Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може да има още срутвания от пещерата, отворила се в Смолян

| обновено на 01.09.22 в 11:31

Внезапно отворила се пещера в Смолян погълна част от дома на жител на областния град, а това наложи общината да обяви частично бедствено положение.

За инцидента, свързан с карстовите пещери в Родопите, говорим с директора на Музея на родопския карст в Чепеларе Марин Господинов, който е спелеолог. 

"Това, което видях на място, е една отворена пропастна пещера, с доста голяма входна зала, с обем около 720 кубика и височина 23 метра. Тъй като се е отворила в имота на човека, това е много сериозно. Иначе в природата има и много по-големи", обясни той.

Дали има опасност за къщите наоколо, засега не може да се каже, тъй като понякога има вторични срутвания. "За това трябва да се обследва сериозно районът, който е карстов. Преди 20 години се отвори малка пещера на Пампорово, която още си е такава, каквато бе в началото", коментира експертът.

От община Смолян съобщиха, че ще търсят помощ от държавата за извършване на прецизирано обследване. 

"Засега това е опасно, защото каверната се е отворила точно под гаража на семейство Илиеви, който буквално виси над входа на пещерата. Отделно има и термогравитационни блокове от самото срутване, които още не са пропаднали. По принцип такъв опасен вход се обрушва, но гаражът пречи", обясни Господинов.

Той разказа и за социализацията на праисторическото пещерно обиталище "Чая", до което преди месец бе открита туристическа пътека. 

"Бяха открити интересни артефакти - цяла чаша от ранножелязната епоха, каменна брадвичка от халколита и др., които ще обогатят нашата експозиция. Рядко се откриват такива пещери в нашия район, които съчетават всичко, интересно на туристите", каза директорът на Музея на родопския карст.

Цялото интервю на Живка Танчева с Марин Господинов е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21