Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебната реформа е приоритет за ДБ и в новото НС

Съдебната реформа и борбата с корупцията остават приоритет за "Демократична България" и новото Народно събрание.
Това заяви водачът на листата на „Демократична България“ в Пловдив – област, който е и втори в градската листа, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. 

Той обясни още, че е необходим завишен контрол на разходване на парите, които се отпускат от републиканския бюджет към Общината. 

„Необходимостта от завишен контрол се вижда като погледнете какво се случва със стадион „Ботев“, където парите все не са достатъчно, минете през пробива на водната палата и стигнете до областта, където има нереализирана инфраструктура.

Важно за нас е и подобряването на транспортна свързаност и изработване на нова карта на общините в България, която е свързана и с процеса на децентрализация”, обясни Иванов.

Той добави още, че има и лична кауза – целево национално финансиране за подобряване на състоянието на междублоковите пространства. По думите на Йордан Иванов чрез отпускането на пари за това перо обликът на градската среда може да се преобрази в рамките на 6 месеца до година.

Бившият областен управител и кандидат за депутат акцентира и върху градската железница, за чието реализиране положиха усилия бившите коалиционни партньори ДБ и ПП.

“Пловдив е индустриалното сърце на България и има множество предприятия на територията на различни общини. В същото време Пловдив е единственият град, който е обграден от железница, която само трябва да се разшири и да се купи железен състав.

Бизнесът е този, който плаща цената и на финансовата криза, и на незаконното разходване на средства, а и поема публичните разходи, т.е. трябва да е подкрепен поне с това. Разбира се, важно е и довършването на Околовръстното на Пловдив“, коментира Иванов.

Той добави още: „Сами може да си представите 12-годишното управление на ГЕРБ каква емоция предизвика в гласоподавателите ни щом те настояваха да подпишем с ПП, а те от своя страна да преговарят с БСП.

Не трябва да ни е страх да ходим на избори, но е крайно време да се сформира стабилна власт, която чрез смели решения да даде отговор на предстоящите кризи и на развитието на града и областта”, коментира Йордан Иванов и добави, че е време от Щаба на ГЕРБ да отговорят дали Бойко Борисов отново ще "излъже гражданите като стане народен представител и се откаже". Попита и защо е нужна тази подмяна на вота.

Внасянето на листата на „Демократична България“ в РИК-вете в последния ден пък е била с цел търсене на най-добрите кандидати. Този път от партията са заложили на повече местни лица, за да покажат, че децентрализацията не е просто лозунг за тях.

От думите му стана ясно, че справянето с енергийната и икономическата криза са преодолими през върховенството на правото в държавата, през защита на националния интерес, през европейската перспектива и през рефома на публичните разходи чрез съкращения в администрацията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46