Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ГЕРБ излиза по-изпран след всички избори

С всички нови избори се завърта една политическа пералня, от която ГЕРБ излиза малко по-изпран. Тази теза защити политологът Първан Симеонов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той прогнозира още, че при тежка криза в страната ще бъде създадена прагматична, а не идеологическа коалиция.

„ГЕРБ няма да имат проблем да са втора политическа сила, а към днешна дата може би е по-вероятно и да са първа политическа сила.

В същото време обаче  Продължаваме промяната са маркетингово добри, така че те ще се опитат да разкажат черно-бял свят. Това е единствената опция, за да не се върне ГЕРБ.

Проблемът е, че ако до сега коалициите не успяха да съставят стабилно правителство е трудно да се мисли, че биха успели след изборите, ако не са си взели поуката, свързана с принципите.

Тази непримиримост и принципност е добре до момента, в който тя самата не започне да изглежда безпринципна, себична и капсулираща, вместо приобщаваща“, коментира Първан Симеонов.

Той добави още, че се предполага, че предварителна коалиция би била гарант за по-стабилно мнозинство.

„Когато има повече субекти в една коалиция те могат по-пълно да оползотворят общото пространство, защото ПП се премести от центристката позиция към тази на ДБ.

Видя се, че лепилото общ враг не е добро – за 2 години ще ходим за 4 път на избори. Политиците направиха грешка да се предоверят на собствената си пропаганда.

Така се очертаха едни ровове между партиите, които не могат да бъдат преминати и няма как да се осъществи ефективно управление“, обясни Симеонов.

По думите му ходът на ВМРО да предложи патриотично обединение е интересен.

„Те застанаха в другата националистическа ниша. Всички се тъплят в про руската ниша - там виждаме и Костадинов, и Янев. ВМРО застанаха  с партията на Петър Москов и НФСБ. И двете излъчват национализъм, но доста критичен към Русия.

Това е любопитен завой на ВМРО, защото винаги са изглеждали центристки и са обвинявани, че са в про руския лагер.

ВМРО заема един сегмент, който не е източно настроен, защото другата ниша е заета. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Още от категорията

Президентът дойде в Пловдив на конференция за редките болести

XIV–та Национална конференция, посветена на редките болести и на лекарствата сираци, стартира в Пловдив. Организатор на форума, който се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването, е Институтът по редки болести. Специален гост е държавният глава Румен Радев, който връчи Почетния знак на президента на изявени учени в областта на..

обновено на 29.09.23 в 16:25

Какво е "Живот в зелена среда" и възможен ли е у нас?

Над 30 места в България ще се включат тази година в Европейската нощ на учените - SEARCH 2023.  Инициативата започва днес и ще продължи в събота. Популярна наука ще има в Асеновград, Белоградчик, Бургас, Варна, Долна Митрополия, Казанлък, Пловдив, Русе, София, Троян, с. Черни Осъм, Ямбол, дори в родопската теснолинейка..

публикувано на 29.09.23 в 15:14

Нерегламентираният внос подбива цената на гроздето у нас

Лозарите и производителите на вино очакват помощ от държавата за популяризиране на българското вино и грозде на световните пазари, заяви в предаването "Ден след ден" Марин Калнев, член на Националното сдружение на българските лозари. Той посочи, че държавата трябва да спре нерегламентирания внос на грозде от съседни държави.  "Или ако има..

публикувано на 28.09.23 в 16:16
Николай Василев

Социална политика не трябва да се прави чрез данъчните ставки

„Винаги съм бил за единна ставка по ДДС, която сега е 20%, и да се търсят възможности за нейното общо намаляване на 18 или 19%, което е възможно, вместо постоянно да си играем с отделните сектори с диференцирани ставки“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Николай Василев, бивш вицепремиер на България. Той..

публикувано на 28.09.23 в 10:19

Правителството трябваше да реши за ракетите С-300

"Механизмът за поддържане на ракетните комплекси С-300 бе свъзан с участието на руски фирми, което на практика вече е невъзможно". По думите на военния експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов това е валидно и за други оръжейни системи в страната и трябва да се мисли как да бъде намален риска от използването им. Днес Народното..

публикувано на 27.09.23 в 16:49