Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Събор в Ситово отбелязва 110 години от Балканската война

| обновено на 13.08.22 в 14:26

В родопското село Ситово започват тържествата по повод 110 годишнината от обявяването на Балканската война. Честванията са в рамките на последния общоселски събор, който се открива днес и ще продължи до 15 август. 

В днешната празнична програма е включено благотворително представяне на трупата на театъра "Сълза и смях" в полза на читалището в селото. Вечерта под звездите на Ситово ще представи постановката "Съвършената - Преподобна Стойна".

Утре на връх Модър и Комаров камък с участието на Комитет "Родолюбие" ще бъде направена историческа възстановка на събитията от 5 октомври 1912 г. Тогава е първият изстрел и първият успешен бой на българска военна част в Балканската война. Директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив Стефан Шивачев ще припомни ролята на Родопския отряд в боевете през октомври и ноември 1912 г. Ще бъдат представени материали от фонда на музея. 

На площадката в селото ще се проведе традиционното изложение "Улица на занаятите", ще има и детски кулинарен конкурс.

На 15 август ще има водосвет и литийно шествие до параклиса "Успение на Св. Богородица". Там ще бъде осветен и раздаден курбан. Празникът ще продължи с музикална програма.

Честванията в Ситово са под патронажа на Регионалния исторически музей в Пловдив и подкрепата на ВМРО-Област Пловдив.


Още от категорията

Дете е прието в болница след побой от осиновителката си

Дете на година и половина е прието в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив в тежко състояние след побой, нанесен от майка му. Оказва се, че момиченцето е осиновено през миналата година, а приемната му майка 41-годишна жена от "Столипиново", твърди, че раните по тялото на детето са от падане от леглото. Лекарите обаче са на мнение, че травмите са след нанесен..

обновено на 26.09.22 в 22:19

Обсъдиха подписката за референдума в Белащица

Следобед в сградата на община Родопи започна съвместно заседание на всички комисии в Общинския съвет, а темата бе внесената подписка за референдума за отделяне на село Белащица и присъединяването му към община Пловдив.  Подписката от 490 души, придружена от писмо на инициативния комитет, е внесена в деловодството на община Родопи на 21..

публикувано на 26.09.22 в 16:50

Без арестувани и доказателства за купуване на гласове при акцията в Стамболийски

Специализирана полицейска операция срещу престъпността и изборната търговия с гласове се проведе в уязвими квартали и махали на няколко пловдивски обини - Стамболийски, Перущица и Кричим.  Без задържани и открити доказателства за купуване на гласове протече акцията, извършена на територията на полицейското управление в Стамболийски.  Проверката е..

обновено на 26.09.22 в 15:21

Норовирус е причинил стомашното неразположение на децата в Спортното в Пловдив

Ясен е причинителят на стомашните проблеми на учениците от Спортното училище в Пловдив. В 10 от 11 фекални проби са излоирани норовируси. Това заяви пред Радио Пловдив доктор Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив, след като пристигнаха резултатите от Националния център по заразни и паразитни болести.  16 деца от учебното заведение бяха хоспитализирани..

публикувано на 26.09.22 в 14:42

Служители на РЗИ протестират за по-високи заплати

В Пазарджик и в Пловдив служителите на РЗИ излязоха на протест с искане за незабавно увеличаване на заплатите с 30 процента. Здравните служители в Пазарджик приеха декларация,с която се присъединиха към исканията на колегите им от страната. Десетината работещи в РЗИ-Пловдив излязоха пред сградата на инспекцията по време на обедната си почивка,..

обновено на 26.09.22 в 14:03