Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Вкусът на лятото" с Пламен Кочев

| обновено на 11.08.22 в 12:59

В поредния епизод от рубриката "Вкусът на лятото" ви отвеждаме в двора на галерия "Джуркови". Там разговаряме с Пламен Кочев, създател на фейсбук групата Акция "Фото Пловдивъ" и сайта Исторически фото парк "Ретро Пловдивъ".

"Красивата къща, в която днес се намира галерия „Джуркови“, е строена в началото на миналия век. Архитектурната красота и изкуството тук са вплетени в изящна прегръдка, която може да възхити всеки.

Къщата е паметник на културата от ансамблово значение и се намира в самото начало на Стария град в Пловдив. Сградата е реставрирана с голямо внимание. В нея може да видите съхранен бита на градската къща от ранните години на 20 век. Интериорът разкрива великолепието и на старите мебели, за да може изцяло да усетите духа на онова време. Идеята на галерия „Джуркови“ е да бъде с познавателна, образователна и естетическа цел.

Представяме картини на български художници, творили от края на 19 век до наши дни. Покланяме се пред таланта, трудолюбието и упоритостта на нашите художници, които въпреки времето и бита са оставили едно забележително изкуство. Събраните късчета от големия талант и достоен труд на творците сме подредили хронологично, а тях самите представяме с цитати и биографии. Това е нашият реверанс към българското изкуство."


Галерия

Още от категорията

„Алтер его” в призрачните къщи на Мина Кръстева

„Призрачните къщи“ не е заглавие, което навява викториански ужас. Това е новият сборник с разкази, който Мина Кръстева ще представи в „Алтер его“ тази събота. Текстовете в него са написани с много приятно чувство за хумор, затова им обръщаме по-специално внимание.  Освен това ще форсираме в ефира новите рубрики „Втори дубъл“ и „Прочетено и споделено“...

публикувано на 07.10.22 в 13:48

Пловдивска премиера на филма "Кавал парк"

Документалният филм "Кавал парк" е посветен на Александър Еплер - американец от руски произход, кавалджия , майстор на музикални инструменти, и завинаги влюбен в България и българския фолклор. Три дати с различни локации са предвидени за пловдивските прожекции. Прожекцията на 13 октомври ще бъде в залата на АМТИИ „Проф. Асен Деамандиев“, като..

публикувано на 07.10.22 в 13:45
Величко Минеков

Изложба "Колекция Величко Минеков" в Пазарджик

Художествената галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик ще представи „Колекция Величко Минеков“. В експозицията ще бъдат показани творби, повечето дарени от проф. Минеков  на родния му град. Художествената галерия притежава най-голямата колекция от творби на проф. Величко Минеков, придобити в периода 1976- 2019-та година.  Колекцията включва..

публикувано на 07.10.22 в 10:36

В "Срещите" - за средновековната медицина

Тази събота в "Срещите" ще погледнем как стои средновековната медицина на Пловдив на платното на времето. И защо се е казвало, че средновековният храм е лечебница на душата и тялото.Защо първо душата?  Гост е проф. Георги Томов, а разказът му е изключително любопитен. 

публикувано на 07.10.22 в 10:26

С поезията на Антина Златкова - "Контражур"

Антина Златкова е родена през 1990 г. в Монтана. Тя е завършила  Публицистика и интердисциплинарни изкуства във Виена, където и в момента живее и работи. Пише поезия на български и на немски език.  Носител е на австрийската награда за поезия „Писане между културите“ през 2012 г.,  като публикува активно в различни издания в България, Австрия,..

публикувано на 07.10.22 в 09:30