Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима души са евакуирани от Професионалната гимназия по железопътен транспорт. В града е обявено частично бедствено положение.

92-годишна жена и семейство спасени при пороя в Карлово

Наводнено е било отделението по хемодиализа в карловската болница. Няма пострадали пациенти благодарение на притеклите се на помощ пожарникари.

11
Снимка: МВР Пловдив

Няма бедстващи хора в Карлово след падналия проливен дъжд този следобед, съобщават от МВР.
В града е обявено частично бедствено положение, съобщи за Радио Пловдив кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.
Пороят е причинил щети по частната, общинска и държавна инфраструктура.

7 екипа пожарникари и спасители се борят за овладяване на извънредната ситуация в Карлово. На помощ са изпратени и екип огнеборци от Пловдив и спасители от сектор „Специализирани оперативни дейности" на Регионалната дирекция. 
 В непрекъснат режим на работа са 8 помпи за отводняване.

Само за два часа на телефоните на Оперативен център в пловдивската пожарна са получени повече от 40 сигнала за наводнени сгради и хора в нужда. 

Огнеборци са спасили от придошлите води семейство  - мъж и жена, обитаващи къща на улица „Меден Дол". Спасена е и 92-годишна жена, която е била сама в къщата си на улица "Калофер Войвода". Имотът е доста засегнат и към момента продължава работа по отводняването му. Покрай наводнените къщи минава отводнителен канал, който е придошъл следствие на падналия дъжд, а затлачването с боклуци е станало причина за приливането на водата. 

Трима души са били евакуирани и от Професионалната гимназия по ЖП транспорт. Със съдействието на ЕВН електрозахранването в района на гимназията е изключено. 
Наводнен е бил и приземният етаж на болницата в Карлово, където се намира отделението по хемодиализа. След незабавната намеса на екип на пожарната ситуацията е овладяна. Няма опасност за персонала и пациентите. 

„За около два часа се изля дъдж количество, равно на месечната норма", обясни пред Радио Пловдив кметът Емил Кабаиванов. 

В момента дъждът е спрял, но се следи нивото на Стара река, заради опасност от преливане. 

В готовност за оказване на помощ са пожарната и 61-ва механизирана Стрямска бригада.

Община Карлово е подала сигнал до Областната администрация в Пловдив, в който се съобщава, че падналото количество  дъжд превишава в пъти месечните валежи. Посочва се още, че е невъзможно водата да бъде поета от коритото на Стара река, от деретата и дъждоприемните шахти.

От Общинския кризисен щаб призовават гражданите да подават сигнали за проблеми, причинени от пороя върху жилищни и търговски сгради. 
Сигналите се приемат на телефон 0896 68 -67-04 - оперативен дежурен в Община Карлово.
Щабът работи непрекъснато.

Снимки: МВР Пловдив и Стефан Филчев, Карлово


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

МЗ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите..

публикувано на 26.04.24 в 09:27

Кметът на Пловдив ще посети реновираната ДГ "Еделвайс"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще присъства в Детска градина „Еделвайс“ в Жилищен район „Тракия“, където бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност. След това Костадинов ще посети и обновените детските градини „Десислава“ и „Светлина“. Реновирането на детска градина „Еделвайс“ е на стойност близо 1 млн. и 500 хил. лева., финансирани..

публикувано на 26.04.24 в 08:51

Асеновград представи още 3 спортни обекта за финансиране

Асеновград представи още 3 спортни обекта, за които общината ще кандидатства за финансиране с европейски средства. Ще бъде ремонтиран Градският плувен басейн, който се захранва с минерална вода. Прогнозната инвестиция за това е в размер на 1,5 млн. лева. Вторият проект е за изграждане на закрит плувен басейн в близост до Спортната зала..

публикувано на 26.04.24 в 08:21

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:38

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24