Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Златният тракийски град остана без финансиране

Древният тракийски град край карловското село Васил Левски остана без финансиране от Министерството на културата. Това заяви доц. д-р Костадин Кисьов в предаването "Точно днес"

Той обясни, че от 150 подадени договора във ведомството са подписани по-малко от 10, което означава, че се блокира археологическия сезон в страната. Крайният срок за подаване на документите е бил май, а през юни са били отвърдени подписаните договори.

Припомням, че златният тракийски град е един от най-важните археологически обекти в пловдивския край. За него има подписан договор за 40 000 лв., но предишният министър на културата Атанас Атанасов  не е отпуснал средствата. 

В същото време Община Карлово е готова да помогне за разкопките с 20 000 лв. 

„Ние ще започнем в началото на септември с финансирането, което е осигурено от община Карлово. Дори и да отпуснат от министерството пари сроковете за отчитане са кратки и ще стане почти невъзможно.

Повечето колеги доколкото разбирам ще се откажат, понеже до края на август остават две седмици. По договор трябва да се работи два месеца, т.е. септември и октомври, а в същото време трябва да се отчитат в средата на октомври“, обясни доц. д-р Костадин Кисьов. 

Какво може да се свърши със средствата отпуснати от община Карлово чуйте в звуковия файл.
Още от категорията
Христина Христова

Между 16 и 17 % ще се увеличат пенсиите от 1-ви октомври

От първи октомври предстои да бъдат преизчислени пенсиите у нас . Средствата бяха предвидени в актуализацията на бюджета, направена през лятото. Основната цел е да компенсира изоставането на най-отдавна отпуснатите пенсии у нас. Ще бъдат преизчислени всички трудови пенсии, отпуснати до 31-ви декември 2021 година включително.  На какво могат..

публикувано на 27.09.22 в 18:02

Вносни ябълки подбиват цената на родното производство

Известният агроексперт Красимир Кумчев, който е един от най-големите производители на ябълки, се отказва да гледа този плод и изкоренява градините си. Причината е, че ябълки от Италия и Полша подбиват цената на родното производство. Това обясни Кумчев в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив, който в стопанството си в Рогош е..

публикувано на 27.09.22 в 16:04

Импулсивна реакция води до трагедията с битото дете

И на 27-ми септември лекарите се борят за живота на 2- годишно дете, жертва на жестоко насилие. След разказа на институциите за поредния случай на насилие, научаваме експертното мнение на психиатъра д-р Веселин Герев,  за причините за агресията на осиновителката на детето. Д-р Герев каза: "Впечатление прави, че всичко до един момент в..

публикувано на 27.09.22 в 14:55

"Кентавър" е по-заразен, но не е твърде смъртоносен

Подвариантът " Кентавър" на Ковид-19 беше регистриран с вчерашна дата на територията на България. Какъв е той, колко сме засщитени и как протича заболяването са въпросите, които разискваха в предаването "Точно днес" Паолина Комсалова и епидемиологът д-р Христиана Бацелова.  " Този нов подвариант на варианта Омикрон е BA.2.75 на линията BA.2 . Тази..

публикувано на 27.09.22 в 11:16

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22