Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи дискутират в Пловдив по важни за Европа теми

| обновено на 29.08.22 в 16:44
Снимка: Личен архив

Събитието на Национален младежки форум, в Младежки център Пловдив, е част от консултация по 9-я цикъл на Диалога на ЕС по въпросите за младежта. Старта на дискусията е утре, на 30-ти август, от 18 часа.

Темите, които ще бъдат засегнати са свързани с проблемите с климата и ролята на младите хора в решаването им. Част от дискусията ще бъде свързана и с мрежата на младежките организации в Пловдив и начините за подобряването ѝ, както и взаимодействията на младежките организации със структурите на Община Пловдив. Дискусията ще е под формата на работни групи, а младите хора ще имат възможността да научат повече по важните теми, както и да споделят какво мислят по тях. Събраните препоръки ще бъдат включени в доклада от България.

В събитието ще вземат участие както младежки организации от Пловдив, така и младежи от Пловдив и областта, които се интересуват от зададените актуални теми, на възраст от 15 до 29 години. Няма изискване да са част от младежки организации, важна е тяхната активност, инициатива и интерес по така зададените теми. Изискването е за предварителна регистрация на https://forms.gle/9pKSFgE27aMM6PXC9.

Диалогът по въпросите на младежта в ЕС е механизъм за комуникация между младите хора и създателите на политики, като той се осъществява в рамките на стратегията на ЕС за младежта. Диалогът подпомага изпълнението на стратегията на ЕС за младежта за периода 2019—2027 година, която е насочена към три основни области — свързване, ангажиране и овластяване, и насърчава сътрудничеството между страните от ЕС по всички въпроси, свързани с младите хора.

„Причината във вторник да сме в Младежки център Пловдив е, че от Национален младежки форум провеждаме среща с младежи от града, част от обиколка на България. Били сме, вече, във Враца, Варна и други по-малки населени места. Тази среща е от консултативен характер, анализираме нагласи, обобщаваме тенденции сред младите хора по актуални теми в ЕС. Тази среща използваме и за да подготвим участниците за едно потенциално участие в по-голямо международно събитие, каквато Европейска младежка конференция. Може, на есен, в резултат на това, което дискутираме в Плодив да изпратим и някои от участниците в Стокхолм на тази конференция.

Европейска младежка конференция това е едно събитие, което отново е част от проекта Диалога на ЕС. Тя се провежда три път, в рамките на един цикъл от европейско председателство. В момента Франция, Чехия и Швеция председателстват ЕС. На тази конференция се изпращат делегати от всяка страна на Европейския съюз. В случая, от България ще има трима делегати, през октомври в Стокхолм. Целта на тази конфереция е на една маса, фигуративно казано, да седнат политици от Европа заедно с младежи от Европа. Политиците да кажат какви са възможностите и ресурсите, докато младежките делегати предоставят какво е необходимо за техния регион и защо е важно. После се изготвят доклади, които вече от Национален младежки форум следим за изпълнението им, по въпросните места. До голяма степен събитието в Пловдив има такъв характер, да информира участниците и те, впоследствие, да кандидатстват и евентуално да се озоват на един такъв голям международен форум.

Темите, които ще разглеждаме в Пловдив, са свързани с целите на европредседателството на Франция, Чехия и Швеция. Тази година темите пред тези три държави са – устойчива и зелена Европа и приобщаващи общества. Накратко казано, анализираме нагласите на участниците спрямо проблемите с климата, както и проверяваме до каква степен тяхната общност е добре запозната с гражданската си отговорност, до каква степен взаимодейства с връстниците, до каква степен с организациите и младежките структури в Община Пловдив.

Във въпросните работни групи ще се разгледат няколко теми. Докато участниците са разделени на групи ще се генерират идеи за това какви инициативи има нужда да се приложат в Пловдив, дали чрез доброволчество, дали чрез кампании, дали чрез разговори с Общината, дали чрез гражданско участие. В замисимост от бройката на участниците ще се формира и броят на хората в работните групи. Те ще бъдат разделени поравно, в четири работни групи. Впоследствие, ще могат да започнат работа по реализацията на идеите си. 

За 2022-ра година, в Пловдив е финалната среща на тези консултативни срещи и дискусии, като се постарахме да обиколим както по-големи така и по-малки населени места. Започнахме с Варна, минахме през Свищов и Исперих. Целта беше да се допитаме до младежи с различна демографска характеристика. Не само до живеещите в големите градове, където ЕС и неговите теми са популярни и се обсъждат, а да видим до каква степен малките населени места са активни по темата и останахме приятно изненадани“, разказва за предаването „Вход свободен“ Христо Радославов, експерт комуникации в Национален младежки форум.

Водещ на събитието в Пловдив ще бъде Калоян Стоянов, който е част от звено „Обучители“ на Национален младежки форум и психолог.

Чуйте още от интервюто, с Христо Радославов, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:

Още от категорията
Славия - Лотев 2:2

"Славия" и "Ботев" със зрелищно 2:2

Ботев (Пловдив) и Славия направиха зрелищно равенство 2:2 в среща от 23-ия кръг на Първа лига. В деветата минута Укаки игра с ръка в собственото си наказателно поле и "белите" получиха дузпа, която бе реализирана от Тони Тасев за 1:0. Половин час след началото Джеймс Етоо отправи остро центриране, Укаки и Секулич бяха на отлична позиция, но по-скоро..

публикувано на 02.03.24 в 21:23
Крумоовград - Локомотив (Пловдив) 3:1

Крумовград победи с 3:1 Локомотив (Пловдив)

Крумовград надигра Локомотив (Пловдив) с 3:1 в мач от 23-ия кръг на Първа лига.. Това бе второ поредно поражение за възпитаниците на Александър Томаш, които останаха с актив от 41 точки на 5-о място в класирането. Успехът пък е пети поред за Станислав Генчев и водения от него тим, който излезе на седмата позиция. Първата по-сериозна опасност пред една..

публикувано на 02.03.24 в 17:43

Слушайте "Славия" - "Ботев" пряко по Радио Пловдив

С 3 нови три мача продължава 23-ия кръг в Първа лига днес. От 12,45 часа Етър посреща Локомотив (София), от 15,15 Крумовград е домакин на Локомотив (Пловдив), а от 17,45 е двубоят Славия - Ботев (Пловдив). Тази среща може да проследите в пряко предаване ог стадион "Александър Шараманов" по Радио Пловдив. В първия мач от кръга Черно море победи Ботев..

публикувано на 02.03.24 в 12:24

Голомеев стана посмъртно Почетен гражданин на Велинград

Общинският съвет във Велинград устои посмъртно със званието „Почетен гражданин“ легендата в българското плуване Цветан Голомеев .  Българският цар на водния спринт държа стандарта на 100 метра кроул цели 36 години, което е рекорд и по дълголетие в дисциплината. Цветан Голомеев е топ 6 на световната ранглиста. Той е първият българин, който плува под..

публикувано на 02.03.24 в 10:45

„Алтер его” - мартеници, Хари Спасов и счупен стол

С поета и хумориста Хари Спасов се запознахме наскоро и незабавно го поканихме в нашия радио-пърформанс. С него ще говорим за по-нестандартните мартеници, които бихме подарили на родните политици, както и за предизвикателствата пред българската сатира. Апропо, ще стане дума и за трудовите злополуки по време едно радио-предаване, например.....

обновено на 02.03.24 в 10:17