Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма пострадали хора в Карловско

В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев коментира от Каравелово частичното бедствено положение в района. 

"В момента съм в село Каравелово заедно със страши комисар Димитър Балев- областния директор на полицията. Тук положението е доста тежко, много сериозна вълна мина през селото, скъса мост, има леко разрушени сгради, но няма пострадали хора. Има майка с дете, които са заобградени с вода, но тяхното евакуиране предстои всеки момент. Най-тежко е положението в село Богдан, което на практика е откъснато от околния свят, тъй като мостовете, които водят към него са разрушени. 

Там на място са кметът на Карлово- г-н Кабаиванов и ген. Дешков- командир на 61-ва Стрямска бригада. На място е и главен комисар Николов- националният директор на "Пожарна безопасност и защита на населението" , който в момента оглежда коритото на река Стряма, тъй като очакваме едно нова, по-висока вълна и трябва да сме сигурни, че коритото ще поеме водата. Няма информация за жертви и пострадали хора. В село Богдан има три къщи, в които има хора, които трябва да бъдат евакуирани. Наличната техника на пожарната не е достатъчна, за да евакуираме хората. Очакваме хеликоптер, но при малко оправяне на времето, хората ще изчакат в къщите. Няколко пъти разговарям с Димитър Стоянов- военният министър , който е разпоредил да ни се предостави необходимата техника. Разговаряме с ген. Димитър Иванов- командир на вертолетния полк, идват и две военни лодки от Казанлък. С това се надявам, че ще успеем да обгрижим хората в Богдан. След това трябва да се положат грижи за инфраструктурата, тъй като е разрушена" - каза областният управител. 

"Благодаря на "Български червен кръст" , които са готови да се включат с помощи за пострадалото население, но най-важното е да евакуираме хората, след което ще започнем да ги обгрижваме. Вълната, която очакваме, е на база дъжда, който вали в момента" - добави Стоев. 

На въпроса дали има информация за другите пострадали села в района - Розово и Столетово, областният управител отговори, че нещата там не са чак толкова трагични. 

"Доколкото знам и в Столетово има един човек за евакуиране, който може би вече е евакуиран. Там нещата са по-спокойни. Водата в река Стряма е малко повече от нормалното, така че не виждам причини за безпокойство. Разбира се изпратил съм и "Напоителни системи", които имат грижа за дигите на реките, да огледат дигите на реките и където има нужда, ако трябва, да бъдат укрепени" - коментира Стоев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09