Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Бизнесът за Пловдив" иска да бъдат рестартирани важни проекти за града

Продължаване на диалога с бизнеса и рестартиране на важните проекти за областта и града бяха в центъра на разговорите на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев и най-голямото работодателско обединение в региона - „Бизнесът за Пловдив“.

„Един от приоритетите по време на ограничения ми мандат е да възстановя добрия диалог между държавата и бизнеса на местно ниво, защото той създава работни места, плаща данъци и гарантира икономическия просперитет на региона“, заяви Ангел Стоев. 

Представителите на сдружението изразиха позиция, че затрудненият диалог през последните месеци е довел до блокиране на стратегически проекти за града и областта и до забавяне преодоляването на редица проблеми. Като един от най-спешните за решаване въпроси е почистването на р. Марица. 

Сдружението се опасява, че заради политическата криза е блокиран и проектът на НКЖИ за естакадата на бул. „Копривщица“ с повдигане на жп линиите от гара „Филипово“ до Централна гара, а той има реален шанс да получи финансиране по европейските програми. 

С преодоляване на задръстванията е свързана и още една инициатива на „Бизнесът за Пловдив“ – подобряване на движението по Околовръстното шосе в посока Пазарджик. „В процедура сме на закупуване на парцел, който ще дарим на АПИ, за да може в рамките на настоящия ремонт на отсечката, да се изгради съоръжение, което да облекчи завоя в посока Пазарджик, където сега са най-големите тапи“, обясни Атанас Рогачев.

„Бизнесът за Пловдив“ съобщи, че разработва идеен проект за изграждане на нова инфекциозна болница, която да може да поема пациенти от цяла Южна България. 

„Бизнесът за Пловдив“ се надява настоящото правителство да поднови ремонта на пловдивската Концертна зала, която е една от обществените каузи на сдружението. По времето на министър Велислав Минеков със съдействието на областния управител Ангел Стоев в бюджета на Министерството на културата за тази година бяха осигурени 11 млн. лв.  До този момент обаче така и не е стартирала процедурата по възлагане.

По време на срещата стана ясно още, че сдружението подкрепя и проекта за строителството на Втори гребен канал, който е включен в Плана за интегрирано развитие на Община Пловдив.


Още от категорията

Дете е прието в болница след побой от осиновителката си

Дете на година и половина е прието в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив в тежко състояние след побой, нанесен от майка му. Оказва се, че момиченцето е осиновено през миналата година, а приемната му майка 41-годишна жена от "Столипиново", твърди, че раните по тялото на детето са от падане от леглото. Лекарите обаче са на мнение, че травмите са след нанесен..

обновено на 26.09.22 в 22:19

Обсъдиха подписката за референдума в Белащица

Следобед в сградата на община Родопи започна съвместно заседание на всички комисии в Общинския съвет, а темата бе внесената подписка за референдума за отделяне на село Белащица и присъединяването му към община Пловдив.  Подписката от 490 души, придружена от писмо на инициативния комитет, е внесена в деловодството на община Родопи на 21..

публикувано на 26.09.22 в 16:50

Без арестувани и доказателства за купуване на гласове при акцията в Стамболийски

Специализирана полицейска операция срещу престъпността и изборната търговия с гласове се проведе в уязвими квартали и махали на няколко пловдивски обини - Стамболийски, Перущица и Кричим.  Без задържани и открити доказателства за купуване на гласове протече акцията, извършена на територията на полицейското управление в Стамболийски.  Проверката е..

обновено на 26.09.22 в 15:21

Норовирус е причинил стомашното неразположение на децата в Спортното в Пловдив

Ясен е причинителят на стомашните проблеми на учениците от Спортното училище в Пловдив. В 10 от 11 фекални проби са излоирани норовируси. Това заяви пред Радио Пловдив доктор Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив, след като пристигнаха резултатите от Националния център по заразни и паразитни болести.  16 деца от учебното заведение бяха хоспитализирани..

публикувано на 26.09.22 в 14:42

Служители на РЗИ протестират за по-високи заплати

В Пазарджик и в Пловдив служителите на РЗИ излязоха на протест с искане за незабавно увеличаване на заплатите с 30 процента. Здравните служители в Пазарджик приеха декларация,с която се присъединиха към исканията на колегите им от страната. Десетината работещи в РЗИ-Пловдив излязоха пред сградата на инспекцията по време на обедната си почивка,..

обновено на 26.09.22 в 14:03