Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъжка енергия и архетипи

| обновено на 15.08.22 в 14:01
Снимка: Личен архив

Швейцарският психолог и психиатър, от немски произход, Карл Густав Юнг въвежда понятието „архетип“ в психологията. „Архетип“ идва от гръцки, в смисъла на нещо означаващо „модел, пример“. В психологията е модел на обект, личност или начин на поведение.

Като естествено продължение на темата за женските архетипи, психологът Петя Георгиева разработва и темата за мъжките архетипи и енергия, за разликата между тях. Въпросите свързани с видовете мъжка енергия, как по-лесно да разпознаем какъв архетип е мъжа, как да намерим правилния подход към него според неговия архетип и енергия, вълнуват жените на всяка една възраст.

Мъжката енергия е енергията на импулса и на действието. Тя се свързва с активността и постиженията във всеки един смисъл, да постигаш резултати, да постигаш дадени цели. Основно, се прави препратка към професионалната реализация, но не само. Става дума за постижения отнасящите се към реализацията в живота на мъжа, като цяло.

Изявената мъжка енергия е ясно разпознаваема и в жените. Това са дами, които са изключително посветени на успехите си в професията и постигането на високи резултати. Това са жени, които непрекъснато си поставят нови цели и предизвикателства. Но, не бива да забравяме, че всеки един от нас носи в себе си и мъжка, и женска енергия.

„Има няколко вида мъжка енергия, аз условно ги разделям на четири типа или групи, за да е по-лесно и по-приложимо. Разбира се, аналогично и на четирите типа женска енергия, които вече анализирахме в отделно събитие. Но, първото и най-важно нещо, за нас жените, е ние да познаваме себе си. Да определим каква енергия имаме ние самите. Без това знание, много трудно ще определим какъв мъж е подходящ за нас. Тук се крият и много от грешките, и причините за неуспешните връзки. Важно е да знаем кой архетип ни е основен, кой е поддържащ. Ние не носим само един архетип в себе си, имаме минимум два, като идеалният вариант е да прояваваме и от четирите, колкото можем. Така, че тук основното е да познаваме себе си“, казва психологът Петя Георгиева.

Този четвъртък, на 18-ти август, от 19 часа стартира и събитието свързано с мъжката енергия и архетипи. Допълнителна информация може да видите във фейсбук страницата на събитието.

Психологът Петя Георгиева гостува в предаването „Шейкър“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Благотворителен базар в село Калековец

В празничния ден на Цветница, Сдружение "Жените днес" с. Калековец, Кметството в селото и НЧ "Пробуда - 1927" организират Благотворителен базар. Целта на инициативата е да се съберат средства за поставяне на паметна плоча на Мария Атанасова.   Мария Георгиева Атанасова е български летец-пилот, първата жена командир на тежък тип самолет в света,..

обновено на 24.04.24 в 15:30

Волейболистките на "Марица" и кметът вдигнаха 10-та шампионска титла

Кметът Костадин Димитров прие в Община Пловдив волейболните шампионки от Марица, които в неделя спечелиха рекордна десета поредна титла на България. На събитието в сградата на общината присъстваха още председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, заместник-кметът на Пловдив Николай Бухалов, мениджърът на волейболния клуб Борис Халанчев и един от..

публикувано на 24.04.24 в 14:07

Ботев вади нов договор на основен халф

Шефовете на Ботев (Пловдив) умуват дали да предложат нов договор на един от основните си играчи. Става въпрос за полузащитника Дилан Мертенс. Нидерландецът, който у нас игра и за Царско село, откъдето премина при „канарчетата“, се намира в много добра форма в последно време. Това е накарало ръководството да се замисли върху продължаване на кариерата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Съдийски назначения 31-ви кръг Първа лига

Съдийската комисия към БФС обяви назначенията за двубоите от 31-ия кръг в Първа лига. Мачът от плейофите в Топ 6 между Черно море и Локомотив Пловдив бе поверен на Ивайло Стоянов - Сватбата. Срещата между Ботев (Пд) и Славия ще бъде ръководена от Георги Давидов. 26 април 2024 г., петък, 20:00 ч. Общински Футболен Клуб Пирин ЕООД - ПФК Ботев Враца ГС:..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Марица се разделя със старши треньора си Борислав Крачанов

Марица (Пловдив) се разделя със старши-треньора си Борислав Крачанов след края на сезона. Клубът благодари на Крачанов за всичките три години, на които беше отдаден на Марица и даде всичко от себе си за клуба. В този период клубът спечели три шампионски титли, три пъти триумфира с Купата на България и спечели първа победа в Шампионска лига от 2020-та..

публикувано на 24.04.24 в 09:57