Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва TheatAir

20 театрални трупи с участието на 200 артисти се представят в рамките на деветото издание на  TheatAir от днес до 5-ти септември 2022 г. То се осъществява като модул към Международния куклено-театрален фестивал за куклени миниатюри „Двама са малко, трима са много“, който се провежда на две години.

За разлика от биеналето, програмата на TheatAir няма  състезателен характер и включва разнообразни заглавия на спектакли и пърформанси в открити  градски пространства.

Шест са чуждестранните трупи, които ще видим с представления на открито като сред тях за първи път участват артисти от Белгия с куклено шествие на скелети на дракон и праисторическа птица по Главната улица. Сред гостите са и улични артисти от Италия, Украйна, Турция, Словакия.

Представленията започват на специална сцена до Виенския павилион в Цар Симеоновата градина в 10 ч., продължават по алеите й, по Главната улица и завървшваввт на откритата сцена „Ядрото“ в Капана, както и на откритата сцена на Кукления театър с концерти на „Таралеща“, COOL DEN и ТЕОДОСИЙ СПАСОВ ТРИО.

Всички спектакли в открити пространства са с вход „свободен“.


Още от категорията

Триград стана първото село с добавена виртуална реалност

Девинското село Триград стана първото родопско село с добавена виртуална реалност, съобщиха от сдружение „Бъдеще за Триград“. Това стана възможно, след като бе разработено и пуснато специално мобилно приложение „Изживей магията на Триград с добавена реалност TRIGRAD AR “. Приложението представя по атрактивен начин 27 туристически..

публикувано на 26.02.24 в 13:07

Преге - предаване за света на книгите, 24.02. - 01.03.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 24.02. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ (нови книги) Бърнард Шоу. За Христос, политическата лудница и диктаторите. Критически есета. 140 стр., 3А, Веси, 2024. Пол Остър. Сънсет парк. 280 стр., ок. 4А, Колибри, 2024. Евгени Черепов. Извън обхват...

публикувано на 26.02.24 в 10:31

Дигитални картини на Силвия Стратиева кацнаха на Луната

Две дигитални картини на българския художник Силвия Стратиева кацнаха на Луната, пренесени от космическия кораб „Одисей“. Те бяха включени в проекта "Лунен кодекс".  Късно снощи световните информационни агенции съобщиха, че космическият кораб "Одисей", построен и управляван от базираната в Тексас компания Intuitive Machines се е приземил в близост..

публикувано на 23.02.24 в 12:56

Статутът на наградите "Христо Г. Данов" е важна провокация

"Националната награда "Христо Г. Данов" се радваше при създаването си в продължение на години на голям авторитет. Сега предлаганите промени отнемат част от този авторитет. Предложено е да отпадне критиката, което като позиция на Пен клуба, ми се струва недопустимо - критическите позиции са естествена и неотделима част от цялостния литературен процес"...

публикувано на 23.02.24 в 11:22