Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хеликоптер облита Трилистник, продължава евакуацията на хората

| обновено на 03.09.22 в 15:26

Президентът Румен Радев посети селата Каравелово и Трилистник. Той се срещна с бедстващи семейства и благодари за добрата работа на спасителните екипи, които не са допуснали да има човешки жертви. Държавният глава призова аварийно-спасителни отряди да има не само в София, но и в други региони. 

Радев обеща помощ по въздух за Трилистник и останалите наводнени села по поречието на Стряма, които бяха залети този сутрин. Той посети пострадалото село, което е под вода, залети са ниви, къщи, улици:

"Най-важното в момента е, понеже селото е откъснато от две страни, да видим дали няма хора в риск. Затова след малко ще бъде вдигнат хеликоптер на ВВС да се направи оглед, за да сме сигурни, че няма хора, които бедстват. И, ако има такива, да им се помогне. Другото после".

Заедно с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на земеделието Явор Гечев на хората бе обещана помощ и спешно свикване на комисията  за  бедствия, която да оцени щетите. 

Още от сутринта десетки хора от Трилистник бяха евакуирани от домовете си. Пред Радио Пловдив те споделиха, че  не знаят какво се случва с имуществото им и какви са пораженията, защото нямат достъп до къщите си. По думите им два дни не е валяло и бедствието е донесено от придошлата вода на реката.

Кметът Димитър Иванов предположи, че може да има скъсани диги.

Според влас