Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ако ПП и ДБ се коалират, ГЕРБ няма да спечелят

Ако „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ се коалират за изборите ГЕРБ няма да са първа политическа сила каквито са нагласите на хората към днешна дата според последните ни социологически проучвания. Това коментира социологът Добромир Живков в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Проучването сочи, че при избори днес в парламента ще влязат 6 партии. Първи ще са ГЕРБ – СДС, следвани от ПП, ДПС, „Въздраждане“ и ДБ. Това означава, че НС би било по-малко фрагментирано от това, което си отиде, тъй като две партии ще са под чертата – ИТН и „Български възход“.

“Има обаче една неизвестна - евентуалната коалиция между ПП и ДБ, защото това е събитие, което може да преразпредели в по-сериозен мащаб политическите сили. Евентуална такава коалиция би излъчила вероятно победител.

За да се случи това обаче е важно и двете страни да влязат в коалицията с желание, мотивация и с опит да покажат висока коалиционна култура.

Това означава да минат през няколко изпитания – от уточняване на листите с кандидат-депутатите  през конкретни управленски политики и ясен механизми за взимане на коалиционни решения, което не го видяхме в кабинета Петков.

В кабинета Петков не бяха установени механизми как такъв тип противоречия да бъдат преодолявани”, коментира Добромир Живков.

Той добави още, че измереното в момента минимално отстъпление от ПП, ако се явят с ДБ на избори, не означава загуба на избиратели. Причината е, че тези хора са самодекларирали, че все още не са решили, т.е. може голяма част от тях да се върнат, виждайки добре работещ механизъм между партньори.

“Това е стартова позиция, по време на кампанията резултатите със сигурност ще претърпят промени.

Очевидно е, че във всеки случай разделението в парламента ще остане и това е възможно да доведе до невъзможността на съставяне на следващо устойчиво правителство, до кабинет с малко по-дълъг хоризонт. Стигнем ли до такъв резултат изходът е ясен – изборен цикъл.

За съжаление, това води до риск да не се взимат най-добрите решения. Има разбира се, и известни ограничения в работата на служебните правителства, които би следвало да управляват в такива междинни периоди”, заяви Живков.

Според него увеличението на песнсиите ще повлияе положително на вота по-скоро на „Продължаваме промяната“, отколкото на БСП.  Живков отбеляза още, че БСП стои относително стабилно.

„Не виждаме драстични сътресения, въпреки изнасянето на голяма част от вътрешно-партийната опозиция в полето на сегашния служебен.

Очаквам предизборната кампания да не е много чиста, да се вадят компромати в различни посоки.Ако източникът на такъв тип компромати е служебният кабинет е жалко. 

Виждаме, че дори президентът очертава едни по-широки граници на служебния кабинет, а това е реална намеса на президента в борба, което не би следвало да се случва.Не е работа на служебния кабинет да прави ревизии”, заяви Живков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Между 16 и 17 % ще се увеличат пенсиите от 1-ви октомври

От първи октомври предстои да бъдат преизчислени пенсиите у нас . Средствата бяха предвидени в актуализацията на бюджета, направена през лятото. Основната цел е да компенсира изоставането на най-отдавна отпуснатите пенсии у нас. Ще бъдат преизчислени всички трудови пенсии, отпуснати до 31-ви декември 2021 година включително.  На какво могат..

публикувано на 27.09.22 в 18:02

Вносни ябълки подбиват цената на родното производство

Известният агроексперт Красимир Кумчев, който е един от най-големите производители на ябълки, се отказва да гледа този плод и изкоренява градините си. Причината е, че ябълки от Италия и Полша подбиват цената на родното производство. Това обясни Кумчев в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив, който в стопанството си в Рогош е..

публикувано на 27.09.22 в 16:04

Импулсивна реакция води до трагедията с битото дете

И на 27-ми септември лекарите се борят за живота на 2- годишно дете, жертва на жестоко насилие. След разказа на институциите за поредния случай на насилие, научаваме експертното мнение на психиатъра д-р Веселин Герев,  за причините за агресията на осиновителката на детето. Д-р Герев каза: "Впечатление прави, че всичко до един момент в..

публикувано на 27.09.22 в 14:55

"Кентавър" е по-заразен, но не е твърде смъртоносен

Подвариантът " Кентавър" на Ковид-19 беше регистриран с вчерашна дата на територията на България. Какъв е той, колко сме засщитени и как протича заболяването са въпросите, които разискваха в предаването "Точно днес" Паолина Комсалова и епидемиологът д-р Христиана Бацелова.  " Този нов подвариант на варианта Омикрон е BA.2.75 на линията BA.2 . Тази..

публикувано на 27.09.22 в 11:16

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22