Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Седмицата на съвременното изкуство

Под мотото „Тежестта на съществуването“, стартира 28-то издание на Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив, която ще продължи до 11 септември.

Форматът на изложбата с международно участие е изкуство в публично пространство и включва временни художествени намеси в градска среда  под формата на инсталации, пърформански и герила акции, които имат връзка с темата.

Куратор на форума е Галина Димитрова-Димова, а сред артистите са автори от България, Германия, Израел, Босна и Херцеговина, Италия.

Програмата във втория ден включва конференция с мотото „Призовете града, призовете хората“, която ще разгледа художествените намеси в градска среда, търсещи взаимодействие и ангажираност с публиката.

Организатор на Седмицата на съвременното изкуство е най-значимият проект на базираното в Пловдив Сдружение „Изкуство днес“ и първият ежегоден международен проект за съвременно изкуство в България.


Още от категорията

Триград стана първото село с добавена виртуална реалност

Девинското село Триград стана първото родопско село с добавена виртуална реалност, съобщиха от сдружение „Бъдеще за Триград“. Това стана възможно, след като бе разработено и пуснато специално мобилно приложение „Изживей магията на Триград с добавена реалност TRIGRAD AR “. Приложението представя по атрактивен начин 27 туристически..

публикувано на 26.02.24 в 13:07

Преге - предаване за света на книгите, 24.02. - 01.03.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 24.02. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ (нови книги) Бърнард Шоу. За Христос, политическата лудница и диктаторите. Критически есета. 140 стр., 3А, Веси, 2024. Пол Остър. Сънсет парк. 280 стр., ок. 4А, Колибри, 2024. Евгени Черепов. Извън обхват...

публикувано на 26.02.24 в 10:31

Дигитални картини на Силвия Стратиева кацнаха на Луната

Две дигитални картини на българския художник Силвия Стратиева кацнаха на Луната, пренесени от космическия кораб „Одисей“. Те бяха включени в проекта "Лунен кодекс".  Късно снощи световните информационни агенции съобщиха, че космическият кораб "Одисей", построен и управляван от базираната в Тексас компания Intuitive Machines се е приземил в близост..

публикувано на 23.02.24 в 12:56

Статутът на наградите "Христо Г. Данов" е важна провокация

"Националната награда "Христо Г. Данов" се радваше при създаването си в продължение на години на голям авторитет. Сега предлаганите промени отнемат част от този авторитет. Предложено е да отпадне критиката, което като позиция на Пен клуба, ми се струва недопустимо - критическите позиции са естествена и неотделима част от цялостния литературен процес"...

публикувано на 23.02.24 в 11:22