Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хеликоптер облита Трилистник, продължава евакуацията на хората

| обновено на 03.09.22 в 15:26

Президентът Румен Радев посети селата Каравелово и Трилистник. Той се срещна с бедстващи семейства и благодари за добрата работа на спасителните екипи, които не са допуснали да има човешки жертви. Държавният глава призова аварийно-спасителни отряди да има не само в София, но и в други региони. 

Радев обеща помощ по въздух за Трилистник и останалите наводнени села по поречието на Стряма, които бяха залети този сутрин. Той посети пострадалото село, което е под вода, залети са ниви, къщи, улици:

"Най-важното в момента е, понеже селото е откъснато от две страни, да видим дали няма хора в риск. Затова след малко ще бъде вдигнат хеликоптер на ВВС да се направи оглед, за да сме сигурни, че няма хора, които бедстват. И, ако има такива, да им се помогне. Другото после".

Заедно с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на земеделието Явор Гечев на хората бе обещана помощ и спешно свикване на комисията  за  бедствия, която да оцени щетите. 

Още от сутринта десетки хора от Трилистник бяха евакуирани от домовете си. Пред Радио Пловдив те споделиха, че  не знаят какво се случва с имуществото им и какви са пораженията, защото нямат достъп до къщите си. По думите им два дни не е валяло и бедствието е донесено от придошлата вода на реката.

Кметът Димитър Иванов предположи, че може да има скъсани диги.

Според властите няма опасност от нова вълна, а водата ще се отече в следващите часове

Трилистник бе наводнено рано тази сутрин, след като река Стряма скъса дига край Калековец. В момента и двата входа на селото са блокирани от вода, като достъпът е невъзможен. С тежка техника, два противопожарни екипа и доброволци са евакуирани  около 40- 50 души, но има и други. Много хора са напуснали селото са автомобилите си и чакат водата да намалее. Сред тях е и кметът на Марица Димитър Иванов:

"Бедствено, трагично. Нивото на водата в този край е около метър и половина. Стотици къщи са наводнени".

Според хората водата е около метър, като има много наводнени къщи 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58