Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започва TheatAir

20 театрални трупи с участието на 200 артисти се представят в рамките на деветото издание на  TheatAir от днес до 5-ти септември 2022 г. То се осъществява като модул към Международния куклено-театрален фестивал за куклени миниатюри „Двама са малко, трима са много“, който се провежда на две години.

За разлика от биеналето, програмата на TheatAir няма  състезателен характер и включва разнообразни заглавия на спектакли и пърформанси в открити  градски пространства.

Шест са чуждестранните трупи, които ще видим с представления на открито като сред тях за първи път участват артисти от Белгия с куклено шествие на скелети на дракон и праисторическа птица по Главната улица. Сред гостите са и улични артисти от Италия, Украйна, Турция, Словакия.

Представленията започват на специална сцена до Виенския павилион в Цар Симеоновата градина в 10 ч., продължават по алеите й, по Главната улица и завървшваввт на откритата сцена „Ядрото“ в Капана, както и на откритата сцена на Кукления театър с концерти на „Таралеща“, COOL DEN и ТЕОДОСИЙ СПАСОВ ТРИО.

Всички спектакли в открити пространства са с вход „свободен“.


Още от категорията

Премиера на "Солунските съзаклятници" в Драмата

„ Солунските съзаклятници“ е най-новото заглавие в афиша на Пловдивския драматичен театър . Премиерата на спектакъла е довечера (5 декември, 19 ч., следващо представление – 19 декември). В исторически план нещата стоят горе-долу така: През 1903 г. българите от Пиринска Македония и Беломорска Тракия още пъшкат под гнета на османското робство...

публикувано на 05.12.22 в 15:48

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 декември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.12. 2022г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 03.12 до 09.12.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Константинос Кавафис. Избрани стихотворения. 208 стр., тв. к., ок. 5А, Бард, 2022. Ани Ерно. Годините. 256 стр., 4А, Лист,..

публикувано на 05.12.22 в 14:21

Криминални репортажи стават основа на сборника разкази

Новата книга на Стефка Тотева в известен смисъл е изненада, защото не е поезия.   Но е  и много логична, защото събира спомените от дългите години като  репортер с  ресор полиция, съд и прокуратура в Радио Пловдив. "Криминалтанго" е сборник с разкази, чиито герои  - полицаи и престъпили закона са били герои в предаването "166- S" и публикувани..

публикувано на 05.12.22 в 12:02

Празнуваме деня на Св. Сава

На 5 декември православната църква почита светеца свети Сава, но в България представите са за жена светица - света Сава, сестра на св. Варвара и св. Никола, покровителка на чумата. Варвара и Сава са двете сестри на Свети Никола. Според поверията Сава е по-добрата и винаги върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска от ръкава си ледени..

публикувано на 05.12.22 в 06:38

"Пловдив, където време няма" в "Град под града"

В тазседмичното издание на предаването за алтернативни погледи и криворазбрана пловдивска философия "Град под града" ще си говорим за различните измерения на Пловдив, за текстурата на спомените и най-вече за преживяването на самия град във всичките смисли на думата.  Бъдете с нас точно след новините в 15 ч. 

обновено на 04.12.22 в 16:35