Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

500 ученици и учители се обучават в безопасен интернет

"30-40 годишно са реализираните случаи на ГДБОП, свързани със сексуалното насилие в интернет, като една трета от извършителите са с регистрирани психически отклонения" – заяви в Пловдив инспектор Емил Илиев от отдела за противодействие на киберпрестъпленията с педофилия към дирекцията. Той бе лектор на кръгла маса на тема „Бъди безопасност в интернет“.

Проектът ще продължи до края на октомври, като ще обхване над 500 ученици и преподаватели от пловдивски училища, които ще бъдат обучени как да се предпазят от заплахи и изнудване в интернет пространството.

Киберпрестъпленията към наши дни генерират много повече доходи от наркоразпространението по света, примерно“ – изтъкна инспектор Илиев.

Всеки ден се блокират около 60 000 профила само във Фейсбук, докладвани за нарушения на законите.

"Най-благодатната среда в момента за сексуални киберпрестъпления е „Тик Ток“, като престъпниците примамват жертвите си там, но ги прехвърлят за комуникация в друга среда – примерно скайп, защото е по-защитена" – поясни Илиев.


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Разкриха група фалшификатори на документи с мрежа от Пловдив до Германия

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми трима души за разпространение на фалшиви документи. Групата е действала от началото на годината, на територията на  Пловдив и други градове в страната, както и в страни от ЕС и по-конретно в Германия. Изработвани са фалшиви лични карти, шофьорски книжки и задгранични паспорти. До момента е..

публикувано на 02.12.22 в 16:02

От 5 декември затварят част от бул. "Александър Стамболийски"

Заради подготвителни строителни дейности по изграждането на южния обходен колектор предстои въвеждането на временна организация на движението в участък от бул. „Александър Стамболийски“.  От понеделник, 5 декември, около обяд се предвижда да бъде затворена пътната отсечка от кръстовището с ул. „Димитър Талев“ до продължението на бул. „Македония“,..

публикувано на 02.12.22 в 15:37

Протест настоя Ангел Стоев да спре новия ОУП на Пловдив

Над 150 пловдивчани протестираха пред Областната администрация срещу приетия от Пловдивския ОбС нов  Общ устройствен план на Пловдив, който дава възможност за строителство върху 30% от терен с обща площ 81 дка в парк „Отдих и култура“. С плакати „Да спасим зеленото сърце на Пловдив“, „Г-н областен управител, спасете една 70-годишна..

обновено на 02.12.22 в 14:14

Нова техника получи ОП "Чистота" в Пловдив

Първите 8 нови машини за почистването на улиците в Пловдив бяха показани в базата на общинското предприятие „Чистота“. Директорът на предприятието Димитър Георгиев обясни, че са закупени контейнеровози, мотосметачни машини, миячна машина, два 16-кубикови сметовози, а до края на месеца чакат още един 7-кубиков сметовоз, който да чисти..

обновено на 02.12.22 в 14:14

Чертаят модерна визия за Зоопарка, предстои ли рестарт?

Заместнки- кметът Пламен Райчев  обсъди идеите за рестарт на строителството на  Зоопарка в Пловдив с екипа проектанти, натоварени със задачата. Според новия проект зоологическата градина ще е обрудвана с най- модерни тахнолии за отглеждане на животните. Вратите на клетките ще се отварят дистанционно за хранене, а датчици в оградните панели на..

публикувано на 02.12.22 в 13:07