Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ангел Стоев се срещна с почетния консул на Украйна в Пловдив

Създадени са всички условия за успешната адаптация и социализация на хората от Украйна, бягащи от ужаса на войната. Това стана ясно след среща на областния управител Ангел Стоев с почетния консул на Украйна Димитър Георгиев и Наталия Елис от фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“.

"Благодарение на общите ни усилия бежанците имат подслон, храна и работа, а децата им са настанени в детски центрове“, подчерта Наталия Елис. Тя благодари на Община Пловдив, която предостави сградата на бившата Белодробна болница за нуждите на фондацията. 

С труда на бежанците, доброволците и общинските фирми, както и със средствата на много частни дарители, тя беше превърната във втори дом за хората, търсещи убежище. Пак със съдействието на Община Пловдив е създаден детски център в район „Тракия“, такъв предстои да бъде открит и в район „Източен“.

„В областна управа имаме множество запитвания от украински граждани за валидността на документите им за правоуправление и автомобилите им. Бихме искали да успокоите хората, че украинските шофьорски книжки са валидни за срока на предоставената от Република България закрила, а автомобилите с украинска регистрация могат да се управляват в страната ни, ако притежават валиден сертификат „Зелена карта“ за България или имат сключена гранична застраховка“, обясни Георги Янев, секретар на областната управа. 

Той допълни, че подмяната на украинските номера с български може да стане, ако собственикът е придобил статут на дългосрочно пребиваващ в България.

Предстои да бъде организирана среща и с кметове на населени места от областта. „Има доста хора, които търсят работа и искат да наемат жилища в близките общини на Пловдив, но нямат информация за нуждите на местния бизнес. Затова кметовете ще ни бъдат в голяма помощ“, подчерта Ангел Стоев.

Областният управител съобщи, че следващата седмица ще има среща с началника на Регионалното управление на образованието – Пловдив Антоанета Пакова, за да коментират въпроси, свързани с подготовката на изборите, готовността на училищата за новата учебна година, в това число и за обезпечеността на обучението на украинските деца. 

Още от категорията

8% активност в Пазарджик към 11 ч.

В Пазарджик , голяма част от секционните комисии са в непълен състав, но с необходимия кворум. Заради неявяване на председател, в секция 21 в Пещера изборният ден започна със закъснение. За да се постигне необходимия кворум, от сутринта бяха назначени десетки резерви. Към момента не се очертава тенденция за умишлено блокиране на машините от..

обновено на 02.10.22 в 12:05

6,26% активност в Пловдив към 11 ч., машина в "Тракия" аварира

6,26 процента е избирателната активност в Пловдив град към 11 ч ., съобщи председателят на 16 РИК Калоян Сухоруков. Навсякъде изборният ден е започнал нормално.  В 7 секция в ЖР "Тракия" 1 машина е спряла да работи и там изборите продължават с хартиени бюлетини. До момента са подадени 3 сигнала в 16 РИК, които се проверяват...

обновено на 02.10.22 в 12:00

8,98% активност в Пловдивска област

8,09% избирателна активност в Пловдивска област към 11 ч ., съобщи председателят на РИК 17 Янко Радунчев. 23 543 избиратели са упражнили правото си на вот в областта.  Най-висока е активността в община Брезово - 14.71 процента, най-ниска -   в община Раковски, 4.95 процента.

публикувано на 02.10.22 в 11:59

Разкрити са 5 секции в УМБАЛ "Св. Георги", 1 в УМБАЛ "Пловдив"

Общо 266 гласоподаватели - 159 пациенти и 107 служители от персонала заявиха желание да  упражнят правото си на глас на изборите в неделя в пловдивската болница „Свети Георги“ . В базите на лечебното завдение са разкрити общо 5 секции. Две от тях са за пациентите в сградата на „Пещерско шосе“ – на петия и единайстия етаж, където са клиниките по..

публикувано на 02.10.22 в 07:08

Над 302 000 пловдивчани гласуват днес

Нормално и без затруднения започна изборният ден в Пловдивска област. Малко след 7 ч. тази сутрин са отворени и работят без проблеми всички избирателни секции, а външната им охрана е поета от служителите на реда. 302 107 пловдивчани могат да гласуват днес в общо 473 избирателни секции . Най-много са избирателите в район „Централен“, а най-малко в..

обновено на 02.10.22 в 07:00