Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ГЕРБ излиза по-изпран след всички избори

С всички нови избори се завърта една политическа пералня, от която ГЕРБ излиза малко по-изпран. Тази теза защити политологът Първан Симеонов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той прогнозира още, че при тежка криза в страната ще бъде създадена прагматична, а не идеологическа коалиция.

„ГЕРБ няма да имат проблем да са втора политическа сила, а към днешна дата може би е по-вероятно и да са първа политическа сила.

В същото време обаче  Продължаваме промяната са маркетингово добри, така че те ще се опитат да разкажат черно-бял свят. Това е единствената опция, за да не се върне ГЕРБ.

Проблемът е, че ако до сега коалициите не успяха да съставят стабилно правителство е трудно да се мисли, че биха успели след изборите, ако не са си взели поуката, свързана с принципите.

Тази непримиримост и принципност е добре до момента, в който тя самата не започне да изглежда безпринципна, себична и капсулираща, вместо приобщаваща“, коментира Първан Симеонов.

Той добави още, че се предполага, че предварителна коалиция би била гарант за по-стабилно мнозинство.

„Когато има повече субекти в една коалиция те могат по-пълно да оползотворят общото пространство, защото ПП се премести от центристката позиция към тази на ДБ.

Видя се, че лепилото общ враг не е добро – за 2 години ще ходим за 4 път на избори. Политиците направиха грешка да се предоверят на собствената си пропаганда.

Така се очертаха едни ровове между партиите, които не могат да бъдат преминати и няма как да се осъществи ефективно управление“, обясни Симеонов.

По думите му ходът на ВМРО да предложи патриотично обединение е интересен.

„Те застанаха в другата националистическа ниша. Всички се тъплят в про руската ниша - там виждаме и Костадинов, и Янев. ВМРО застанаха  с партията на Петър Москов и НФСБ. И двете излъчват национализъм, но доста критичен към Русия.

Това е любопитен завой на ВМРО, защото винаги са изглеждали центристки и са обвинявани, че са в про руския лагер.

ВМРО заема един сегмент, който не е източно настроен, защото другата ниша е заета. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Вносни ябълки подбиват цената на родното производство

Известният агроексперт Красимир Кумчев, който е един от най-големите производители на ябълки, се отказва да гледа този плод и изкоренява градините си. Причината е, че ябълки от Италия и Полша подбиват цената на родното производство. Това обясни Кумчев в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив, който в стопанството си в Рогош е..

публикувано на 27.09.22 в 16:04

Импулсивна реакция води до трагедията с битото дете

И на 27-ми септември лекарите се борят за живота на 2- годишно дете, жертва на жестоко насилие. След разказа на институциите за поредния случай на насилие, научаваме експертното мнение на психиатъра д-р Веселин Герев,  за причините за агресията на осиновителката на детето. Д-р Герев каза: "Впечатление прави, че всичко до един момент в..

публикувано на 27.09.22 в 14:55

"Кентавър" е по-заразен, но не е твърде смъртоносен

Подвариантът " Кентавър" на Ковид-19 беше регистриран с вчерашна дата на територията на България. Какъв е той, колко сме засщитени и как протича заболяването са въпросите, които разискваха в предаването "Точно днес" Паолина Комсалова и епидемиологът д-р Христиана Бацелова.  " Този нов подвариант на варианта Омикрон е BA.2.75 на линията BA.2 . Тази..

публикувано на 27.09.22 в 11:16

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22

Политиците не знаят да общуват, избирателите - да слушат

Партиите не са намерили нито един канал - нито думи и средства, с които да достигнат до избирателите. Очевидно е, че повечето партии - основните играчи, повече говорят за себе си и на твърдите си избиратели, отколкото се опитват да разширят подкрепата си...

публикувано на 26.09.22 в 15:16