Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В РЗИ вече правят безплатни тестове за ковид

| обновено на 18.08.22 в 13:38


В РЗИ Пловдив от днес се правят безплатни бързи антигенни тестове за ковид. Това съобщиха от инспекцията. 

Не са необходими направления. 

Изследванията могат да се правят от 9 до 16 часа в кабинет 1 на първия етаж. 

До 11 часа  са преминали 8 души като тестовете на всички са отрицателни, съобщи д-р Милена Панайотова, директор дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Пловдив. 

Тя уточни, че пациентите с положителен тест ще бъдат отчетени и регистрирани в информационната система и  карантинирани според новата заповед на министъра на здравеопазването. В момента служители на инспекцията прозвъняват пациентите, които са били с 10 дневна карантина, но вече са минали 7-те дни  от нея. За тях със заповед на директора на РЗИ ще им бъде прекратена карантината.

Д-р Панайотова допълни, че към момента ситуацията в областта е спокойна, като се запазва тенденцията за намаляване на заразените.

По данни на РЗИ 14 дневна заболяемост от COVID-19  в Пловдивска област продължава да пада и с днешна дата е  224,62 на сто хиляди души население. Във възрастова група 0 -18 години  е 117 на сто хиляди. 

За последните 24 часа са намалели и активните случаи – 873. От тях 11% са хоспитализирани, на интензивно лечение има 2 болни.  Сред новодиагностицираните през последното денонощие има 2 санитари и 1 медицинска сестра. 

 Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответнитепротивоепидемични мерки според конкретния случай, уточняват от здравната инспекция.Под карантина са 830 жители на Пловдивска област, на  домашно лечение са 777 души. Починали от областта  вследствие на COVID-19 – няма


БНР подкасти:

Още от категорията

Магистрала "Тракия" остава затворена

Блокадата на магистрала "Тракия" остава. Това решиха протестиращите миньори от "Марица-изток" въпреки гласуваното от Народното събрание споразумение.  Основното им искане вече е оттегляне на Териториалните планове за справедлив преход и нови преговори по точките от споразумението. Бисер Бинев от синдикат "Подкрепа" в мините призова и колегите им от..

публикувано на 04.10.23 в 17:13

Без обяснение Wizz Аir спря полетите от Пловдив до Меминген

Авиокомпанията Wizz Аir прекрати полетите до германското летище „Меминген“. Тя е уведомила ръководството на аеропорта преди няколко дни без да деде обяснение обяснение за решението си, съобщи изпълнителният директор Дойчин Ангелов. Той допусна, че това е част от масовия проблем на авиокомпаниите имат проблем с дефекти по двигателите на..

публикувано на 04.10.23 в 17:08

Ремонтът на Брезовско няма да спре, Общината плаща на археолозите

120 000 лева дължи Община Пловдив на Археологически музей-Пловдив за работа на архоелозите през август и септември по четири обекта в града – улица „Брезовско шосе“, Голямата могила в район „Южен“, Източна порта и Небет тепе.  На нарочна среща днес е договорено, че администрацията до седмица ще изплати 50 хиляди лева на културната..

публикувано на 04.10.23 в 14:12

Мощна компания създава стратегически център за развитие в Пловдив

Разкриване на специалност „Авиационен техник“ към Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“, създаването на нов център за обучение и развитието на завода в Пловдив до център за европейските операции на компанията бяха водещите теми, които обсъдиха на среща генералният мениджър на производствената компания от сектор..

публикувано на 04.10.23 в 14:01

Ротарианци дариха медицински легла на АГО на МБАЛ - Пазарджик

Две медицински електрически легла получи като дарение Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик.  Дарителите са  ротарианци от Пазарджик и Германия.  Общата  стойност на  леглата е 6368 лв.  „Правим това дарение за жените, които раждат в Родилното отделение на областната болница. Искаме те да се чувстват удобно,  когато  раждат и да..

публикувано на 04.10.23 в 10:57