Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Реалистично е между 4 и 8 партии да влязат в НС

Реалистичната прогноза е между 4 и 8 партии да влязат в състава на новия парламент след изборите на 2 октомври. Това коментира политическият анализатор доц. Стойчо Стойчев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

„От точния брой зависи и формулата на следващото коалиционно управление. Сигурно е, че новото управление ще бъде или коалиционно, или строителство на малцинството, подкрепено от коалиционно мнозинство“, обясни доц. Стойчев.

По думите му в актуалната ситуация е трудно да се предвиди кои реално ще влязат в парламента. От новите партии най-големи шансове да бъдат част от Народното събрание има партията на Стефан Янев.

Доц. Стойчев подчерта, че е трудно да предвиди дали партии ще се окрупнят в т.нар. дишащи под врата партии, които са на ръба на 4% линия.

„В ляво е интересно дали ще се появи някои съперник, защото там има един вакум около противоборството между Радев и Нинова, като някои трети участник да спечели в ляво гласове“, обясни доц. Стойчев.

Той отбеляза още, че подходът на партиите в предизборната кампания е ясен – насочен е  към т.нар. твърди ядра.

„Служебното правителство разполага с всички ресурси и средства, ако е решило нещо да направи за газ.

Не му трябва НС за да води политика по отношение на обезпечаване на енергоносители – може да води преговори, да търси доставчици, може да търси слотове за втечняване на природен газ. Въпросът е доколко има желание и му стига капацитетът.

Това са въпроси, които трябва да задаваме не на кабинета, а на президента, защото носителят на отговорност за управлението в страната е на Радев, който еднолично управлява държавата“, коментира доц. Стойчо Стойчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Вносни ябълки подбиват цената на родното производство

Известният агроексперт Красимир Кумчев, който е един от най-големите производители на ябълки, се отказва да гледа този плод и изкоренява градините си. Причината е, че ябълки от Италия и Полша подбиват цената на родното производство. Това обясни Кумчев в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив, който в стопанството си в Рогош е..

публикувано на 27.09.22 в 16:04

Импулсивна реакция води до трагедията с битото дете

И на 27-ми септември лекарите се борят за живота на 2- годишно дете, жертва на жестоко насилие. След разказа на институциите за поредния случай на насилие, научаваме експертното мнение на психиатъра д-р Веселин Герев,  за причините за агресията на осиновителката на детето. Д-р Герев каза: "Впечатление прави, че всичко до един момент в..

публикувано на 27.09.22 в 14:55

"Кентавър" е по-заразен, но не е твърде смъртоносен

Подвариантът " Кентавър" на Ковид-19 беше регистриран с вчерашна дата на територията на България. Какъв е той, колко сме засщитени и как протича заболяването са въпросите, които разискваха в предаването "Точно днес" Паолина Комсалова и епидемиологът д-р Христиана Бацелова.  " Този нов подвариант на варианта Омикрон е BA.2.75 на линията BA.2 . Тази..

публикувано на 27.09.22 в 11:16

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22

Политиците не знаят да общуват, избирателите - да слушат

Партиите не са намерили нито един канал - нито думи и средства, с които да достигнат до избирателите. Очевидно е, че повечето партии - основните играчи, повече говорят за себе си и на твърдите си избиратели, отколкото се опитват да разширят подкрепата си...

публикувано на 26.09.22 в 15:16