интерактивна компилация от изложба, образователни лекции, музикални изпълнения и дегустация на средновековна кухня.  В..

публикувано на 26.09.22 в 07:01

Художествена колекция в „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“

В „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив ще бъдат представени изложбата и двуезичния албум – резултат от реализиране на проекта „Изкуство и обществено пространство: Проекти за монументално-декоративна живопис на пловдивски художници от колекцията на Пловдивската народна библиотека“. През 2020 г. НБ „Иван Вазов“ – Пловдив спечели проект..

публикувано на 26.09.22 в 06:40