Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

116 пожара лумнаха в Пловдивска област от началото на август

Ако обстановката се усложни, ще се търси подкрепа от армията

| обновено на 11.08.22 в 17:35

Пожарната обстановка в Пловдивска област е напрегната заради високите летни температури и силното засушаване, но ситуацията е под пълен контрол. Това стана ясно след среща на областния управител Ангел Стоев с директора на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Пловдив, комисар Георги Мангараков.

Само за първите осем дни на месеца на територията на областта са възникнали 116 пожара. Благодарение на бързата реакция само при 15 от тях има нанесени материални щети. 

„Множество от пожарите възникват в близост до населените места. В повечето случаи причината е човешка небрежност или забраненото палене на стърнища и крайпътни ивици" - категорични са пожарникарите.

 Част от общините в областта все още не са създали доброволни формирования, въпреки че законът им дава тази възможност, стана ясно още по време на срещата. Обучението, екипировката, застраховката и издръжката на доброволците е гарантирана от държавния бюджет. 

За пример се дава Община Пловдив, която има три доброволни формирования – подготвени и оборудвани технически. Те оказват сериозна подкрепа в аварийно-спасителни работи не само на територията на Пловдив, но и във всички общини от областта, заявиха от ръководството на противопожалната служба. 

Ситуацията е под пълен контрол, но при евентуално усложняване ще искаме помощ и от армията, коментира областният управител заяви Ангел Стоев.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов
Още от категорията

Пловдивска област има готовност да приеме още бежанци от Украйна

Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев свика заседание на Областния съвет по сигурност във връзка със заповед на министър-председателя Гълъб Донев. Темата бе свързана с необходимостта от планиране на допълнителни дейности по приемане, настаняване и интегриране украинските бежанци на територията на област Пловдив. По данни на сектор..

публикувано на 27.09.22 в 16:01

Откриха новия линеен ускорител в Онкологичния център в Пловдив

Тържествено бе открит и осветен новият линеен ускорител в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Апаратът е последно поколение и е с пълен капацитет за лъчетерапия и с възможност за радиохирургия. Модерната техника е на стойност 5 млн. лв. и дава възможност за прецизно и щадящо третиране на различни тумори, обясни директорът на КОЦ доц...

обновено на 27.09.22 в 15:12
Снимката е илюстративна

Арестуваха две крадли в пловдивски мол

Две жени са задържани при опит да откраднат дрехи от магазин в пловдивски мол.  След идването на полицаите станало ясно, че два дни по-рано от същия магазин те успели да задигнат стоки на стойност около 1400 лева.  Жените са на възраст 18 и 26 години и са направили пълни самопризнания. Иззети са и част от откраднатите дрехи.   За случая е..

публикувано на 27.09.22 в 14:27

Изследват психичното състояние на майката, пребила осиновеното си дете

Назначена е съдебно-психиатрична експертиза на жената от Пловдив, малтретирала осиновената си дъщеричка на година и 9 месеца. Детето е прието в болница в събота вечерта, в кома и състоянието му и до този момент е критично – съобщи говорителят на Районната прокуратура Атанас Илиев. Противоречивите показания на майката – 41-годишната Анка..

обновено на 27.09.22 в 13:47

Много тежко остава състоянието на осиновеното бито дете

Детето, което е приемът в УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив със съмнение за побой, остава в изключително тежко състояние.    Това съобщава пред Радио Пловдив Надя Танева, директор на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив. Тя припомни, че майката го е завела в болницата и то остава в кома. От „Социално подпомагане“..

обновено на 27.09.22 в 13:47