Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събореният тютюнев склад вече е законен паметник на културата


Министърът на културата професор Велислав Минеков потвърди в Пловдив, че е подписал заповедта, с която събореният бивш тютюнев склад на булевард „Христо Ботев“ 51 в Тютюневия град на Пловдив вече е обявен за недвижима културна ценност. Той отново декларира, че всички 12 сгради на негова територия ще бъдат обявени за недвижима културна ценност. Представителят на инвеститора днес отрече да е действал незаконосъобразно.

Министър Велислав Минеков пристигна в Пловдив за среща с пловдивчани, но на поканата му се отзоваха минимален брой хора. Непосредствено преди пристигането му на мястото на склада, разчистването на терена продълаваше. Професор Минеков каза, че вече е подписано предложението на специализирания съвет, което предвижда събореният тютюнев склад на булевард „Христо Ботев“ 51 да стане недвижима културна ценност.

От думите му стана ясно, че по случая работа Икономическа полиция. Министър Минеков беше категоричен, че сградите в Тютюневия град са под закрила.

„Сградата ще бъдат под закрила. Естествено ще се изпратят проекти, писмата, които изпратихме до Общината и собствениците са готови, ще бъдат уведомени“, каза министър Минеков и призова пловдичани да си пазят културното наследство. 

Представителят на инвеститора на склада на булевард „Христо Ботев“ 51 Стоян Стоянов беше категоричен, че събарянето му е абсолютно законно.

„Всеки собственик на имот имат право в собствения си имот да събаря всяка своя постройка. Сградата не е паметник на културата, и към днешна дата не е, няма да бъде и тази сграда никога не е била паметник на културата“, категоричен беше Стоянов. Той уточни, че на това място ще бъде построен нов комплекс, като ще бъдат възстановени 90% от фасадните елементи на съборената сграда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Полицията с видеонаблюдение и засилени мерки за баловете

С видеонаблюдение и засилени мерки за сигурност около училищата и на възлови кръстовища пловдивската полиция ще следи за обществения ред и грубо нарушава правилата за движение по време на абитуриентските балове в региона. Извършени са и предварителни проверки на заведенията в региона.  В цялата област се прилага комплекс от мерки, свързани с..

публикувано на 23.05.24 в 14:46

Откриха паметна плоча на героя от войните генерал Иван Хубенов

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев откри паметна плоча на генерал-майор Иван Хубенов (1894 - 1966), поставена на родната му къща в първомайското село Караджалово.  Той поздрави присъстващите от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и подчерта, че днешното събитие е израз на почит и уважение към делото на един незаслужено..

публикувано на 23.05.24 в 13:21

Арестуваха трима младежи, отглеждали канабис вкъщи

Трима младежи на възраст между 18 и 21 години са арестувани за отглеждане и притежание на наркотици в панагюрското село Попинци.  При акция на криминалисти от Панагюрище били претърсени къщите, в които живеели момчетата. В една от тях разследващите открили мини оранжерия за отглеждане на канабис, оборудвана с устройства за контрол на осветлението,..

публикувано на 23.05.24 в 13:12

Поевтинява годишната транспортна карта в Пловдив, билетите без промяна

Реформи, обобщени в доклад за състоянието на градския транспорт  и цялостната транспортна схема предлага за обсъждане в Общинския съвет и гражданите новият заместник-кмет по транспортните въпроси на Пловдив Савина Петкова.   След задълбочен анализ се предлага рязко намаление на годишната карта за градски транспорт, две нови автобусни линии,..

обновено на 23.05.24 в 10:25

Пловдивската полиция обяви мерки срещу пътния травматизъм

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 23.05.24 в 09:27