Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи дискутират в Пловдив по важни за Европа теми

| обновено на 29.08.22 в 16:44
Снимка: Личен архив

Събитието на Национален младежки форум, в Младежки център Пловдив, е част от консултация по 9-я цикъл на Диалога на ЕС по въпросите за младежта. Старта на дискусията е утре, на 30-ти август, от 18 часа.

Темите, които ще бъдат засегнати са свързани с проблемите с климата и ролята на младите хора в решаването им. Част от дискусията ще бъде свързана и с мрежата на младежките организации в Пловдив и начините за подобряването ѝ, както и взаимодействията на младежките организации със структурите на Община Пловдив. Дискусията ще е под формата на работни групи, а младите хора ще имат възможността да научат повече по важните теми, както и да споделят какво мислят по тях. Събраните препоръки ще бъдат включени в доклада от България.

В събитието ще вземат участие както младежки организации от Пловдив, така и младежи от Пловдив и областта, които се интересуват от зададените актуални теми, на възраст от 15 до 29 години. Няма изискване да са част от младежки организации, важна е тяхната активност, инициатива и интерес по така зададените теми. Изискването е за предварителна регистрация на https://forms.gle/9pKSFgE27aMM6PXC9.

Диалогът по въпросите на младежта в ЕС е механизъм за комуникация между младите хора и създателите на политики, като той се осъществява в рамките на стратегията на ЕС за младежта. Диалогът подпомага изпълнението на стратегията на ЕС за младежта за периода 2019—2027 година, която е насочена към три основни области — свързване, ангажиране и овластяване, и насърчава сътрудничеството между страните от ЕС по всички въпроси, свързани с младите хора.

„Причината във вторник да сме в Младежки център Пловдив е, че от Национален младежки форум провеждаме среща с младежи от града, част от обиколка на България. Били сме, вече, във Враца, Варна и други по-малки населени места. Тази среща е от консултативен характер, анализираме нагласи, обобщаваме тенденции сред младите хора по актуални теми в ЕС. Тази среща използваме и за да подготвим участниците за едно потенциално участие в по-голямо международно събитие, каквато Европейска младежка конференция. Може, на есен, в резултат на това, което дискутираме в Плодив да изпратим и някои от участниците в Стокхолм на тази конференция.

Европейска младежка конференция това е едно събитие, което отново е част от проекта Диалога на ЕС. Тя се провежда три път, в рамките на един цикъл от европейско председателство. В момента Франция, Чехия и Швеция председателстват ЕС. На тази конференция се изпращат делегати от всяка страна на Европейския съюз. В случая, от България ще има трима делегати, през октомври в Стокхолм. Целта на тази конфереция е на една маса, фигуративно казано, да седнат политици от Европа заедно с младежи от Европа. Политиците да кажат какви са възможностите и ресурсите, докато младежките делегати предоставят какво е необходимо за техния регион и защо е важно. После се изготвят доклади, които вече от Национален младежки форум следим за изпълнението им, по въпросните места. До голяма степен събитието в Пловдив има такъв характер, да информира участниците и те, впоследствие, да кандидатстват и евентуално да се озоват на един такъв голям международен форум.

Темите, които ще разглеждаме в Пловдив, са свързани с целите на европредседателството на Франция, Чехия и Швеция. Тази година темите пред тези три държави са – устойчива и зелена Европа и приобщаващи общества. Накратко казано, анализираме нагласите на участниците спрямо проблемите с климата, както и проверяваме до каква степен тяхната общност е добре запозната с гражданската си отговорност, до каква степен взаимодейства с връстниците, до каква степен с организациите и младежките структури в Община Пловдив.

Във въпросните работни групи ще се разгледат няколко теми. Докато участниците са разделени на групи ще се генерират идеи за това какви инициативи има нужда да се приложат в Пловдив, дали чрез доброволчество, дали чрез кампании, дали чрез разговори с Общината, дали чрез гражданско участие. В замисимост от бройката на участниците ще се формира и броят на хората в работните групи. Те ще бъдат разделени поравно, в четири работни групи. Впоследствие, ще могат да започнат работа по реализацията на идеите си. 

За 2022-ра година, в Пловдив е финалната среща на тези консултативни срещи и дискусии, като се постарахме да обиколим както по-големи така и по-малки населени места. Започнахме с Варна, минахме през Свищов и Исперих. Целта беше да се допитаме до младежи с различна демографска характеристика. Не само до живеещите в големите градове, където ЕС и неговите теми са популярни и се обсъждат, а да видим до каква степен малките населени места са активни по темата и останахме приятно изненадани“, разказва за предаването „Вход свободен“ Христо Радославов, експерт комуникации в Национален младежки форум.

Водещ на събитието в Пловдив ще бъде Калоян Стоянов, който е част от звено „Обучители“ на Национален младежки форум и психолог.

Чуйте още от интервюто, с Христо Радославов, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Финалът за Купата следващия сезон ще е на стадион "Христо Ботев"

Известни промени ще има в Нормативната уредна на БФС и за турнира за Купата на България, която е под шапката на ПФЛ. Основната е свързана с мястото на провеждане на финала. Очаква се от следващия сезон 2024/25 битката за отличието да се премести на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Подобно намерение „Колежа“ да приеме финала имаше и сега, но това няма..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Локомотив губи Евандро за 3 мача

Старши треньорът на Локо Пд Александър Томаш ще трябва да се справя със сериозни кадрови проблеми преди последния мач от редовния сезон за смърфовете. Специалистът няма да може да разчита на контузения Евандро, както и на наказаните Ивайло Иванов и Петър Андреев. Големият удар за черно-белите ще бъде липсата на бразилския полузащитник, който се..

публикувано на 18.04.24 в 18:00

"Перото на Сами" с премиера в Пловдив

Ние, възрастните, често изпитваме нужда да се сравняваме с останалите и да гоним техните постижения и умения. Но добре знаем, че “насила хубост не става” – няма как да сме добри във всичко, защото не сме еднакви.  Това е и посланието, което носи най-новата книга на автора Събина Георгиева. "Перото на Сами" грабва с невероятно живите си..

публикувано на 18.04.24 в 17:08
ВК

ВК "Марица" с ударно начало на финалния плейоф

"Марица" (Пловдив) стартира с успех срещу ЦСКА (София) с 3:0 (25:19, 26:24, 26:24) гейма в първи мач от финалния плейоф за титлата в Национална волейболна лига. През този сезон се играе до три победи в пет мача. Двубоят се игра в зала „Сила“ при сериозен зрителски интерес и страхотна атмосфера. Маричанки поведоха с 8:5 в началото на първия гейм. ЦСКА..

публикувано на 18.04.24 в 07:08
Уме Емануел наказа ЦСКА в дебюта на Стамен Белчев

"Ботев" спечели с 1:0 като гост на ЦСКА в първи полуфинал за Купата

"Ботев" (Пловдив) победи ЦСКА с 1:0 като гост в първи полуфинален мач от Купата на България. Двубоят бе дебют за новия треньор на "червените" Стамен Белчев, но неговите играчи разочароваха своите фенове на Националния стадион "Васил Левски". През първото полувреме Данило Асприля пропусна отличен шанс да изведе "армейците" напред, но малко след..

публикувано на 17.04.24 в 21:05